پخش زنده
امروز: -
محافل سياسي انگليس ترامپ را به تبعيض نژادي ، ضديت با خارجيان و نفرت پراکني و يکجانبه گرايي ؛ متهم و نارضايتي خود را از سفر وي به انگليس اعلام کردند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما ؛ دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا سفر برنامه ريزي شده خود به انگليس را که قرار بود ماه فوريه آينده انجام شود ، لغو کرد. نگراني کاخ سفيد از اعتراضات گسترده انگليسي ها در جريان سفر ترامپ به لندن ، دليل اصلي لغو اين سفر بوده است.
از زماني که برنامه سفرِ ترامپ به لندن اعلام شد ، محافل سياسي انگليس ترامپ را به تبعيض نژادي ، ضديت با خارجيان و نفرت پراکني ، يکجانبه گرايي و ضربه زدن به منافع ديگران متهم و نارضايتي خود را از سفر وي به انگليس اعلام کردند. همچنين بسياري از مردم انگليس با امضاي طوماري مخالفت خود را با سفر رئيس جمهور آمريکا ابراز داشتند.
تهديد روابط !
اکنون که سفر ترامپ به لندن لغو شد ، بوريس جانسون وزير خارجه آمريکا اعلام کرد که روابط آمريکا و بريتانيا با خطر روبرو است.
ترامپ با انتشار توئيتي ، باراک اوباما رئيسجمهور پيشين آمريکا را مقصر لغو سفر خود به لندن ميداند. ترامپ که قرار بود براي افتتاح سفارتخانه جديد آمريکا به لندن سفر کند در باره لغو اين سفر گفت که دولت اوباما بهترين ساختمان سفارتخانه آمريکا در مناسب ترين نقطه لندن را به بهاي ناچيز 1.2 ميليارد دلار فروخته و سفارت جديدي را با هزينه زياد در نقطه نامناسبي بنا کرده است.
توئيت ترامپ در شرايطي است که سفارت آمريکا در لندن اعلام کرده است که تصميم براي انتقال سفارت لندن چند ماه قبل از به قدرت رسيدن باراک اوباما در ژانويه 2009 ميلادي اتخاذ شده است. در واقع تصميم انتقال سفارت آمريکا در ماه اکتبر 2008 و در دوره دوم رياست جمهوري جورج دبليو بوش اعلام شد. سفارت و کنسولگري آمريکا در بريتانيا در اکتبر 2008 ميلادي اعلام کرده بود که سفارتخانه آمريکا در لندن به دلايل امنيتي به يک منطقه ديگر منتقل مي شود !
بر اساس توضيحاتي که در وبسايت پروژه ساخت سفارتخانه جديد آمريکا در لندن آمده است، هزينه ساخت اين سفارتخانه جديد به طور کامل از فروش ساير املاک و مستقلات دولت آمريکا در لندن تامين شده است. همچنين يکي از سخنگويان سفارت آمريکا در انگليس ضمن رد انتقاد ترامپ از اين ساختمان جديد، آن را يکي از ايمنترين و پيشرفتهترين سفارتخانههاي ساخته شده آمريکا تاکنون دانست که سازگاري بالايي نيز با محيط زيست دارد.
ترامپ در حالي اعلام کرد که ساخت سفارتخانه جديد آمريکا در لندن را به دليل ناامني و هزينه بالا نمي پذيرد که به گزارش بي بي سي ، رکس تيلرسون، وزير خارجه آمريکا بجاي رئيس جمهور اين کشور درمراسم بازگشايي سفارت آمريکا در لندن حضور پيدا خواهد کرد.
از سوي ديگر ، پيش از اين ترامپ از مقامات انگليسي خواسته بود که نخستين سفر وي در مقام رياست جمهوري امريکا به لندن، در قالب سفر رسمي انجام گيرد و ديدار با ملکه اليزابت در آن پيش بيني شود. اما گويا ترزا مي ، نخست وزير انگليس سفر ترامپ به لندن را به «سفر کاري» تنزل داده است که ديدار با ملکه اين کشور در آن حذف مي شود.
در حالي که بر اساس پروتکل هاي تشريفاتي در انگليس، مهمانان خارجي در سفرهاي رسمي با ملکه اين کشور ديدار مي کنند، رئيس جمهور آمريکا عدم اجراي اين پروتکل براي خود را توهين تلقي کرده و در چنين شرايطي يکي از دلايل لغو سفر ترامپ به لندن را مي توان نارضايتي وي از تشريفات سفر دانست .
در چنين شرايطي حذف برنامه ديدار ملکه اليزابت با ترامپ مي تواند لطمات شديدي به روابط لندن و واشنگتن در دوره رياست جمهوري ترامپ وارد کند .
برنامه ديدار ملکه انگليس با رئيس جمهور آمريکا پس از آن حذف شد که مخالفان انگليسي ترامپ اعلام کردند ديدار ملکه اليزابت با او ، به وجهه انگليس لطمه مي زند و نوعي بي اعتنايي به صدها هزار معترض انگليسي است که طي ماههاي اخير در خيابان ها تظاهرات کرده اند. اين گروه از معترضان اصرار دارند که ترزا مي نخست وزير انگليس دعوت از ترامپ براي سفر به لندن را پس بگيرد يا اگر نمي تواند يا نمي خواهد ؛ حداقل ديدار وي با ملکه را لغو کند.
دلايل لغو سفر
البته به نظر مي رسد دليل لغو يا تعويق سفر رييس جمهوري امريکا به انگليس فراتر از موضوع تشريفات سفر و ديدار با ملکه اين کشور باشد. مهم تر از تشريفات سفر ، تنش هايي است که از زمان روي کارآمدن ترامپ در آمريکا ، در روابط اين کشور و انگليس بوجود آمده است .
ترامپ چه در زمان تبليغات انتخابات رياست جمهوري و چه پس از کسب قدرت در آمريکا با اتخاذ سياست هاي تند نژاد پرستانه ، ضديت با مهاجران و نفرت پراکني ميان اقوام ، يکجانبه گرايي و ضربه زدن به منافع ديگر کشورها حتي متحدان واشنگتن ، خشم و اعتراض مقامات و مردم انگليس را برانگيخته و معترضان انگليسي ضمن ابراز بي ميلي از سفر ترامپ به لندن هشدار دادند که خشم خود را در جريان سفر وي نشان خواهند داد .
در چنين شرايطي نگراني ترامپ از اعتراضات گسترده انگليسي ها در جريان سفر وي به لندن در لغو اين سفر دخيل بوده است.
اظهارات تند ترامپ در نخستين روزهاي کسب قدرت در آمريکا عليه مهاجران ، زنان و اعلام برنامه سياست هاي نئوليبراليستي اقتصادي دولت خود ، اعتراض بسياري را در انگليس برانگيخت و حتي فرداي مراسم تحليف ترامپ، لندن شاهد راهپيمايي ها اعتراضي عليه وي بود.
در ادامه ماجراجويي هاي ترامپ ، توئيت هاي متعدد وي براي روابط لندن و واشنگتن دردسر ساز شده و اين نگراني را ميان انگليسي ها برانگيخته که رئيس جمهور آمريکا در امور داخلي شان دخالت کرده و حتي قصد ناآرامي در کشورشان را دارد.
ترامپ در سال گذشته توئيت گروه راست افراطي و ضد اسلامي «بريتانيا اول» در اين کشور را باز نشر داد که در واقع از مخالفت با حضور مسلمانان در کشورهاي اروپايي حکايت دارد. اين اقدام ترامپ حتي با انتقاد خانم ترزا مي نخست وزير اين کشور مواجه شد. چرا که توئيت ترامپ در انتقاد از برنامه هاي ضد تروريستي دولت مي و حمايت رييس جمهوري امريکا از جريان هاي دست راستي و افراطي در انگليس بود و به همين دليل خشم مقامات انگليسي را برانگيخته است.
ترامپ حتي در توئيتي افزايش جرم و جنايت در بريتانيا را به افراط گرايي اسلامي نسبت داد و خطاب به دولت مي نوشت: "روي من تمرکز نکنيد، روي تروريسم اسلامي افراطي داخل بريتانيا تمرکز کنيد. ما کارمان را خوب بلديم." ترامپ همچنين درباره انفجار تروريستي در مترو لندن گفته بود که پليس لندن مظنونان انفجار را مي شناخت.
اسلام هراسي ترامپ
سخنگوي نخست وزير انگليس اعلام کرده است که اقدام رئيس جمهوري آمريکا در انتشار ويدئوهاي گمراه کننده و اسلام هراسانه، اشتباه بوده است. سخنگوي ترزا مي افزود، اکثريت قاطع مسلمانان در کشور ما به قانون پايبند و از افراط گرايي متنفرند اما هر جا که چنين چيزي وجود داشته باشد با آن مقابله خواهيم کرد . اين واکنشي بسيار نادر از مقامات انگليسي به اقدام متحد استراتژيکي است که همواره به داشتن روابط ويژه و نزديک با يکديگر افتخار کرده اند.
پس از توئيت هاي دخالت جويانه ترامپ در امور داخلي انگليس ، فشارها به دولت ترزا مي براي لغو سفر رئيس جمهوري امريکا به آن کشور افزايش يافته است.
بسياري از انگليسي ها معتقدند که آمريکا در پشت اقدامات گروههاي تروريستي درغرب از طريق حمايت از منشاء تروريسم يعني عربستان نقش دارد و از اين رو ترامپ صلاحيت ندارد در مورد حملات تروريستي در انگليس نظر دهد .
از طرف ديگر ، صادق خان، شهردار لندن، ترامپ را به حمايت از گروههاي دست راستي تفرقه انداز و بي اعتنا به ارزش هاي بريتانيا و همچنين خيانت به روابط ويژه دو کشور متهم کرد و خواستار لغو سفر وي به انگليس شد.
شهردار لندن که يکي از اعضاي حزب اپوزيسيون کارگر است، افزود: اگر ترامپ به انگليس سفر کند اعتراضات گستردهاي برگزار ميشود.
با افزايش محکوميت ها عليه اقدامات ترامپ، رئيس مجلس انگليس نيز خواستار توضيح دولت ترزا مي درباره مواضع ترامپ و علت سفر وي به لندن شد . «جان برکو» با اشاره به رويکردهاي نژادپرستانه و رفتارهاي زننده ترامپ اعلام کرد با سخنراني وي در پارلمان انگليس مخالف است . در همين راستا ترامپ با موجي از انتقادات از سوي اعضاي پارلمان انگليس مواجه شد . نمايندگان پارلمان انگليس ، ترامپ را نژادپرست، فاشيست و شيطان صفت توصيف کردند و لغو سفر رسمي رئيس جمهوري آمريکا به لندن را خواستار شدند.
همچنين جرمي کوربين، رهبر حزب کارگر انگليس از مردم اين کشور خواست که در صورت سفر ترامپ به لندن، پيام روشني به او بدهند .
علاوه بر مقامات انگليسي ، پيش تر حدود 2 ميليون نفر از مردم بريتانيا با امضاي طوماري اعلام کرده اند که ترامپ نبايد به لندن دعوت شود که اين مساله احتمال بروز تظاهرات گسترده ضد رئيس جمهور آمريکا را افزايش داد.
در همين حال ، نظرسنجي هاي انجام شده نيز حاکي از آن است که بيش از نيمي از مردم بريتانيا، رئيس جمهور آمريکا را تهديدي براي ثبات جهاني مي دانند.
" نزديک ترين متحد " ؟
در روابط ديرينه لندن و واشنگتن ، کمتر زماني سابقه داشته است که تا اين اندازه مردم انگليس مخالف سفر يک رييس جمهوري آمريکا به لندن باشند. مقامات دو کشور روابط خود را در قالب "ويژه " و "نزديک ترين متحد" تعريف مي کردند ، اما با روي کار آمدن ترامپ در آمريکا و تاکيد وي بر سياست هاي خودمحورانه در قالب شعارهايي همچون «اول امريکا»، امکان جانبداري لندن از واشنگتن را دشوار کرده است . اين دشواري حتي براي محافظه کاران بريتانيايي که به طور سنتي از تقويت سياست هاي فراآتلانتيکي با واشنگتن حمايت مي کنند، دردسر ساز شده است، تا جايي که خانم مي در پي دخالت هاي متعدد ترامپ در امور داخلي کشورش ، دولت وي را از دخالت در امور داخلي انگليس و جانبداري از گروه هاي دست راستي افراطي برحذر داشت.
چالش هاي روابط واشنگتن و لندن تا جايي پيش رفته که دولت انگليس در محکوميت تصميم ترامپ به خروج آمريکا از پيمان اقليمي پاريس يا به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي يا تصميم به خروج از برجام؛ اقدام کرده و در باره پيامد اين تصميم ها هشدار داده است .
البته واشنگتن و لندن وانمود مي کنند روابط ويژه طرفين سرد نشده و همچنان از استحکام قبلي برخوردار است. چنانچه به رغم لغو سفر ترامپ به لندن ، سخنگوي نخست وزير انگليس از تمديد اين سفر در آينده سخن گفته و اعلام کرده است که از رئيس جمهور آمريکا در لندن استقابل خواهد شد ، بدون اينکه تاريخ بعدي اين سفر را تعيين کند . اين موضوع از آن جهت اهميت بيشتري دارد که دولت انگليس اکنون درگير اجرايي کردن برگزيت( خروج از اتحاديه اروپا ) است و نمي خواهد همزمان با تبعات منفي آن در روابطش با اروپا ، مناسبات خود با آمريکا را به خاطر گروه هاي معترض به خطر اندازد.
اما همان طور که بوريس جانسون وزير خارجه انگليس اذعان کرد به روابط ويژه آمريکا و انگليس خدشه وارد شده و با خطر روبه رو شده است .
جمع بندي
با وجود آنکه يک سال از روي کار آمدن ترامپ در آمريکا ميگذرد، وي هنوز به انگليس سفر نکرده است . همچنين با لغو سفر ماه آينده ترامپ به لندن ، حتي تاريخ جديدي براي سفر رئيس جمهور آمريکا به انگليس تعيين نشده است .
البته اين تصميم ترامپ احتمالا باعث آسوده خاطري بسياري از مقامات دولت انگليس شد که به شدت نگران عمليات برقراري نظم و مقررات در انگليس در پي سفر ترامپ بودند.
=====================================
نويسنده : سيدکاظم رضايي - کارشناس سياست در اروپا .
.