پخش زنده
امروز: -
شیوه پخت نان بلوط که در ۴۰۰ روستای شهرستان ممسنی رواج دارد ، در فهرست آثار معنوی کشور ثبت میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، بلوط که همواره همنشین شبها و روزهای زاگرس نشینان فارس بوده در شبهای سرد زمستان هم، نانش را از مردمان این دیار دریغ نکرده است.
رئیس هیات مدیره انجمن میراث زاگرس میگوید: آیین پخت نان بلوط یا " کَلگ " در ممسنی قدمتی دیرینه دارد.
زنان این دیار سال هاست که با میوه این درخت تنومند نانی خوش طعم و بو میپزند، تا شبهای سرد زمستان را با گرمایش به بهار برسانند.
محمد رضا امیری میافزاید: این رسم کهن قرن هاست که بین زاگرس نشینان لر در شهرستان ممسنی رواج دارد و این قوم با اولین بارش باران پاییزی بلوطها را از دامان سخاوتمند زاگرس جمع آوری کرده و اوایل زمستان اقدام به پخت نان محلی میکنند.
وی با بیان اینکه برای ثبت ملی آیین کهن پخت نان بلوط اقداماتی انجام شده است، گفت: فیلم برداری از شیوه پخت نان دو هفته به طول میانجامد و بعد از آن به همراه مستندات مکتوب برای ثبت نهایی به میراث فرهنگی کشور ارسال میشود.
به گفته وی در آیین سنتی پخت نان بلوط، زنان روستایی پوست بلوط را گرفته، آن را خشک میکنند.
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک، اسید مالیک، موسیلاژ، پکتین، رزین و روغن است و میوه آن از نظر طب سنتی گرم و خشک است.
میوه بلوط پس از آنکه در آتش برشته و پوستش چیده شد، شیرین و قابل خوردن میشود.
روستانشینان ممسنی پس از خرد و آسیاب کردن بلوط، آن را با آرد گندم مخلوط کرده و نان " کلگ " میپزند. نانی که خواص دارویی زیادی دارد و برای انواع بیماریهای معده مفید است.
نان "کلگ" بیشتر با کله پاچه، آبگوشت یا ماست استفاده میشود.
ممسنی بزرگ ترین شهرستان لر نشین استان فارس در ۱۵۰ کیلومتری غرب شیراز و در دامنه های زاگرس جنوبی قرار دارد .