پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اسپوتنیک، همکاري هاي گسترده ميان چين و روسيه نشان مي دهد که جهان در سال 2018 در عمل به سوي چند قطبي شدن پيش مي رود و اين همکاري ها فرصت جهان تک قطبي را از آمريکا گرفته است.
اگر از نظر اقتصادي، ديپلماسي، ژئوپليتيک ، فرهنگي و رسانه اي در نظر بگيريم سال 2017 ، سال نزديک شدن روابط چين و روسيه و سال تقويت مواضع هاي دو کشور در امور جهاني بود. از شواهد و قرائن چنين بر مي آيد که اين روند در سال 2018 نيز ادامه خواهد يافت و اين به نفع چند قطبي شدن در جهان و کنار رفتن سياست هاي يکجانبه گرايانه آمريکاست.
سال 2018 بي شک سال ادامه هم پيماني چين و روسيه خواهد بود. امري که بي شک طرفداران جهان چند قطبي را خوشحال مي کند. دو کشور چين و روسيه در اين مفهوم نقش مهمي ايفا مي کنند. محور چين و روسيه اکنون نقش محوري را در روابط اقتصادي، مالي و بازرگاني و همچنين روابط سياسي ايفا مي کند که جهان گرد آن مي چرخد. روابط اين دو کشور براي خود آنها و جهان اهميت راهبردي دارد. حجم داد و ستدهاي بازرگاني و خدماتي دو کشور به طور مرتب در حال افزايش است. حجم داد و ستدهاي بازرگاني و خدماتي ميان چين و روسيه هم اکنون حدود 25 ميليارد دلار است . اما دو کشور برنامه ريزي کرده اند که رقم آن را تا سال 2020 به 200 ميليارد دلار برسانند. غني بودن روسيه از ذخاير نفتي و گازي و نيازمند بودن چين به نفت و گاز با توجه به جمعيت بالا و ظرفيت بالاي اقتصادي، اين دو کشور را مجبور کرده است تکميل کننده يکديگر باشند و قطبي بزرگ در جهان ايجاد کنند. روسيه و چين عضو گروه بريکس نيز هستند.
کشورهاي عضو گروه موسوم به بريکس(برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقاي جنوبي) به تنهايي بيش از 35 درصد کل توليد ناخالص داخلي جهان را به خود اختصاص داده اند و اين ظرفيت در سالهاي آينده نيز با توجه به ظرفيت اقتصادي، مالي و بازرگاني کشورهاي عضو رو به افزايش خواهد بود.
در عرصه ژئوپليتيک نيز دو کشور روسيه و چين مواضع يکساني در عرصه بين المللي دارند. نمونه بارز آن سوريه است که تاکنون موفقيت آميز بوده است . ائتلاف چين و روسيه باعث شده است با طرح ها و اقدامات مثلث غربي شوراي امنيت سازمان ملل متحد يعني فرانسه، انگليس و آمريکا مخالفت کنند. اين در حالي است که جمعيت اين سه کشور با هم کمتر از يک،سوم جمعيت چين و روسيه است. همکاري هاي راهبردي پکن- روسيه در بسياري از مسائل بين المللي جلوي اقدامات مثلث غربي شوراي امنيت سازمان ملل متحد را گرفته است. اين موضوع فقط به سوريه ختم نشده است. چين و روسيه از حاکميت بروندي که آماج سه قدرت غربي گرفته بود حمايت کردند. به تازگي نيز چين و روسيه حاضر نشدند از قطعطنامه پيشنهادي آمريکا درباره اغتشاش ها و آشوب هاي اخير در ايران حمايت کنند. درباره جايگاه قدس نيز چين و روسيه در مجمع عمومي سازمان ملل متحد عليه طرح آمريکا راي دادند و اين گونه آمريکا در عرصه بين المللي در اين خصوص کاملا منزوي شد.
به گواه بسياري از کارشناسان و تحليلگران مسائل سياسي و اجتماعي همگرايي ميان روسيه و چين باعث پوپايي ثبات و برابري در مقابل اوامر خودکامه جهان تک قطبي شده است. جهاني که تاکنون آمريکا همه کاره آن بود. محور چين و روسيه در بسياري از موضوعات باعث جلوگيري افزايش تنش ها در جهان شده است. اين در حالي است که تاکنون رهبري تک قطبي آمريکا باعث افزايش تنش ها در جهان شده بود.