پخش زنده
امروز: -
ریشه هایی که به دنبال آب می روند تا هر جا که بویی از رطوبت بیابند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی ، مجبور باشد دیوار آشپزخانه هاجر خانم را سوراخ می کند و پایش بیفتد حلق لوله های شبکه آب نهبندان را می فشارد.
سرنخ معما به 4 سال قبل بر می گردد. با اولین قطعی آب ماموران اداره آب و فاضلاب نهبندان برای پیدا کردن علت نشت، از شبکه لوله های این اداره، یکی از خیابانهای نهبندان را کندند.
کاشف به عمل آمد، عامل این قطعی ها ریشه های اکالیپتوس است.
چرا اکالیپتوس؟
در 17 سالی که گذشت آنچه عایدی خراسان جنوبی از طبیعت شد، خشکسالی هایی بود که گرد و خاک ، افزایش بیابان و بی آبی را برای مردمان این خطه به ارمغان آورد.
از خشک شدن درختان و باغات گرفته تا بحران آب و مخاطرات زیست محیطی و گرد و غبارهایی که هر از چند گاهی مهمان ناخواسته ی آسمان این استان می شوند.
کاشت درختانی مقاوم و همیشه سبز از جمله اکالیپتوس، چاره ای شد برای زیباسازی فضای شهری استان.
15 سال از کاشت این درخت به طور گسترده درنهبندان می گذرد، در نهبندان همه فکر می کردند، اکالیپتوس بتواند فضای سبز را رونق ببخشد و جلوی بادهای 120 روزه را بگیرد.
اکالیپتوسها به 2/99 میلیمتر بارندگی سالانه و آبی که شهرداری به آنها می دهد راضی نیستند. خاصیت این درختان جوری است که پس از مدتی سریع در زمین ریشه می دوانند .
برای پیدا کردن آب، خود را به جاهای نمناک بویژه آب های زیرزمینی و لوله ها و چاه های فاضلاب می رسانند و به شدت رشد می کنند. در مواردی برای خشک کردن باتلاق از این درختان استفاده میشود.
در نهبندان دیده شده، نقاطی از سطح شهر که آب زیادی دارد رشد این درخت بی وقفه بوده و در مکانهایی که آب کمی داشته است، درختانی کوچک، با رشدی کم اما سبز وجود دارد.
ریشه علیه لوله آب، شاخه علیه کابلهای برق
یکی از مشکلات پیش رو حوادث آب، در شهرستان نهبندان نفوذ ریشه درختان اکالیپتوس در لوله های فرعی و انشعابات است.
مدیر آب و فاضلاب نهبندان میگوید: 15 درصد اتفاقات آب نهبندان در اثر نفوذ ریشه درخت است.
حسنی ، شخصی که اولین زیان این گیاه متوجه اداره اش شد: از نگاه فضای سبز شهری، شاید به دلیل سرسبزی همیشگی، این درخت سیمای شهری را زیبا کرده باشد اما اینگونه درختان خسارت و هزینه های زیادی برای تاسیسات شهری دارند.
وی گفت: انشعابات آب با مرغوب ترین لوله های پلی پروپیلن و آزبست نصب می شود ولی با وجود فاصله 20 متری با این درختان از ریشه های آن درامان نبودند و دچار آسیب شدند.
مدیر آب و فاضلاب نهبندان می افزاید: اگر فقط ۵ درصد آب هدررفته در سال را مربوط به این درختان بدانیم با هزینه تمام شده آب، حفاری اتصالات و آسفالت و هزینه پیمانکار معادل 90 میلیون تومان سالانه خسارت به شبکه های آب و فاضلاب وارد می شود.
وقتی موعد بادهای 120 روزه ی سیستان فرا برسد، مصاف شاخه های بلند و هادی های سیمی و کابل های خودنگهدار مکافات برقی ها می شود .
رئیس اداره بهره برداری شرکت توزیع برق نهبندان هم تنها چاره این پیکار را هرس می داند و می گوید: هرچند هرس، هزینه براست اما به دردسرش که خاموش شدن برق مشترکانمان است، می ارزد.
زاهدی می افزاید: از ابتدای هر سال تا زمان طوفان های فصلی به مدت 4 ماه را، صرف هرس درختان در حریم شبکه ها می کنیم و بعد از آن نیز تا انتهای سال با توجه به رشد شدید این درختان مجدداٌ نسبت به اصلاح آن ها اقدام می شود، که این فرآیند هزینه های گزافی از قبیل نیروی فنی متخصص برای هرس درختان، ماشین آلات و تجهیزات مخصوص شاخه زنی، خودروی وانت و نیروی انسانی (راننده و کارگر) برای انتقال شاخه های بریده شده به خارج از شهر، هزینه تلفات و انرژی های توزیع نشده و ... را به این مدیریت تحمیل می کند.
اکالیپتوس به تاریخ خواهد پیوست؟
مسئول فضای سبز شهرداری نهبندان با اشاره به وجود حدود 6 هزار درخت اکلیپتوس در این شهر می گوید: شهر نهبندان کویری است اگر این درختان را هم قطع کنیم، کویری تر می شود و دیگر کسی در آن نمی ماند .
نخعی افزود: این معضل در کمیته فضای سبز شهرداری بررسی خواهد شد و در صورت تصویب کاشت درختان دیگری بجای اکالیپتوس در دستور کار قرار می گیرد.