به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، اردن انتقادات شدید چند کشور عربی و رژیم صهیونیستی از این کشور را به علت سیاستهای چند ماه گذشته امان در فاصله گرفتن از جنگها و مسائل پیچیده کشورهای عربی و دفاع قاطع از قدس ارزيابي مي کند.
روزنامه الکترونیکی رای الیوم در پایگاه اینترنتی خود نوشت، مقامات اردنی در نشست ویژه خود درباره انتقادات شدید چند روز گذشته اسرائیل و چند کشور عربی از اردن سخن گفتند و انگشت اتهام را به طور ویژه به سوی عربستان سعودی نشانه رفتند و سیاستهای چند ماه گذشته اردن در «فاصله گرفتن» از جنگها و مسائل پیچیده منطقه عربی بویژه جنگ یمن و دفاع قدرتمند این کشور از قدس اشغالی را علت حملات این کشورهای عربی اعلام کردند.
مقاماتی که روزنامه «رای الیوم» در دو روز گذشته با آنها مصاحبه کرد، به عنوان مثال به جنجالهای گسترده رسانهای اشاره کردند که بر روی موضوع بازنشستگی سه شاهزاده وابسته به خاندان حاکم اردن از جمله «علی» و «فیصل» دو برادر عبدالله دوم پادشاه اردن و «طلال بن محمد» پسر عموی وی که دارای رتبه نظامی بالایی در ارتش اردن بودند و در چارچوب ترمیم ساختار نیروهای مسلح اردن، بازنشسته شدند، اشاره کردند.
برخی پایگاههای اینترنتی حتی پا را فراتر گذاشتند و از کودتا و اینکه این افراد در بازداشت و یا حصر به سر میبرند، سخن گفتند، البته صحت این گزارش ها، عملا با حضور این شاهزادگان در برخی مناسبتهای عمومی، تکذیب شد.
دفتر پادشاهی اردن که طی سالهای گذشته بیانیهای در پاسخ یا واکنش به خبر رسانهها منتشر نکرده بود، روز شنبه با صدور بیانیهای مشروح، به تکذیب این ادعاها پرداخت. لازم به ذکر است در این بیانیه، انگشت اتهام به سمت برخی کشورهای عربی که نامی از آنها برده نشد، نشانه رفت. در یکی از بخشهای این بیانیه که ما عینا آن را نقل قول میکنیم، آمده است «ما میدانیم برخی در صدد تضعیف تلاشهای اردن در قبال مسئله قدس هستند چرا که امان نقش مهمی در یکپارچه کردن عربها و مسلمانان در قبال مسئله قدس در پی تصمیم اخیر آمریکا (مبنی بر اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی) ایفا کرد».
به نظر برخی ناظران، جنجالی که درباره بازنشستگی سه شاهزاده اردنی ایجاد شد، به عنوان یک مساله حاشیهای است زیرا به علت وجود مسائل و چالشهای با اهمیت تر، این مسئله به سرعت پشت سر گذاشته میشود و حوادث مهمتری در سال جاری میلادی که از امروز (دوشنبه) آغاز شده است، در این کشور ظهور وبروز خواهد کرد.
اردن با مقاومت شدید در برابر طرح یهودی سازی قدس و انتقال سفارت امریکا به این شهر، موضعی بر خلاف میل برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) اتخاذ کرد و سفر پادشاه اردن به ترکیه نیز برخلاف تمایل این کشورها صورت گرفت که از وی خواسته بودند از سفر به ترکیه خودداری کند ولی وی فورا به استانبول سفر کرد و در افتتاحیه نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی در اعتراض به تصمیم تحریک آمیز آمریکا، در سمت راست «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه نشست. این اقدام شاه اردن، در نظر کسانی که نمیخواهند این کشور نقشی ایفا کند، اشتباه بزرگی به شمار میرود.
رجب طیب اردوغان از شاه اردن به علت حضور در این نشست و همچنین از نقش وی در دفاع از مقدسات در برابر اقدامات مربوط به یهودی سازی قدس تجلیل کرد و حتی وی را «حامی قدس و مقدسات» نامید، این تمجید فراتر از قدس اشغالی و مقدسات اسلامی و مسیحی است. تصور نمیکنیم اردوغان که عبارات و جملات خود را با دقت زیادی انتخاب میکند، از پیامدها و مشکلات چنین توصیفی بی خبر بوده باشد.
پادشاه اردن در همه سخنرانیهای خود مشتاق است تاکید کند به خاندان هاشمی و حضرت محمد مصطفی (ص) وابسته است؛ موضوعی که به مذاق خاندان حاکم عربستان خوش نمیآید به طوری که سلمان بن عبدالعزیز در نشست سران اسلامی که به افتخار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ریاض برگزار شد، مجبور شد در واکنش به سخنان شاه اردن مبنی بر اینکه محمد رسول الله (ص)، از خاندان هاشمی است، تاکید کند حضرت محمد پیامبر همه ملت هاست.
شاه اردن در ابتدای سخنانش در نشست مذکور چنین گفت: «بر پیامبرمان، حضرت محمد مصطفی که عرب و متعلق به خاندان هاشمی است سلام و درود میفرستیم». همتای عربستانی وی در تصحیح سخنان وی گفت: «شیوه صحیح صلوات بر پیامبر، صلی الله علیه و سلم بدون اضافه کردن لفظ عربی و هاشمی است».
پارلمان اردن روز یکشنبه شاهد صحنهای بود که در ادامه منازعه مخفیانه میان مراجع دینی اردن و عربستان ارزیابی میشود به طوری که برای نخستین بار در پارلمان اردن، تصاویری بر لباس برخی نمایندگان نصب شد بود که متضمن عکس عبدالله دوم پادشاه اردن با لقب «خادم نخستین قبله و سومین حرم شریف (مسجد الاقصی)» بوده است.
در کشورهای عربی و پارلمانهای این کشورها، هیچ چیز اتفاقی نیست، هر شعار، تصویر یا هر موضع گیری سیاسی حساب شده است و این اقدام قابل ملاحظه پارلمان اردن نیز از این مورد استنثا نیست.
در هر حال، گمان نمیکنیم لقب جدید برای پادشاه اردن، اتفاقی بوده باشد بلکه بیانگر واقعیت میدانی و قانونی است و قیمومیت خاندان هاشمی بر مقدسات عربی و اسلامی در قدس را نشان میدهد، شاید این نامگذاری، برای یادآوری این مساله به مقامات عربستانی بوده باشد و شاید نمایندگان اردنی قصد دارند این لقب را جاودانه کنند یا شاید با اینکار میخواهند به طرفهای دیگر بگویند که یک مرجع کهن و بزرگ هاشمی وجود دارد که هم تراز دیگر مراکز مانند الازهر در مصر، مکه و مدینه در عربستان و عثمانی در استانبول است.
رای الیوم نوشت: به نظر میرسد کشور اردن، تلاشهای خود را در جهت خروج از انزوایی که برخی کشورها سعی میکنند اردن را در آن قرار دهند، آغاز کرده است زیرا میداند از چند سو هدف حمله قرار گرفته است تا از این کشور در طرحهای آینده ای، چون تغییر ترکیب قدرت با هدف تشکیل حکومت جایگزین استفاده شود.
این اقدام خطرات زیادی دارد بویژه اینکه اردن با شرایط اقتصادی سختی دست و پنجه نرم میکند، اما ظاهرا کارد به استخوان اردن رسیده است و باید از سکوت خود که ناشی از ضعف است دست بردارد. سخنان عبدالله دوم پادشاه اردن که گفته با پذیرش صد میلیارد دلار در مقابل چشم پوشی از مسئله قدس مخالف است، نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.