پخش زنده
امروز: -
مکرون گفت با ارائه اين پيشنهاد خواسته است در برابر همتاي ترکيه اي خود از «دو رويي خارج شود»
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ امانوئل مکرون رئيس جمهور فرانسه به جاي «عضويت» ترکيه در اتحاديه اروپا که انتظار طولاني آنکارا را خسته کرده است، مشارکت با اتحاديه اروپا را به رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور ترکيه پيشنهاد کرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از پاريس، مکرون گفت با ارائه اين پيشنهاد خواست در برابر همتاي ترکيه اي خود از «دو رويي خارج شود».
کاخ اليزه، کاخ رياست جمهوري فرانسه اعلام کرد «مذاکرات ميان دو رئيس جمهور که به اختلافات خود درباره اوضاع حقوق بشر در ترکيه بعد از کودتاي نافرجام 2016 در اين کشور اذعان کردند، بسيار صريح بود».
به گفته مکرون، دو طرف از همکاري در زمينه مبارزه با تروريسم، به ويژه مبارزه با تکفيري ها که مبارزه اي راهبردي است، استقبال کردند.
در جريان کنفرانس مطبوعاتي دو رئيس جمهور توافق کردند که چشم انداز عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا بيش از هر زماني دور از دسترس است.
اردوغان اعلام کرد ترکيه از انتظار «در دالان هاي ورود به اروپا از 54 سال پيش تاکنون خسته شده است». وي همچنين با ابراز تاسف خاطر نشان کرد «ما نمي توانيم به طور دائم براي عضويت در اتحاديه اروپا التماس کنيم».
امانوئل مکرون در واکنش به اين موضع اردوغان گفت «آشکار است که تحولات اخير در ترکيه در زمينه حقوق بشر، هر گونه پيشرفتي را در مذاکرت مربوط به عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا از بين مي برد».
مکرون از اردوغان دعوت کرد «به جاي فرايند عضويت در اتحاديه اروپا به همکاري در زمينه مشارکت با اتحاديه اروپا بينديشد».
مکرون افزود «پايگاه ترکيه و مردم آن را در اروپا حفظ کند و به نحوي عمل کند که آينده کشورش با نگاه به اروپا و با اروپا ساخته شود».
رئيس جمهور فرانسه به اين ترتيب موضع خود را به موضع آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نزديک کرد که در ماه سپتامبر گفته بود از توقف روند مذاکرات با آنکارا حمايت مي کند.
اين روند در واقع از سال ها پيش متوقف شده است و اردوغان يادآور شد 16 فصل از مجموع 35 فصل مذاکرات «گشوده شده و هرگز بسته نشده است».
مکرون اذعان کرد «من فکر مي کنم اتحاديه اروپا هميشه درباره ترکيه خوب عمل نکرده است زيرا هميشه اين فکر را القا کرده است که مسائل ممکن است در حاليکه امور به طور کامل ممکن نبوده است».
موضع گيري مکرون رضايت بخش قابل توجهي از طبقه سياسي فرانسه را به ويژه در ميان جمهوري خواهان و جبهه ملي جلب خواهد کرد.
ديدار کوتاه اردوغان از پاريس مهم ترين ديدار وي از يک کشور اروپايي بعد از کودتاي نافرجام 2016 و سرکوب متعاقب آن بود.
بعد از اين کودتا بيش از 140 هزار نفر از کار برکنار يا معلق شدند و بيش از 55 هزار نفر نيز از جمله دانشگاهيان، روزنامه نگاران، فعالان طرفدار کردها بازداشت و به تبليغ تروريست يا همکاري با شبکه هاي وابسته به فتح الله گولن، مبلغ مذهبي ترکيه اي مقيم آمريکا متهم شدند.
امانوئل مکرون از همتاي ترکيه خود دعوت کرد «حاکميت قانون» را رعايت کند و فهرستي از موارد انفرادي اشخاصي که در ترکيه زنداني شده اند، مانند عثمان کاوالا، چهره برجسته جامعه مدني استانبول به اردوغان داد.
به گفته کريستوفر دلوار، دبيرکل سازمان غير دولتي گزارشگران بدون مرز، انجمن هاي دفاع از حقوق بشر از مکرون خواسته بودند در برابر اردوغان قاطع باشد زيرا «زنداني هاي ترکيه پر از روزنامه نگاراني است که فقط کار خود را انجام داده اند».
وي «پرده سربي» در ترکيه را که در ميان 180 کشور جهان با زنداني بودن ده ها روزنامه نگار و تعطيل شدن بيش از 150 رسانه، به لحاظ آزادي مطبوعات رتبه 155 را دارد، محکوم کرد.
اما رجب طيب اردوغان از «استقلال» دستگاه قضايي ترکيه دفاع و به «باغبانان تروريسم» که اين اشخاص را «صاحبان فکر و عقيده» معرفي مي کنند، در حالي که «آنها آب به آسياب» افراط گرايان مي ريزند، حمله کرد.