پخش زنده
امروز: -
وزیر راه و شهرسازی: دولت، مردم و تمامی ساکنین محلات باید بر کشیدن خط بطلان بر تصمیمات و سیاستهای گذشته اقدام کرده و دوران ساخت بیقوله را به پایان برسانند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صداوسيما؛ عباس آخوندي در مراسم کلنگزني پروژه 100 واحدي محله سيروس به عنوان آغاز طرح پيشگام برنامه ملي بازآفريني شهري در استان تهران، اين پروژه را نوعي تغيير رويکرد در حوزه شهري دانست و گفت: اميد داريم که بتوانيم اين تغيير رويکرد را در ساير مناطق استان و همچنين شهرهاي کشور تامين دهيم و من بارها به بحث کالايي شدن مردم در ايران، سوداگري شهري و شهرداري تجارت محور اشاره کردم. به گونهاي که ميبينيم امروز وضعيت تهران نتيجه همين اوامر و خريد تراکم بوده و قديميترين محلات کشور را بدين روز درآورده است.
آخوندي در ادامه بيان کرد: اتفاقات امروز نتيجه تلاشهاي قبلي مسئولان کشور است که چگونه شهر را دستخوش تجارت کرده و تمامي اقدامات در حد يک پروژه و خريد و فروش يک تراکم آن را از بين برده است. به واقع اگر تمامي محلات تهران را از طريق تراکم بفروشيم اتفاق بزرگي روي ميدهد؟ يا از سويي ديگر کيفيت زندگي ارتقا پيدا ميکند؟
وزير راه و شهرسازي ارتقاي کيفيت زندگي را هدف اصلي دولت دوازدهم در حوزه شهري دانست و گفت: پروژه 100 واحدي امروز بايد به عنوان يک نمونه در تهران اجرا شده و در نهايت منجر به ارتقاي زندگي مردم شود. به گونهاي که آنها بتوانند ضمن لذت بردن از محيط زندگي خود، به آن حس تعلق داشته و تجلي تمامي خاطرات تاريخي و هويت ايراني خود را در آن پيدا کنند.
وي با تاکيد براينکه اين اقدام آغاز يک تغيير نگرش در شهر و طراحي شهري است افزود: دولت، مردم و تمامي ساکنين محلات بايد بر کشيدن خط بطلان بر تصميمات و سياستهاي گذشته اقدام کرده و دوران ساخت بيقوله را به پايان برسانند.
به گفته اين مقام مسئول اقداماتي همچون هدر رفت هزاران ميليارد تومان از پول مردم در بيابانها و ايجاد فضايي زشت نبايد ديگر تکرار شود و بايد از بر باد رفتن ثروت ملي در اين مناطق جلوگيري گردد.
آخوندي با تاکيد براينکه بايد بار ديگر به هويت ملي خود در ايران باز گرديم گفت: به واقع شهر بايد جايي براي گفتگو، نفس کشيدن، لذت بردن از ارتباط با همسايگان و برگزاري آيينهاي ملي و مذهبي باشد. شهر بايد مکاني باشد تا ساکنان آن بتوانند از حال يکديگر باخبر شوند و اين اقدامي است که قطعا از سوي دولت اجرا نميشود بلکه بايد ضمن سياستگذاري از سوي دستگاه حاکميتي توسط مردم و خود شهر اجرا شود.
عضو کابينه دولت دوازدهم در اين راستا افزود: ما در اين دولت تلاش داريم تا برخلاف سياستهاي گذشته که تنها به ارائه گزارشهاي کمي محدود ميشد به سمت اقدامات اجرايي برويم تا زندگي مردم را بهتر کرده و تکيه اصلي آن به خود شهروندان و اجتماع باشد. ما نميخواهيم قيوم مردم باشيم، آنها بايد در کاري که ميکنند واقف باشند.
آخوندي در ادامه ضمن ابراز اميدواري نسبت به پيگيري جدي اين تغيير نگرش در کشور بيان کرد: بدون شک پس زمينه موجود شهرهاي ما شايسته ايران نيست. ما بايد ضمن کنارهگيري از تک پروژه به سمت تداوم اين تغيير نگرش در ساير شهرهاي خود برويم.
به گفته وزير راه و شهرسازي ما قصد داريم با بهرهگيري از انديشه محلهمحوري به هويت پيشين محلات خود بازگرديم که خوشبختانه امروز پشتوانههاي مالي آن نيز از طريق بانک مسکن ايجاد شده است.
وي اين تغيير نگرش را از جهت اقتصادي به شدت سودآور دانست و گفت: روشهاي گذشته نه تنها کيفيت محله را ارتقا نميداد بلکه تنها به فروش تراکم توجه ميشد، اما خوشبختانه در اين سيستم با وجود آنکه متراژ خانهها کم ميشود ولي قطعا کيفيت زندگي در محلات افزايش پيدا ميکند.
اين مقام مسئول در بخش ديگري از سخنان خود ضمن ابراز تاسف نسبت به فرسوده ناميدن بافتهاي تاريخي و فرهنگي شهر تهران بيان کرد: قطعا سياستهاي غلط گذشته اين مناطق را فرسوده کرده و باعث تنزل اجتماعي آنها شده است. ما در اين دوره سعي داريم با افزايش اين منزلت اجتماعي کاهش تراکمها و کم شدن متراژ خانهها را جبران کنيم که قطعا مهمترين منبع اقتصادي يک محله همين ارتقاي منزلت اجتماعي خواهد بود.
استفاده از اراضي دولتي در بافت هاي ناکارامد
سرپرست شرکت عمران و بهسازي شهري ايران گفت: هدف اصلي بازآفريني بافت هاي فرسوده، توجه به نيازهاي عمومي محله و خدمت رساني به ساکنين اين بافت هاست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صداوسيما ، هوشنگ عشايري سرپرست شرکت عمران و بهسازي شهري ايران در مراسم کلنگ زني پروژه 100 واحدي محله سيروس با تاکيد بر تلاش دولت يازدهم و دوازدهم براي تغيير رويکرد جريان شهري و انتقال پروژه محوري به محله محوري در کشور اظهار داشت: اين تغيير نگرش به شدت نيازمند ابزارهاي قانوني و محلي بود که خوشبختانه با مديريت وزير راه و شهرسازي از آغاز دولت يازدهم اين نيازهاي اوليه شکل گرفت.
وي تشکيل ستاد ملي بازآفريني در سطح ملي، استاني و شهرستاني و تهيه سند ملي بازآفريني را از اتفاقات خوب اين دوره دانست و گفت: موضوع بازآفريني شهري نتيجه 4 سال تدبير و انديشه بوده است که امروز با حمايت هاي دولت به عرصه عمل رسيده و در حال احياي مناطق ناکارآمد است.
عشايري تداوم جريان بازآفريني شهري را خواسته تمام مقامات و مسئولان کشوري دانست و گفت: امروز به اين اجماع رسيديم که بازآفريني شهري به جريان عملياتي تبديل شود، به همين دليل براي تحقق آن به تدوين 3 ابزار مورد نياز پرداختيم.
سرپرست شرکت عمران و بهسازي شهري ايران، ايجاد همدلي بين تمام کنش گران محله در حوزه مديريت و اجرا را يکي از اين 3 ابزار دانست و گفت: اين همدلي که باعث ورود جدي تمام بخش ها از جمله دولت، شهرداري، بخش خصوصي و مردم به عرصه عمل شد و تلاش مي کند تا در نهايت، به نوسازي و ارتقاي زيربناهاي کشور و توانمندي هاي اجتماعي منجر شود.
عشايري پروژه 100 واحدي محله سيروس را نماد استفاده از ابزار دولتي در بافت ناکارآمد اعلام کرد و گفت: طي ساليان گذشته اراضي اين پروژه با رويکرد پروژه محوري تهيه شده بود ولي خوشبختانه امروز با تغيير رويکرد انجام شده توانستيم ضمن استفاده از اين اراضي آن را در مسير کمک به مردم در اختيار توسعه گران قرار دهيم بدون آنکه انتفاعي براي دولت به همراه داشته باشد.
وي با تاکيد براينکه فعايت هاي ما به اين پروژه 100 واحدي محدود نمي شود افزود: شرکت عمران و بهسازي شهري ايران به نمايندگي از وزارت راه و شهرسازي در 40 شهر کشور داراي زمين است و ظرفيت توليد 25 هزار واحد را دارد که اين پروژه امروز به عنوان يک الگو در کشور شروع شد تا بستر حرکت به اين سمت را ايجاد کند.
عشايري مدل طراحي پروژه مذکور را مدل زندگي حاکم بر محلات اعلام کرد و گفت: ما در اين مدل هيچ گونه انتفاعي براي دولت در نظر نگرفته و قصد داريم تا واحدهاي ساختماني را به سبک خانه هاي قديمي که داراي حياط اختصاصي بودند با بهره گيري از تکنولوژي روز دنيا بسازيم.
سرپرست شرکت عمران و بهسازي شهري ايران در پايان رويکرد محله محوري بازآفريني شهري را عاري از هرگونه نگاه سوداگرانه در شهر دانست و گفت: قطعا نگاه ما در اين سيستم نگاه ويژه به نيازهاي عمومي محله و خدمت رساني به ساکنين آن خواهد بود.
اين مقام مسئول حمايت از توسعه گران را اقدامي براي تأمين ابراز مالي پروژه هاي باز آفريني دانست و افزود: اگر قرار باشد به هر واحد 50 ميليون تومان تسهيلات بدهيم بايد سالانه 5 هزار ميليارد تومان - نيمي از آن را دولت از محل منابع نزد دولت يا صندوق توسعه ملي و با سود صفر درصد و نيمي ديگر را نظام بانکي با سود 9 درصد- تامين کند تا اين برنامه ريزي عملياتي شود.
همچنين عشايري تاکيد کرد: در محله سيروس، حداکثر تراکم 120 درصد و 4 طبقه خواهد بود که در واحدهاي دو طبقه، تراکم به 60 درصد مي رسد ضمن اينکه هر واحد مسکوني حياط اختصاصي حتي در طبقات بالاتر خواهد داشت و اين حياط از ديد خانه هاي جانبي خارج است.
سرپرست شرکت عمران و بهسازي شهري ايران گفت : براي اجراي اين پروژه مناقصه برگزار کرديم و 24 شرکت اعلام آمادگي کردند که چون شرايط ساخت و ساز را به 4 طبقه کاهش داديم در نتيجه ساخت و ساز به صرفه نبود و هيچ يک از انبوه سازان در آن مشارکت نداشتند به همين دليل بانک مسکن را مجاب کرديم تا در اين پروژه حضور داشته باشد.