وکلای حکومت عربستان در اسنادی که در دادگاه فدرال منهتن نیویورک ثبت کردهاند گفتند که اگرچه کنگره آمریکا در قانون سال 2016 برخی موانع حقوقی به منظور شکایت از عربستان به اتهام دست داشتن در حملات 11 سپتامبر را برداشته اما به شاکیان اجازه نداده که بدون ادعاهای واقعی و شواهد مستدل از عربستان شکایت کنند.
این در حالیست که از 19 عامل حملات 11 سپتامبر 2001، پانزده نفر شهروندان عربستان بودهاند و یک سری اسناد خارج شده از حالت محرمانه نشان میدهد که پیشتر بازرسان آمریکایی از برخی دیپلماتهای عربستانی و دیگر مقامهای مرتبط با دولت عربستان که با هواپیماربایان بعد از ورود آنها به خاک آمریکا ارتباط داشتهاند، تحقیق کرده اند.
هر چند سعودی ها مدعی هستند که مدارک مربوط به دست داشتن پادشاهی سعودی در حملات 11 سپتامبر ادعاهایی بیش نیست با این حال وکلای خانوادهها و بازماندگان حملات 11 سپتامبر گفته اند که بر خلاف ادعای عربستان انبوهی از مدارک وجود دارد که قضات باید مد نظر قرار دهند.
چند ماه پیش نیویورک تایمز از انتشار اسناد جدیدی در پرونده قضایی حملات یازده سپتامبر خبر داد که نشان می دهد منابع سفارت عربستان در واشنگتن حمایت مالی و عملیاتی این حملات را بر عهده داشته اند.
شبکه سی ان ان هم پیشتر در گزارشی با بررسی نقش عربستان سعودی و به ویژه «بندر بن سلطان» سفیر سابق این کشور در واشنگتن با حملات یازده سپتامبر و همچنین روابط نزدیک وی با «جرج بوش»، اعلام کرد: زمانیکه آمریکا 6 ماه پس از حملات یازده سپتامبر ابوزبیده عامل بزرگ القاعده را دستگیر کرد با شواهد تکاندهنده ای مواجه شد، این شواهد مربوط به شماره تلفن هایی بود که از داخل امریکا با ابوزبیده در تماس بود و این شماره ها به سفارت عربستان در واشنگتن مرتبط می شد.
از سویی سال گذشته با انتشار 28 صفحه محرمانه از گزارش سال 2002 کنگره درباره این حملات، سوالات جدیدی درباره نقش عربستان سعودی در حملات یازده سپتامبر مطرح شد هر چند برخی از پاراگراف های این اسناد قلم گرفته شده بود. «افشای ارتباطات غیرمستقیم بندر بن سلطان با عامل القاعده یکی از چندین تکه اطلاعات جدیدی بود که در اسناد محرمانه آمده بود.»بندر بن سلطان از سال 1983 تا 2005، سفیر عربستان در آمریکا بود، او بعدها به عنوان رئیس سازمان اطلاعات عربستان منصوب شد.
در طول مدت زمان بیش از یک دهه که این اسناد محرمانه بود، کنگره امریکا با تشکیل کمیسیون یازده سپتامبر تلاش کرد تا درباره سوالات مطرح شده توسط کمیته تحقیقات مشترک - که همگی درباره ماهیت و میزان ارتباط بندر بن سلطان بود - تحقیق کند، چرا که این کمیته به هیچ عنوان قانع نشده بود که مقام های آل سعود در حادثه 11 سپتامبر نقش نداشته باشند.
حالا تقلای سعودی ها برای خلاص شدن از این پرونده بیانگر این نکته است که با وجود امتیازات زیادی که دولت ترامپ از سلمان پادشاه و محمدبن سلمان ولیعهد عربستان گرفته است با این حال سعودی ها همچنان در جایگاه متهمان حملات 11 سپتامبر قرار دارند و چه بسا امریکایی ها با تمرکز بر بازبودن برخی پرونده های منطقه به ویژه مسئله فلسطین، درصدد امتیاز گرفتن از سعودی ها هستند و راه خلاصی برای سعودی ها از پرونده 11 سپتامبر وجود ندارد.
-------------------------