پخش زنده
امروز: -
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، دستورالعمل جدید توقف و بازگشایی نمادها را حاصل عبور از یک فرآیند چند مرحلهای دانست و گفت: در رویه جدید، هرگونه تاخیر یا عدم ارائه اطلاعات از سوی ناشر مشمول برخوردهای انضباطی شدیدتر خواهد بود.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما به نقل از سنا حسن اميري، از آمادگي کامل اين نهاد ناظر براي براي عملياتي کردن دستورالعمل جديد توقف و بازگشايي نمادها و چند دستورالعمل ديگر خبر داد.
وي اظهار داشت: همچنين طول دوره توقفها کوتاه و تعداد آن افزايش پيدا کرده و از سوي ديگر تاخير يا عدم ارائه اطلاعات از سوي ناشر مستلزم برخوردهاي انضباطي شديدتر از گذشته شده و مراتب به اطلاع سرمايه گذاران ميرسد.
عضو هيئت مديره سازمان بورس افزود: به اين ترتيب، توجه به صورتهاي مالي و گزارش هاي ميان دورهاي و آمارهاي توليد و فروش ماهانه و گزارش تجزيه و تحليل مديريت ضرورت يافته و سرمايهگذاران بالفعل و بالقوه بايد درجه تحليل و توجه به اطلاعات را افزايش دهند.
وي با اشاره به روند اجرايي دستورالعمل جديد گفت: پس از تصويب اين دستور العمل در هيئت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار اجراي آن آغاز شد و بورس تهران، فرابورس ايران، شرکت رايان بورس و شرکت فناوري بايد زير ساخت هاي مورد نياز براي اجراي دستورالعملهاي جديد را راه اندازي ميکردند. از سوي ديگر باتوجه به افزايش سطح نظارتي بورس و فرابورس تجهيز و آموزش نيروي انساني و همچنين تفکيک وظايف بين بورسها و سازمان انجام و اکنون آماده عملياتي کردن دستورالعملها هستيم.
اميري تمرکز اصلاحات انجام شده را در سه بخش دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات، دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس ايران و دستورالعمل نحوه انجام معاملات در بورس و فرابورس دانست .
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: متعاقب اصلاحات صورت گرفته در دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات، ناشران مجاز به افشاي پيش بيني عملکرد آتي خود نيستند ؛ لکن با توجه به اينکه در حال حاضر پيشبيني عملکرد ناشران بر روي سامانه کدال قرار دارد ضروري است ناشران هرگونه تغيير با اهميت در پيش بيني خود را از طريق افشاي اطلاعات با اهميت منتشر کنند. در دستورالعمل جديد تاکيد شده است که ناشران براي سال مالي بعد خود اطلاعات پيش بيني عملکرد را منتشر نکنند.
وي تصريح کرد: از ديگر تغييرات با اهميت در دستورالعمل افشا، الزام ناشران به افشاي گزارش تفسيري مديريت به همراه صورتهاي مالي ميان دورهاي و سالانه است . ضوابط تهيه و راهنماي بکارگيري گزارش تفسيري مديريت ظرف روزهاي آتي طي ابلاغيهاي به اطلاع ناشران، حسابرسان و ساير استفاده کنندگان خواهد رسيد.
به گفته اميري، تغيير با اهميت ديگري که در دستورالعمل افشا صورت گرفته ،بازنگري در مصاديق اطلاعات با اهميت براساس واقعيتهاي تجاري چندساله اخير بوده است. جهت افشاي مصاديق موضوع ماده 13 دستورالعمل افشا (اطلاعات با اهميت) حدود 65 فرم در قالب اطلاعيه "افشاي اطلاعات با اهميت" طراحي و در سامانه کدال پيادهسازي شده است.
عضو هيئت مديره سازمان بورس اظهار داشت: با توجه به اينکه از تاريخ لازمالاجرا شدن دستورالعملها، نماد معاملاتي ناشران به محض افشاي اطلاعات با اهميت متوقف مي شود، ضروري است ناشران هرگونه اطلاعات با اهميت را صرفا از طريق اطلاعيه "افشاي اطلاعات با اهميت" افشا کنند.
اميري درخصوص اصلاحات صورت گرفته در دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس ايران هم گفت: اصلاحات صورت گرفته در اين دستورالعمل، موجب افزايش وظايف نظارتي بورسها شده است.
وي تصريح کرد: مطابق اصلاحات اعمال شده چنانچه ناشر، الزامات دستورالعمل پذيرش را رعايت نکند، يا در مواعد تعيين شده در دستورالعمل افشا اقدام به افشاي اطلاعات مدنظر نکند يا اينکه عملکرد شرکت طي 2 سال منجر به زيان شده باشد، بورس و فرابورس موظف اند ضمن اطلاع به عموم، نماد معاملاتي ناشر را وارد فرايند تعليق کنند.
اميري توضيح داد: فرايند تعليق به تعبير ساده يعني نماد معاملاتي ناشر با درج علامت تحت احتياط کنار آن در سامانهTSE و کدال، مورد معامله قرار مي گيرد و چنانچه ناشر در مهلت ارايه شده توسط بورس يا فرابورس اقدامات اصلاحي را انجام دهد از شمول آن خارج مي شود؛ در غير اين صورت نماد معاملاتي ناشر تعليق و وارد فرايند لغو پذيرش ميشود.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: فهرست نمادهاي معاملاتي ناشراني که مشمول فرايند تعليق ميشوند، به همراه دلايل ورود به فهرست، اسامي اعضاي هيات مديره و مديرعامل ناشر در سايت بورس و فرابورس قابل مشاهده خواهد بود.
اميري اظهار داشت: در دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار اصلاح شده و همچنين دستورالعمل معاملات با دو واژه کليدي" متوقف" و "تعليق " روبرو خواهيم بود که "متوقف" به عنوان جلوگيري از انجام معاملات نماد به مدت 5 روز کاري و "تعليق" به عنوان جلوگيري از انجام معاملات نماد به مدت بيشتر از 5 روز کاري تعريف شده است.
عضو هيئت مديره سازمان بورس يادآور شد: نکته مهمي که ناشران بايد به آن توجه داشته باشند اين است که در صورت عدم رعايت الزامات ماده 7 الي 12 مکرر دستورالعمل افشا، بورس و فرابورس با آنها مکاتبه مي کنند. لذا ضروري است ناشران در خصوص موارد مربوط به الزامات دستورالعمل پذيرش و ماده 7 الي 12 مکرر دستورالعمل افشا با بورسها مکاتبه يا پاسخ مکاتبه بورسها را ارسال کنند. ضمن اينکه کليه مکاتبات في مابين ناشران، بورسها و سازمان بايد از طريق سامانه کدال صورت پذيرد.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان نتايج واقعي بدست آمده از اجراي دستورالعمل اصلاح شده پذيرش در بورس و فرابورس را اين گونه تشريح کرد: از مجموع شرکتهاي بورسي حدود 32 شرکت و از مجموع شرکتهاي فرابورسي حدود 5 شرکت مشمول فرآيند تعليق مي شوند. فهرست شرکتهاي فوق نيز روي سايت بورس و فرابورس قابل رويت خواهد بود.
به گفته اميري، تعدادي از شرکتهاي بورسي و فرابورسي هم طي چند سال اخير مشمول ماده 141 لايحه اصلاحي قانون تجارت بودهاند که حداکثر ظرف مدت يک ماه آينده هيات پذيرش درخصوص آنها تصميم مي گيرد. فهرست اين دسته از شرکتها نيز در سايت بورس و فرابورس در کنار شرکتهاي مشمول فرآيند تعليق قابل مشاهده خواهد بود.
به گفته اميري، جهت اجراي موثرتر اصلاحات صورت گرفته در دستورالعملها و ايجاد يک زبان مشترک ميان کليه ذينفعان بازار سرمايه، تمامي اطلاعيههاي موجود در سامانه کدال (شامل اطلاعيههايي که قبلا پيادهسازي شده بودند و فرمهايي که اخيرا اضافه شده اند) کدگذاري شدهاند.
وي در خصوص جزئيات اين اطلاعيه ها و کدگذاري آن افزود: اطلاعيههايي که توسط ناشران افشا ميشود با کد "ن" مشخص شدهاند. مانند اطلاعات و صورتهاي مالي که با کد "ن- 10" تعريف شده است.
اين عضو هيات مديره سازمان بورس همچنين اظهار داشت: اطلاعيههايي که توسط بورس تهران افشا ميشود با کد "ب" مشخص شدهاند. مانند اطلاعيه شفافسازي در خصوص عدم رعايت دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار که با کد "ب- 1" تعريف شده است.
اميري توضيح داد: اطلاعيههايي هم که توسط شرکت فرابورس افشا ميشود با کد "ف ب" مشخص شدهاند. مانند اطلاعيه تعليق ورقه بهادار ناشر به علت عدم رعايت الزامات دستورالعمل پذيرش اوراق بهادار که با کد " ف ب- 2" تعريف شده است.
به گفته اميري، همچنين اطلاعيههاي که توسط سازمان افشا ميشود با کد "س" مشخص شدهاند. مانند اطلاعيه عدم پاسخگويي ناشر درخصوص شايعه منتشر شده که با کد " س- 4" تعريف شده است.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس در پايان افزود: بورس تهران و فرابورس ايران با برگزاري دورههاي آموزشي مشروح اصلاحات صورت گرفته در دستورالعملها را براي ناشران تشريح کرده اند که استفادهکنندگان محترم ميتوانند دستورالعملهاي اصلاحشده را با مراجعه به آدرس http://cmr.seo.ir (پايگاه قوانين و مقررات بازار سرمايه ايران) دريافت کنند.