پخش زنده
امروز: -
تصميم مقامات عربستان به افزايش قيمت فرآورده هاي نفتي و اعمال ماليات بر ارزش افزوده، باعث خشم و عصبانيت مردم اين کشور در فضای مجازی شده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما؛ به نقل از شبکه تلويزيوني العالم، تصميم مقامات عربستان سعودي براي افزايش قيمت فرآورده هاي نفتي و اعمال ماليات بر ارزش افزوده، باعث خشم و عصبانيت شمار زيادي از مردم اين کشور شده است. اين اعتراضات فعلا به شبکه هاي اجتماعي محدود مي شود زيرا مقامات عربستان سعودي شهروندان را از بيان ديدگاه ها و نظرات خود درباره امور و زندگي روزمره منع مي کنند. شهرونداني که براي تامين رفاه وليعهد عربستان و خاندان حاکم و تامين هزينه هاي تجاوزات اين کشور به يمن و حمايت از تروريسم در منطقه، ماليات مي پردازند.
گزارشگر شبکه العالم همزمان با پخش تصاويري از اعتراضات در يک پمپ بنزين در عربستان سعودي و اعتراض شهروندان به قيمت سوخت افزود: آنچه در تصوير ديده مي شود صحنه هاي نزاع بين شهروندان عربستان سعودي و جايگاه داران بر سر قيمت بنزين است. اين در حالي است که اين کشور دومين کشور نفت خيز جهان به شمار مي رود. ممکن است چنين صحنه هايي در کشورهايي که فاقد ذخاير نفتي هستند عادي باشد اما وقوع چنين جنجال هايي در کشوري نفت خير در حد و اندازه هاي عربستان سعودي پرسش هاي زيادي مطرح مي کند و بخش هاي بيشتري از ابعاد پنهان رژيم سعودي را برملا مي کند.
در ادامه گزارش آمده است: وزارت انرژي عربستان از تصميم خود براي افزايش قيمت مشتقات نفتي با آغاز سال جديد ميلادي به ميزان 82 تا 126 درصد خبر داد. اين تصميم با اتخاذ تصميم ديگري براي اعمال ماليات بر ارزش افزوده همراه شده است که قيمت مواد غذايي و کالاهاي اساسي را حدود 5 درصد افزايش خواهد داد.
گزارشگر ادامه داد: با توجه به اين که شهروندان عربستاني حق تظاهرات و حتي انتقاد و درخواست کاهش قيمت ها را هم ندارد، براي نشان دادن خشم و غضب خود از اين تصميمات و اقدامات سران کشور، به فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي به عنوان تنها پناهگاه خود روي آورده اند.
يکي از شهروندان عربستاني با انتشار تصوير خود در فضاي مجازي گفت: مردم سرگردان شده اند، نمي دانند حقوق خود را صرف خانواده کنند يا آن را به دولت بدهند.
در ادامه گزارش آمده است: هزينه هاي اقتصادي در عربستان سعودي افزايش مي يابد و بر دوش شهروندان اين کشور سنگيني مي کند، رژيم سعودي مردم اين کشور را با نفتي که کشورشان بر روي آن خوابيده است مي سوزاند و اموال آنها را به بهانه هاي مختلف اعم از ماليات و برنامه هاي موسوم به توازن مالي و استفاده بهينه از منابع چپاول مي کند، اما آنچه حکومت سلمان بن عبدالعزيز پادشاه عربستان سعودي و فرزند وي محمد بن سلمان از آن سخني نمي گويند اين است که تحت اين عناوين و نامگذاري ها، نقدينگي کشور بيش از هشت ميليارد دلار کاهش يافته و کمک هاي دولتي و هزينه هاي دولتي نيز کاهش پيدا کرده و بسياري از شهروندان نيز از کار اخراج شده اند. همه اين اقدامات براي تامين رفاه خاندان حاکم بر عربستان و بخصوص بن سلمان به عنوان راس هرم اين خاندان است. حتي داشتن يک کشتي تفريحي نيم ميليارد دلاري و قصري سيصد ميليون دلاري يا تابلويي چهارصد و پنجاه ميليون دلاري وي را ارضا نمي کند.
گزارشگر ادامه داد: آنچه از جيب شهروندان عربستاني برداشته مي شود فقط براي رفاه بن سلمان هزينه نمي شود بلکه ميلياردها دلار از آن براي خريد تسليحات و کشتار مردم يمن و نابود کردن کشور آنها هزينه مي شود. حمايت از گروه هاي تروريستي در منطقه از عراق گرفته تا سوريه و ليبي از ديگر مواردي است که خاندان سعودي پول هاي مردم عربستان را در آنجا خرج مي کند. به اين ترتيب نتيجه اين مي شود؛ در کشوري که مردم آن حق اعتراض ندارند و نبايد چيزي خلاف خواست حکام کشور بگويند، کشور و ثروت هاي آن در اختيار حکام و ثروتمندان است.
الجزيره:خشم مردم عربستان ازافزايش شديد قيمت بنزين و مالياتهاي جديد
شبکه الجزيره نیز گزارش داد: افزايش شديد قيمت حامل هاي انرژي و اعمال ماليات هاي جديد، خشم مردم عربستان را برانگيخته است. وزارت انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان، اجراي مصوبه افزايش حامل هاي انرژي را از روز گذشته آغاز کرد. با اين تصميم، بهاي بنزين در عربستان تا 127 درصد افزايش يافت. عربستان و امارات همچنين اعمال ماليات بر ارزش افزوده را در چارچوب توافق اعضاي شوراي همکاري در اين باره، آغاز کردند.
نادين الديماسي گزارشگر شبکه الجزيره گفت: سعوديها با افزايش شديد قيمت حامل هاي انرژي و اجراي ماليات بر ارزش افزوده به استقبال سال جديد خود رفتند. وزارت انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان اجراي قانون افزايش قيمت حامل هاي انرژي را بين هشتاد و سه تا صد و بيست و هفت درصد اعلام کرد. اين وزارتخانه در بيانيه خود تاکيد کرد قيمت هاي جديد حامل هاي انرژي، بخشي از برنامه ايجاد توازن مالي براي اصلاح قيمت حامل هاي انرژي با هدف کاستن از افزايش فزاينده مصرف داخلي است.
در ادامه اين گزارش آمده است: افزايش قيمت حامل هاي انرژي در عربستان با اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده به ميزان پنج درصد، همزمان شده است. ماليات بر ارزش افزوده از جمله ماليات هاي غيرمستقيم بر همه کالاها و خدمات است. اعمال ماليات بر ارزش افزوده اجراي توافقنامه بين اعضاي شوراي همکاري خليج (فارس) در سال گذشته است که با هدف تنوع بخشيدن به منابع مالي غيرنفتي صورت گرفت. اما فقط عربستان و امارات اجراي اين توافقنامه را آغاز کردند. ديگر اعضاي شوراي همکاري تصميم گرفتند اجراي اين قانون را به تعويق بياندازند. عربستان همچنين ماليات ماهانه بر اقامت اتباع خارجي در اين کشور اعمال کرد.
در حالي که دولت عربستان اين اقدامات جديد را اصلاحات اقتصادي مي خواند، اين اقدامات با خشم مردم اين کشور در شبکه هاي اجتماعي روبرو شده است. دو هشتگ افزايش بهاي بنزين و حقوق ناکافي، دو هشتگ پرمخاطب در شبکه اجتماعي توييتر بود. در حالي که عربستان تلاش مي کند درآمد مالياتي خود را امسال به سي و هشت ميليارد دلار افزايش دهد تا بخشي از کسري بودجه را جبران کند، اعتراض منتقدان نسبت به آنچه مقامات اين کشور اصلاحات اقتصادي و مبارزه با فساد مي خوانند، تشديد شده است. به ويژه که مقامات سعودي مبالغ هنگفتي براي دارايي هاي شخصي خود در ديگر کشورها هزينه مي کنند.
افزايش قيمت کالاها در عربستان با آغاز اعمال ماليات هاي جديد
عربستان سعودي و ديگر کشورهاي حوزه خليج فارس با وجود ذخاير عظيم نفتي قادر به تامين نيازهاي شهروندان خود نيستند و به همين علت اعمال ماليات هاي جديد را از ابتداي امسال آغاز کرده اند، اقدامي که افزايش قيمت کالاهاي مصرفي و اساسي را به دنبال داشته است.
به گزارش شبکه تلويزيوني المنار، در پي اعمال ماليات بر ارزش افزوده بر کالاها و خدمات در عربستان سعودي، روند صعودي قيمت کالاهاي مصرفي در اين کشور آغاز شده است.
افزايش قيمت اين کالاها با افزايش قيمت مشتقات نفتي و طرح پرسش هايي درباره آينده اقتصاد کشورهاي حوزه خليج فارس همراه شده است.
احمد فرحات گزارشگر المنار با اشاره به اين که اقتصاد عربستان سعودي و ديگر کشورهاي حوزه خليج فارس سال جديد را با نگراني آغاز کردند افزود: اعمال برخي ماليات ها در عربستان سعودي و امارات عربي متحده آغاز شده است که در درجه اول شهروندان اين کشورها را هدف قرار مي دهد. کارشناسان مي گويند عربستان سعودي که با رکود اقتصادي روبروست، به سبب اعمال ماليات بر ارزش افزوده در خطر رکود اقتصادي قرار دارد اما براي اجراي شروط موسسه هاي مالي بين المللي ملزم به اجراي اين برنامه هاست. کشورهاي حوزه خليج فارس متعهد شده اند اعمال ماليات ها را از ابتداي امسال آغاز کنند. بر همين اساس عربستان سعودي و امارات عملا اعمال اين ماليات ها را آغاز کرده اند و پيش بيني مي شود ديگر کشورهاي حوزه خليج فارس نيز به آنها ملحق شوند. افزايش قيمت مشتقات نفتي در داخل نيز از ديگر اقدامات است که ناشي از کاهش قيمت جهاني نفت و افزايش هزينه هاي جنگي است که عربستان سعودي و امارات در منطقه به راه انداخته اند. به نظر مي رسد جنگ عليه يمن، اين کشورها را واداشته است تا در اعمال ماليات هاي جديد، عجله کنند.
گزارشگر ادامه داد: با وجود آن که مقامات عربستان مي گويند اين اقدامات آثار مثبتي بر اقتصاد کشور خواهد داشت، صندوق بين المللي پول همچنان به آينده رشد اقتصادي کشورهاي نفت خيز حوزه خليج فارس بدبين است. عربستان سعودي علاوه بر تعيين پنج درصد ماليات بر ارزش افزوده براي کالاها، تصميم به افزايش قيمت برق نيز گرفته است. اعمال ماليات بر ارزش افزوده در عربستان و ديگر کشورهاي حوزه خليج فارس براي اولين بار در تاريخ اين کشورها اتفاق مي افتد زيرا اين کشورها تا کنون ماليات بسيار اندکي از شهروندان خود دريافت مي کردند و به جاي آن بر درآمدهاي نفتي تکيه داشتند اما به نظر مي رسد اين کشورها که بيشترين ذخاير نفت و گاز جهان را در اختيار دارند، قادر به تامين نيازهاي شهروندان خود نيستند.