پخش زنده
امروز: -
معاون وزير راه وشهرسازي با اشاره به اين مطلب که در حال حاضر 2 ميليون و600 هزار خانه خالي و 2 ميليون و 100 هزار خانه دوم در کشور وجود دارد گفت: در بسياري از خانه هاي خالي متقاضي موثر وجود ندارد چرا که اين خانه ها بدون توجه به نياز بازار ساخته شده و به همين دليل عدم تعادل جدي در بازار ايجاد شده است.
به گزارش خبرگزاري صداو سيما به نقل ازپايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي حامد مظاهريان معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي در پنجمين همايش ملي پژوهش هاي کاربردي در مهندسي عمران، معماري و مديريت شهري به فرصت هاي پيش رو اين معاونت در ساخت و سازهاي کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سهم مسکن از اشتغال مستقيم 12 درصد است. همچنين سهم مسکن در سبد خانوار براي خانوارهاي متوسط 30 تا 33 درصد و براي اقشار ضعيف تر تا 45 درصد را شامل مي شود.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي ادامه داد: مطالعه با دامنه سه دهه نشان مي دهد نقش دولت ها در سرمايه گذاري مسکن شهري نيم تا 3 درصد است که خبر خوبي است و نشان مي دهد توسعه بخش مسکن متکي به سرمايه گذاري بخش خصوصي است و وظيفه دولت نظارت، هدايت گري و سياست گذاري به قصد تعادل بخشي به بازار است تا دهک هاي پايين جامعه دسترسي به مسکن مناسب داشته باشند..
وي وضعيت موجود شاخص هاي مسکن طبق آخرين سرشماري را تشريح کرد و گفت: در حال حاضر 24 ميليون خانوار در کل کشور وجود دارد و بعد خانوار شهري به 3.3 و خانوار روستايي به 3.5 کاهش يافته است
مظاهريان با اشاره به اين مطلب که اگرچه در حال حاضر 24 ميليون خانوار و 27 ميليون خانه در سراسر کشور وجود دارد تصريح کرد 19 ميليون بد مسکن در کشور داريم که سوي ديگر عدم تعادل بازار را نمايندگي مي کند. با توجه به آمار خانه هاي خالي و خانه هاي دوم نشان از عدم تعادل در بازار مسکن دارد.
وي تاکيد کرد: به هيچ عنوان خانه خالي را نبايد جزو آمارهاي مسکن در نظر بگيريم زيرا اين خانه ها براي نياز واقعي ساخته نشده اند و تنها قشر مرفه جامعه را پوشش مي دهند ضمن آنکه در حال حاضر براي آن ها مشتري موثري وجود ندارد.
وي آينده مسکن را بر اساس جمعيت و نياز واقعي در 10 سال آينده ترسيم کرد و گفت: مطابق برآورد هاي طرح جامع مسکن تا 10 سال آينده 29 ميليون خانواردر کشور خواهيم داشت. همچنين گرايش به شهرنشيني افزايش خواهد يافت. در حال حاضر جمعيت شهرنشين جهان حدود 52 درصد و جمعيت شهرنشين ايران حدود 73 درصد است و پيش بيني مي شود که تا سال 1405 جمعيت شهرنشين در ايران به 79 درصد برسد که خود گوياي تقاضاي فزون تر براي مسکن خواهد بود.
معاون وزير راه و شهرسازي ادامه داد: مشکل آينده ايران شهرها خواهد بود و اين مسئله نابرابري که در رابطه شهر و بافت فرسوده مياني و بافت پيراموني آن وجود دارد بايد سامان دهي شود. در حال حاضر براي 10 سال آينده مطالعات و آمار به ما مي گويد که حدود 5 ميليون و 300 هزار خانه براي خانوارهاي تازه تشکيل شده نياز داريم. همچنين يک کمبود مسکن تاريخي نيز در کشور وجود دارد که ميزان آن يک ميليون و 300 هزار خانه است تا به سربه سري خانه و خانوار برسيم.
مظاهريان افزود: پيش بيني ما اين است که در 10 سال آينده از 2 ميليون و 600 هزار خانه خالي يک ميليون و 300 هزار خانه خالي کنوني وارد بازار شود.
وي تاکيد کرد: در 10 سال آينده حدود 3 ميليون و 800 هزار خانه نياز به بازسازي و مقاوم سازي دارند که با رشد اقتصادي 5.4 درصد و نرخ رشد جمعيت 2 درصد پيش بيني ما اين است که در 10 سال آينده بازار ساخت مسکن بازاري با نياز مجموعا به 9 ميليون خانه خواهد بود.
مظاهريان گفت: 3دهک هاي جامعه را مي توان در سه گروه تقسيم بندي کرد. گروه اول که شامل دهک هاي 9 و 10 مي شود جزو مرفه هاي جامعه هستند که نياز مسکن خود را تامين مي کنند.
وي ادامه داد: دهک 4 تا 8 طبقه متوسط جامعه را در بر مي گيرد که نياز به حمايت دولت براي خانه دار شدن دارد. اين افراد صاحب شغل هستند ولي مستقيما بر مبناي پس انداز نمي توانند صاحب خانه شوند به همين دليل از طريق صندوق پس انداز يکم تسهيلات مورد نياز به آن ها اعطا مي شود که از دولت يازدهم اعطاي تسهيلات به اين خانوارها آغاز شده است.
مظاهريان تصريح کرد: تاکنون 334 هزار نفر در صندوق پس انداز مسکن يکم ثبت نام کرده اند که نشان مي دهد مردم به اين سياست دولت اعتماد کرده اند.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي با اشاره به اين مطلب که ميزان تسهيلات در تهران 50 درصد خريد خانه متوسط را و م در شهرهاي کوچک تا 80 درصد را پوشش مي دهد گفت گروه سوم شامل دهک هاي 1 يک تا 3 مي باشند که گروه فوق توان خريد ندارند و وظيفه دولت است که نياز اقشار ضعيف را براي تامين مسکن حل کند، به همين دليل تامين مسکن اين قشر از طريق مسکن اجتماعي و اجراي طرح هاي آن ميسر است.
وي در انتقاد از برخي سياست هاي اعمال شده در دهه هاي گذشته گفت: شوربختانه دهک يک تا 3 دهک هاي فقير جامعه به حساب مي آيند که در ساليان گذشته تعداد آن ها گسترش يافته است.
مظاهريان با اشاره به اينکه در منطقه يک تهران 35 هزار خانه خالي وجود دارد تاکيد کرد: برنامه ريزي و سياست گذاري هاي مسکن، تامين نيازهاي واقعي مسکن و حل مسئله مسکن براي اقشار ضعيف و متوسط است.
اين مقام مسئول طرح جامعه مسکن را که در 6 محور ترسيم شده است طرحي قابل قبول عنوان کرد که از طريق آمار و مطالعه به روز خواهد شد و تا سال 1405 ادامه خواهد يافت.
وي در تشريح 7 محور طرح جامع مسکن گفت: محور اول شامل مسکن، خانوارهاي کم درآمد و توسعه استيجار، محور دوم سکونتگاه هاي نابه سامان شهري، محور سوم اصلاحات و سياست زمين با تاکيد بر نظام برنامه ريزي شهري و منطقه اي، محور چهارم تقويت کارآمدي صنعت ساختمان، محور پنجم بهبود و توسعه نظام تامين مالي مسکن و محور ششم مسکن روستايي است.
مظاهريان تصريح کرد: تمرکز وزارت راه و شهرسازي سامان دهي سکونتگاه هاي نابه سامان شهري است براي دهک اول تا هشتم است که آن ها نيازمند واقعي تامين مسکن هستند.
وي همچنين گفت: در حدود 130 تا 140 هزار هکتار بافت فرسوده در کشور وجود دارد که اين ميزان مساحت در حدود 2 برابر مساحت تهران را شامل مي شود که نشان دهنده اين مطلب است که تا چه ميزان بافت پرخطر در کشور وجود دارد و بازار سرمايه گذاري براي مسکن در چه بافت هايي قرار دارد.
معاون وزير راه وشهرسازي با اشاره به اين مطلب که حدود 30 درصد جمعيت ايران در بافت فرسوده به سر مي برند گفت: تامين مسکن در نقاط مختلف کشور و بهسازي و نوسازي بافت هاي فرسوده در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گرفته است و پيش بيني شده که تا پايان برنامه ششم 66 هزار هکتار از بافت هاي فرسوده شهري با 123 هزار ميليارد تومان سرما يه گذاري بخش خصوصي، شهرداري ها و دولت بهسازي و سامان دهي شوند.
مظاهريان اجراي طرح بهسازي بافت هاي فرسوده را نيازمند همکاري همه جانبه دولت، وزارت راه و شهرسازي، شهرداري ها، ستادهاي بازآفريني و بخش خصوصي برشمرد.
وي همچنين گفت: پيش بيني شده است که سرمايه گذاري بخش خصوصي براي سرمايه گذاري در بافت هاي فرسوده در سال نخست با 80 هزار ميليارد تومان آغاز شود. در سال گذشته و در دوران رکود شاهد بوديم که سرمايه گذاري بخش خصوصي در مسکن حدود 60 هزار ميليارد تومان بود و طبق پيش بيني ها با رشد اقتصادي پيش بيني شده در برنامه ششم اين مهم انجام پذير خواهد بود.