پخش زنده
امروز: -
مدير نظارت بر ناشران سازمان بورس، افزايش نقدشوندگي در بازار، بهبود تحليلگري و افزايش شفافيت و توان پاسخگويي شرکت را از نکات مثبت جايگزيني گزارش پيش بيني سود با گزارش تفسيري مديريت دانست.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما به نقل از سنا، سعيد محمدعليزاده گفت: بررسي درصد انحراف اولين سود پيش بيني شده و سود تحقق يافته پايان سال مالي 95 براي شرکت هاي بورسي نشان مي دهد که مقدار اولين سود پيش بيني شده به طور متوسط 466 درصد از مقدار تحقق يافته پايان سال انحراف دارد.
وي افزود: طبق آمار و ارقام موجود، حدود 65 درصد شرکت ها در ابتداي سال مالي، سودي بيشتر از سود تحقق يافته پايان سال پيش بيني کرده اند و تنها 35 درصد شرکت ها مقادير کمتري پيش بيني کرده اند و در آخر سال مالي سود بيشتري عايد سهامداران خود کرده اند.
مدير نظارت بر ناشران سازمان بورس ادامه داد: اين انحراف بالا، دلالت بر اين دارد که پيش بيني سود توسط مديران شرکت، ابزار نامناسبي است و همچنين امکان فريب بازار را از چند جهت فراهم مي کند.
به گفته عليزاده، از يک طرف، شرکت ميتواند با پيش بيني سود فراتر يا کمتر از واقعيت، عملکرد شرکت را رو به بهبود يا رو به افول نشان دهد و با دستکاري بازار به نفع خود از آن بهره ببرد. به همين دلايل، حجم زيادي از موارد تخلف در بازار سرمايه، در زماني است که شرکتها گزارش پيش بيني سود افشا مي کنند.
مدير نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار داشت: در سازوکار جديد که در سايت کدال فراهم شده است، شرکت ها موظف اند اطلاعات با اهميت را که بالغ بر 60 نوع مصداق اطلاعاتي است به صورت موردي به عموم افشا کنند که روي آن مقدار پيش بيني از سود داده نمي شود.
وي با بيان اينکه اين اطلاعات به محض ثبت توسط شرکت، در اختيار عموم بازار قرار مي گيرد و همگان مي توانند در يک زمان به اطلاعات دسترسي داشته باشند، افزود: همزمان با اين امر، نظارت بر اطلاعات افشا شده شرکت ها بيشتر شده و عملکرد مدير شرکت مورد ارزيابي قرار مي گيرد و بر اساس معاملات انجام گرفته در قبل و بعد از افشا، بهتر مي توان استفاده از اطلاعات نهاني را پايش کرد.
عليزاده يادآور شد: ارايه گزارش پيش بيني سود توسط مديران شرکتها، به دليل آنکه مورد سوء استفاده قرار گرفته است، در بازار سرمايه قريب به اتفاق کشورهاي جهان، در ليست گزارش هايي که شرکتها ملزم به افشاي آن هستند، قرار ندارد.
مدير نظارت بر ناشران سازمان بورس توضيح داد: همچنين، براساس استاندارهاي بينالمللي IFRS و IOSCO نيز افشاي گزارش پيشبيني سود توسط مديران، مطرح نشده است. اما در عوض، در بازار سرمايه کشورهاي مختلف و همچنين، بر اساس استانداردهاي بينالمللي نام برده، ارايه گزارش تفسيري مديريت الزام شده است.
وي در تبيين گزارش تفسيري مديريت گفت: گزارش تفسيري مديريت، ابزاري است که مديريت شرکت به شرح ماوقع خواهد پرداخت و اثر مصاديق اطلاعات با اهميت و شرايط اقتصادي را در آن تفسير مي کند و مسير پيش روي شرکت را روشن ميکند.
عليزاده تاکيد کرد: تحليلگران و سرمايه گذاران مي توانند با مطالعه اين گزارش تفسيري، اطلاعاتي را به دست آورند که مي تواند بنا به سناريوهاي مختلف و درجه ريسک پذيري افراد متفاوت باشد و اين باعث جذابيت بازار، افزايش تحليلگري بازار و همچنين جلوگيري از فريب خواهد شد.
وي افزود: نکته مثبت ديگر در جايگزين کردن گزارش پيش بيني سود، علاوه بر افزايش شفافيت، افزايش توان پاسخگويي شرکت و بهبود بخش تحليل گري بازار، افزايش نقدشوندگي در بازار است. چرا که بر اساس آمار و اطلاعات موجود، بيشترين علت توقف ها در بازار به دليل گزارش پيش بيني درآمد هر سهم است.
مدير نظارت بر ناشران سازمان بورس افزود: با رويکرد جديد، معيارهاي توقف و تعليق تغيير کرده و براي هريک زمان مشخص تعيين شده است تا بازار بداند چه زماني نماد متوقف و چه زماني بازگشايي خواهد شد. در حالي که در رويکرد قبل، بازار برآورد درستي از زمان توقف و بازگشايي نماد نداشت.