پخش زنده
امروز: -
اردوغان در سفر به پاريس به دنبال گشايش مجدد با اروپاست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاري فرانسه، رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه که در سال 2017 با کشورهاي اروپايي وارد درگيري هاي لفظي شده بود روز جمعه به پاريس سفر مي کند تا با امانوئل مکرون رئيس جمهور فرانسه درباره بهبود روابط با اروپا گفتگو کند.
در مراسم ناهار و نيز گفتگوها در کاخ اليزه انتظار مي رود درباره سوريه و نيز روابط ترکيه و اتحاديه اروپا گفتگو شود با اين حال انتظار مي رود مکرون درباره اخراج افراد و پاکسازي هاي گسترده در ترکيه در دوره بعد از کودتا نيز نگراني خود را ابراز کند.
اين اولين سفر اردوغان به فرانسه از زمان کودتاي نافرجام در ترکيه و يکي از معدود سفرهاي وي به کشورهاي اروپايي از آن زمان به شمار مي رود.
اردوغان روز پنجشنبه در مصاحبه اي با شبکه تلويزيوني ال سي آي فرانسه گفت شروع بسيار خوبي با رئيس جمهور جديد فرانسه داشته است. ولي مکرون در مصاحبه اي در ماه اوت گفته بود «اجبار به گفتگو با اردوغان هر ده روز يکبار» يکي از نقاط ضعف کار وي است.
دعوت از رهبر قدرتمند ترکيه که در دوره وي ده ها هزار مقام دولتي، استاد دانشگاه، روزنامه نگار و فعال بازداشت شده اند، با انتقادهاي چپ هاي فرانسه روبرو شده است.
آن ايدلگو شهردار سوسياليست پاريس درباره آنچه که «وضع حقوق بشر و دموکراسي در ترکيه» خواند ابراز نگراني کرد.
با اين حال، رياست جمهوري فرانسه بر ضرورت تداوم گفتگو با آنکارا بدون «لاپوشاني اختلاف در ديدگاه ها» تاکيد کرده است.
مکرون و اردوغان پيش از اين در نشست سران ناتو در بروکسل و نيز در نشست مجمع عمومي سازمان ملل در ماه سپتامبر با هم ديدار کردند. دو طرف قبل از آزادي دو روزنامه نگار فرانسوي بازداشت شده در ترکيه نيز با هم تلفني گفتگو کردند.
مکرون گفته است در گفتگوهاي روز جمعه مسئله خبرنگاران بازداشت شده ترکيه اي را نيز مطرح خواهد کرد.
عفو بين الملل که تانر کيليچ رئيس آن در ترکيه زنداني شده است گفت مکرون «بايد به اردوغان يادآوري کند که مدافعان حقوق بشر، تروريست نيستند.»
روابط ترکيه با اتحاديه اروپا نيز در دستور کار گفتگوها قرار دارد. آنکارا در سال هاي گذشته به دنبال پيوستن به اتحاديه اروپا بوده است و اين امر در سال 2017 با دشواري ها و موانع زيادي روبرو شده است.
«شرکاي حياتي»
پاکسازي و اخراج هاي گسترده اي که ترکيه در پي کودتاي نافرجام به راه انداخت بزرگترين ضربه را به تلاش هاي اين کشور براي پيوستن به اتحاديه اروپا زده است. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به ويژه از اين سرکوب گري ها به شدت انتقاد کرده است.
ولي مکرون بر ضرورت جلوگيري از قطع ارتباط با کشوري که وي آن را شريکي حياتي در بسياري از مناقشات از جمله مناقشه سوريه مي نامد تاکيد دارد. فرانسه به دنبال ايفاي نقش بيشتر در مناقشه سوريه است.
اردوغان که کشورش در کنار ايران و روسيه در حال ميانجيگري در سوريه است، در گفتگو با شبکه تلويزيوني فرانسوي بار ديگر بر اين موضع خود تاکيد کرد که بشار اسد رئيس جمهور سوريه بايد کناره گيري کند.
فرانسه نيز موضع مشابهي را در پيش گرفته ولي به نظر مي رسد در ماه هاي اخير از شدت اصرار و تاکيد روي اين شرط کاسته است.
ميزباني از اردوغان باعث مي شود مکرون که تلاش کرده است موقعيت فرانسه را در اروپا و جهان تقويت کند، وارد يک شرايط دشوار ديپلماتيک ديگر شود.
مکرون پيش از اين با ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه در محل کاخ سلطنتي سابق ورساي نزديک پاريس ديدار کرده و با دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا در محل برج ايفل شام خورده است.