پخش زنده
امروز: -
شهرداري مشهد در پاسخ به اعتراض سازمان میراث فرهنگی مبنی بر تخریب مسجد قدیمی در مشهد ،جوابیه ای صادر کرد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مرکز خراسان رضوی ،شهرداري مشهد در پاسخ به اعتراض سازمان میراث فرهنگی مبنی بر تخریب مسجد قدیمی در مشهد ،جوابیه ای صادر کرد.
در متن این جوابیه آمده است:احتراماً در پاسخ به مطلب منتشر شده در رسانه ها در خصوص تخريب مسجد صاحب الزمان ، شهرداري منطقه ثامن مشهد مقدس به گواه اسناد و مدارك موجود ، در طي ساليان گذشته بيشترين همكاري و مساعدت را با اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري كشور داشته و در بسياري از موارد حتي فراتر از وظايف و تكاليف قانوني خويش عمل كرده است . براي مثال مي توان به احياء و بهسازي و بازسازي آثار ميراثي چون خانه توكلي ، خانه داروغه و ... در محدوده طرح اطراف حرم مطهر رضوي توسط شهرداري و با صرف هزينه هاي فراوان اشاره نمود.
همچنين در آخرين اصلاحات انجام شده در طرح نوسازي و بهسازي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي در سال 1387، تمامي آثار ميراثي موجود در بافت توسط سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري شناسايي و معرفي شده و شهرداري با همكاري و مساعدت كليه اين آثار را در طرح لحاظ و اصلاحات طرح با درنظر گرفتن اين آثار تصويب و اجرايي شد و اين طرح به تأييد و امضاي سازمان مذكور نيز رسيد . ليكن در سال 1394 و درست در زماني كه اين شهرداري در آستانه افتتاح بلوار شارستان رضوي حد فاصل خيابان نواب صفوي تا خيابان هفده شهريور قرار داشت سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري كشور، بر خلاف توافقات قبلي و طرح مصوب ، اقدام به ثبت مسجد صاحب الزمان در فهرست آثار ملي نمود . با توجه به قوانين و مقررات مختلف از جمله قانون حفظ آثار ملي ، قانون ثبت آثار ملي و ... مسجد مذكور فاقد هر گونه شاخصه ميراثي و شرايط لازم براي ثبت در فهرست آثار ملي بوده و ثبت آن مغاير با قوانين بوده است . اما اين اقدام خلاف قانون و ثبت مسجد كه در ابتداي بلوار شارستان رضوي و در مسير راست گرد آن قرار داشت ، بهره برداري از اين بلوار كه نقش كليدي و حياتي در كاهش بار ترافيكي محدوده اطراف حرم مطهر رضوي و سهولت دسترسي زائران و مجاوران عزيز اين مضجع شريف دارد را با مشكل مواجه ساخته و ده ها ميليارد تومان هزينه صورت گرفته بابت احداث اين بلوار را بي اثر كرد.
لازم به ذكر است سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري كشور در سال 1384 نيز اقدام به ثبت ملكي موسوم به خانه اميري در فهرست آثار ملي نمود و به دليل قرار داشتن اين ملك هم در مسير بلوار شارستان رضوي ، شهرداري مجبور شد با صرف هزينه چند ميلياردي اقدام به جابه جايي مسير بلوار نمايد. اما در مورد مسجد صاحب الزمان ، به دليل تكميل عمليات ساخت بلوار، به هيچ عنوان امكان جابه جايي و تغيير آن وجود نداشته و ندارد.
به هرحال به دليل خلاف قانون بودن ثبت مسجد و خسارت چندين ميليارد توماني اين اقدام به اموال عمومي و منافع مجاورين و زائرين حرم مطهر رضوي ، شهرداري بدون هر گونه حاشيه سازي ، دعوي ابطال ثبت اثر را در مراجع قضايي طرح كرده و سعي در احقاق حقوق عمومي از طريق قانون نمود و تعيين تكليف اين موضوع به مراجع ذيصلاح سپرده شد . دادگاه هاي بدوي و تجديد نظر استان خراسان رضوي ، با بررسي هاي دقيق حقوقي و فني و با اخذ نظر هيأت پنج نفره كارشناسان رسمي دادگستري –كه عمر ساختمان مسجد را حداكثر هفتاد سال اعلام نمودند - ثبت خلاف قانون مسجد مذكور در فهرست آثار ملي را باطل كردند.
لذا به استناد بررسي انجام شده در محاكم مذكور مسجد فوق الذكر فاقد هر گونه مشخصه و هويت ميراثي بوده است .
لازم به ذكر است در فاصله كمتر از 100 متر از مكان فعلي مسجد زميني به مساحت 430 متر مربع جهت احداث و ساخت مسجد جديد صاحب الزمان اختصاص داده شده است .
تخریب مسجد قدیمی صاحب الزمان مشهد دیشب از سوی شهرداری اغاز شد و میراث فرهنگی این اقدام را غیر اصولی دانست.