پخش زنده
امروز: -
الهام علي اف، رييس جمهوري آذربايجان گفت: « امروز روسيه در مقياس جهاني ، عامل ثبات بخش است.»
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاري آپا ، الهام علي اف در سخنراني خود در نشست غيررسمي «اتحاديه دولت هاي مشترک المنافع » در مسکو گفت : «روسيه کشور متحد کننده «دولت هاي مشترک المنافع» و کشور اصلي اين اتحاديه است. به همين علت نيز طبيعي است که فرايندهاي مثبت روسيه بر کشورهاي عضو نيز تاثير مثبت بگذارد.
تحت رهبري ولاديمير پوتين، روسيه در زمينه توسعه اجتماعي - اقتصادي به موفقيت هاي بزرگي دست يافته است. روسيه در صحنه بين المللي داراي نفوذ زيادي است و امروز در امور بين المللي، يکي از برجسته ترين نقش ها را ايفا مي کند. تحت رهبري شما ( پوتين) ثبات اجتماعي و سياسي تامين شده و اين نيز متکي به رضايت اجتماعي است.»
الهام علي اف افزود: «هيچ کس در (جمهوري) آذربايجان درباره اينکه شهروندان روسيه در انتخابات رياست جمهوري سال آينده تصميم درستي خواهند گرفت، ترديدي ندارد. ما به خوبي مي دانيم که توسعه موفقيت آميز مناسبات دوجانبه ، با نام شما ( پوتين) پيوند خورده است. بدون وجود ثبات اجتماعي - سياسي ، دستيابي به موفقيت امکان ندارد. طي سال هاي اخير حوادث خونين ، درگيري ها، تضادهاي ميان اديان و اعتقادات و مناقشات قومي فراواني را در دنيا شاهد بوده ايم. به همين علت نيز تمامي چشم انداز بين المللي موجود، درستي سياست شما را يک بار ديگر نشان مي دهد. به همين خاطر، امروز روسيه در مقياس جهاني، عامل ثبات بخش است. »
در همين حال، روزنامه « يني مساوات» در تحليلي نوشت : « ( جمهوري) آذربايجان توانست در سال 2017، توازن در روابط خود با قدرت هاي بزرگ را حفظ کند. بي ترديد، يکي از اين قدرت ها نيز اتحاديه اروپاست که به علت الحاق شبه جزيره کريمه به روسيه، به همراه آمريکا ، چهار سال است که تحريم هاي شديدي را عليه روسيه اعمال کرده است. اين موضوع به تنهايي عامل مهمي است که سياست باکو در مناسبات با قدرت هاي جهاني را پيچيده تر مي کند. با درنظر گرفتن احتمال وخيم تر شدن مناسبات روسيه و آمريکا در سال آينده، اين احتمال نيز وجود دارد که حفظ اين سياست خارجي براي (جمهوري) آذربايجان آسان نباشد. اما، معناي وضعيت موجود اين نيست که (جمهوري) آذربايجان بايد از سياست همگرايي با دنيا و بخصوص حوزه اروپا-آتلانتيک صرف نظر کند و بخاطر منافعش با روسيه، به هر فراخواني ( از طرف غرب) بي اعتنا باقي بماند.
ترديدي نيست که (جمهوري) آذربايجان نيز همانند کشور برادر ، ترکيه، قصد ندارد به تحريم ها عليه روسيه بپيوندد. به موازات اين، منافع ملي مان ايجاب مي کند که با بروز هر امکاني، سياست خارجي مان را تنوع بخشيم تا در مدار غيرقابل بازگشت روسيه قرار نگيريم و تحت تاثير آن نباشيم. دست کم در الگوي اتحاديه اروپا و آمريکا مي توانيم در مقابل طرح هاي مکرآميز مسکو، مصونيتي قابل اطمينان بيابيم. ترديدي نيست که ادامه مذاکرات ( باکو ) با اتحاديه اروپا در سال 2017 در چارچوب توافق نامه چهارچوبي ( توافق نامه چهارچوب روابط باکو با اتحاديه اروپا) همين هدف را دنبال مي کرد. درست است که دو طرف امسال بنا به دلايلي به نتايج واقعي دست نيافتند. اما، اگر در نظر داشته باشيم که ارمنستان که از اقمار روسيه است نيز با اتحاديه اروپا توافق نامه مشابهي را امضا کرده است، اين توافق نامه در سال 2018 مي تواند براي (جمهوري) آذربايجان در اين زمينه تعيين کننده باشد. براساس جديدترين اطلاعات، هم باکو وهم بروکسل در اين زمينه خوشبين هستند».
يني مساوات با اشاره به رضايت خاطر اتحاديه اروپا از سياست " چندفرهنگ گرايي" دولت جمهوري آذربايجان و نقش اين کشور در تلاش براي تامين امنيت انرژي اروپا، افزوده است : « طرح انتقال گاز ( جمهوري) آذربايجان به اروپا، موجب ناراحتي روسيه مي شود. زيرا، اين طرح موجب کاهش وابستگي اروپا به گاز روسيه مي شود. مهمتر اينکه در روسيه به خوبي مي دانند که اين طرح مي تواند پيوندهاي اقتصادي ، انرژي و سياسي و ژئوپلتيک با غرب و اتحاديه اروپا ايجاد و (جمهوري) آذربايجان را از مدار روسيه دور کند. »
يني مساوات با اشاره به مقاله اي از سايت «روسبالت» روسيه نوشت: در اين مقاله باکو بطور خفيفي تهديد شده تا «عاقل» باشد.
«روسبالت» نوشته است: « نزديکي بيش از حد ( جمهوري ) آذربايجان به اتحاديه اروپا و تحميل قوانين و سبک زندگي و ارزش هايي به جمهوري آذربايجان که با روحيه اهالي و حاکمان (جمهوري) آذربايجان بيگانه است، خطرناک است. اما، (جمهوري ) آذربايجان دخالت در امور داخلي اش را تحمل نخواهد کرد. اين کشور نمي خواهد به اتحادهاي مغاير با منافع شرکايش از جمله روسيه و ترکيه بپيوندد. از اين رو، کاملا روشن نيست که تفاهم با اتحاديه اروپا چه نفعي براي ( جمهوري ) آذربايجان داشته است. »
يني مساوات در پايان نوشت:« اگر مسکو واقعا و صادقانه مي خواهد (جمهوري) آذربايجان را از دست ندهد يا مي خواهد اين کشور را در مدار خود نگه دارد، بايد عجله کند و در مساله قره باغ بجاي بيانيه هاي ظاهري ، کاري واقعي انجام دهد و از ابزارهاي بي نظيري که در اختيار دارد براي حل نهايي اين مساله استفاده کند. در غير اين صورت، قطار (جمهوري آذربايجان به سوي غرب) خواهد رفت و حتي آنکارا نيز نخواهد توانست در اين زمينه به کمک روسيه بيايد. »