پخش زنده
امروز: -
طرح پژوهشی با عنوان «مطالعاتی در خصوص سازه های آبی-باستانی جم و سیراف» اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، محسن جواهری، پژوهشگر حوزه سازه های آبی-تاریخی گفت: در این طرح پژوهشی هشت مجموعه سازه آبی در جم و سیراف را بررسی کردیم.
وی در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما، افزود: در بررسی این سازهها نشان میدهد پیشینیان ما در دوره ساسانی تا چه اندازه برای تامین آب تلاش میکردند و چه دقیق و ظریف یک مجموعه آبی را از سرچشمه تا مکان مصرف آب طراحی و اجرا کردهاند.
جواهری بیان کرد: در این سازهها شاهد یک سازه کامل هیدرولیکی آب هستیم که از سرچشمه تا محل استفاده آب را دربر میگیرد.
این پژوهشگر افزود: در جم، پنج سد و بند داریم که هر کدام کاربری متفاوتی دارند و در آنها میتوان مهندسی ویژه ساکنان آن دوره برای رسیدن به آب را در منطقه ای خشک دید.
وی با بیان نقش مهم آب در شکوفایی اقتصادی بندر باستانی سیراف بیان کرد: برخی از این سامانههای آبرسانیِ باستانی به قدری پیچیده است که با بررسی مهندسی آنها به اندیشه خلاق سازنده آنها پی میبریم.
جواهری که چندین کتاب از جمله "چاره آب در تاریخ فارس" و "ردپای آب در واژگان فارسی" را به نگارش در آورده، معتقد است که باید برای ثبت جهانی این سازهها کوشش کرد.
خانم صیادی دیگر پژوهشگر این طرح نیز گفت: سازههای بررسی شده بیش از هزار و 500 سال قدمت دارند و بسیاری از آنها زندهاند و آبدهی دارند.
وی افزود: این طرح توانسته رتبه نخست جشنواره فرهیختگان کشور را به دست آورد.