به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ علی ربیعی در حاشیه مراسم افتتاح عملیاتی سراسری سامانه پیدایش رصد آسیب های اجتماعی و تعیین کننده های آن (سراج) در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر در بحث کاهش و کنترل آسیب های اجتماعی موفق بوده ایم؟ افزود: سال های اخیر نتوانسته ایم میان عارضه و بیماری تفکیک قایل شویم درحالی که در مسئله آسیب های اجتماعی متغیرهای زیادی شامل فقر، نابرابری، بیکاری، نارضایتی فکری، ناهمسانی شناختی فردی، اجتماعی نشدن فرد، ناامیدی و کاهش امید در جامعه وجود دارد.
وی گفت: از نظر ما آسیب های اجتماعی تک علتی نیست و فقط به حاشیه نشینی و فقر مربوط نمی شود و این آسیب ها ناشی از مسایل پیچیده اجتماعی است و تشخیص میان عارض و بیماری در حل مسایل اجتماعی کمک کننده است.
وزیر تعاون درباره سامانه ای که امروز رونمایی شد هم افزود: این سامانه کار کمی نمی کند و در آن از طریق مصاحبه های حضوری که در کانون های درمانی و مداخله ای صورت گرفته است هم کار کیفی و هم کار کمی صورت می گیرد و برای مثال ما امروز می توانیم بگوییم که در کدام شهرستان و در کدام روستا احتمال خودکشی یا احتمال نفرستادن فرزندان به مدارس بیشتر است.
ربیعی گفت: این سامانه هم در مباحث جغرافیایی به ما کمک می کند و هم می تواند به ما قدرت برنامه ریزی منطقه ای بدهد و خوشبختانه پس از یک سال کار آزمایشی توانستیم آن را در سراسر کشور امروز رونمایی کنیم و قطعا نتایج و داده های این سامانه را در اختیار محققان، روانشناسان و جامعه شناسان قرار می دهیم.
وی افزود: بنا داریم در ادامه کار این سامانه ، مردم را در حل مسایل مشارکت دهیم و حتما در مراحل بعدی سامانه می توان اطلاعاتی به این سامانه داد یا گرفت.
وزیر تعاون در پاسخ به سوالی بیشترین آسیب اجتماعی را اعتیاد خواند و گفت: آسیب های اجتماعی فقط طبقات پایین اجتماع را درگیر نکرده است و برای مثال طلاق بیشتر در مناطق 1، 2 و 3 رخ می دهد درحالیکه شاید فکر می کنیم باید در مناطق 16 و 18 باشد و این سامانه به ما نشان می دهد علت برخی آسیب های اجتماعی ناشی از سبک زندگی است.
ربیعی درباره خط فقر هم افزود: این موضوع مفهومی ذهنی دارد و آمارهای متفاوتی هم بیان می شود و ممکن است در یک منطقه دچار فقر قابلیتی و در منطقه دیگر دچار فقر درآمدی باشیم یا ممکن است در منطقه ای کسی احساس فقر نکند و در منطقه دیگر احساس فقر صورت گیرد اما فقر شهری بی رحمانه تر از فقر روستایی است زیرا فقرای شهری مقایسه زندگی را هم دارند.
وی گفت: عددی را به عنوان خط فقر درنظر گرفته ایم اما فعلا آن را اعلام نمی کنیم تا باعث مناقشه نشود.
وزیر تعاون افزود: در بودجه سال آینده مستمری بگیران کمیته امداد و سازمان بهزیستی، زنان سرپرست خانوار، آسیب دیدگان اجتماعی، بیماری های صعب العلاج و تعدادی از روستاییان مورد توجه بالایی خواهند بود و نزدیک به 70 درصد دستمزد را به عنوان کف درنظر گرفته ایم و حتما یارانه بیشتری در اختیار این افراد قرار می گیرد.
ربیعی گفت: در این خصوص سه طبقه درنظر گرفته ایم به این ترتیب که افرادی مانند سالمندان و معلولان که امکان توانمندی ندارند همیشه این یارانه را دریافت می کنند و لایه دوم که به اندازه ای درآمد دارند ما هم به اندازه ای که به این حد کف برسند به آنها یارانه می دهیم و لایه سوم کسانی هستند که امکان توانمندشدن دارند و فقط یکسال تحت پوشش قرار می گیرند و به برنامه های اشتغال روستایی و شهری متصل می شوند.
وی افزود: برای این موضوع صندوق رفاه امید ایرانیان در بودجه سال آینده پیش بینی شده است و با سازمان هدفمندی یارانه ها تفاوت دارد چراکه سازمان هدفمندی به طور فیزیکی و کارپردازی پول پرداخت می کرد اما ما در این صندوق غربالگری و شناسایی می کنیم و پایگاه رفاهی ایرانیان به آن متصل می شود و به نوعی هدفمندی را هدفمند اجرا می کنیم.
وزیر تعاون گفت: تاکنون پول می پاشیدیم و فقر هم از بین نمی رفت اما وقتی روی گروهی خاص و با اطلاعاتی کافی تمرکز کنیم می توانیم زندگی اجتماعی افراد را تغییر دهیم.
ربیعی بارمالی این طرح را نیز در شرایط کنونی 4 هزار میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: اگر طرح گسترش پیدا کند شاید بتوانیم بالای 30 میلیون نفر از افراد را تحت پوشش قرار دهیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خبرنگاران در کدام لایه تعریف شده اند؟ گفت: خبرنگاران چند لایه هستند برخی خبرنگاران لاکچری و برخی پایین هستند.
وزیر تعاون در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه وزرا چطور؟ افزود: من 9 میلیون و خرده ای حقوق می گیرم و باتوجه به اینکه هیات علمی دانشگاه و استاد تمام و پایه سی هستم یک و نیم میلیون تومان کمتر از این حقوق، حقوق هیات علمی ام است.