به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، قاچاق سیگار یکی از جرایم شایع در استان مرزی اردبیل است که پس از قاچاق لوازم آرایشی، جزو جرایم پرتکرار در این حوزه محسوب می شود.
برابر قانون هر گونه فعل و انفعالات در زمنيه ترانزيت و عرضه كالا به دور از ديده نهادهاي مجري قانون ،
قاچاق محسوب شده و جرم تلقي مي شود. شيوع پديده قاچاق كالا در واقع نوعي بيماري و آلودگي در جامعه است كه در صورت عدم مقابله با آن، بخش هایی از اقتصاد و سلامت جامعه را با اخلال مواجه خواهد كرد. از اين رو مبارزه با قاچاق كالا و ارز يك رسالت مهم ملي بوده و هركس بايد با جديت سهم خود را در اين مبارزه ادا كند.
برابر اعلام معاونت اطلاع رسانی نیروی انتظامی استان اردبیل حدود 70 درصد از کالاهای قاچاق شده در این استان کشف می شود که سیگارهای خارجی یکی از این اقلام هستند. تنها در یک هفته گذشته 140 هزار نخ سیگار خارجی در شهرستان نیر، بیش از 55 هزار نخ در شهرستانهای بیله سوار و مشگین شهر و بالغ بر چهار هزار و 700 نخ سیگار خارجی در شهرستان پارس آباد کشف و ضبط می شود که نشان دهنده گستره جغرافیایی فعالیت قاچاقچیان سیگارهای خارجی در مناطق مختلف استان است.
نگرانی از افزایش قاچاق سیگار مدیر کل تعزیرات حکومتی استان اردبیل از روند رو به افزایش کشفیات سیگارهای قاچاق در این استان خبر داد و گفت: در تمامی موارد تلاش می شود تا به پروندههای تشکیل شده در این باره در کمترین زمان ممکن رسیدگی شود.
حسین نجفزاده با اذعان به اینکه افزایش کشفیات به نوعی نشان دهنده افزایش قاچاق سیگار در استان است تصریح کرد: افزایش قاچاق سیگار در استان جای نگرانی دارد.
وی از تشکیل 180 پرونده مربوط به کشف سیگار قاچاق در استان طی هشت ماهه نخست امسال خبر داد و افزود: ارزش سیگارهای کشف شده در این مدت بیش از 18 میلیارد ریال بوده است.
این مسئول از تشدید نظارت و بازرسی به ویژه در حوزه تخلفات مرتبط با قاچاق خبر داد و اظهار کرد: در حوزه کالاهای سلامت محور که سیگارهای خارجی هم جزو آن به شمار می رود، سخت گیری ها بیشتر است به نحوی که اگر ارزش محموله قاچاق بیش از 10 میلیون تومان باشد مطمئنا علاوه بر جرایم سنگین مادی، خودروی حامل کالای قاچاق هم به نفع دولت ضبط می شود.
مدیر کل تعزیرات حکومتی استان با خاطرنشان کردن صدور جرایم مالی سنگین برای قاچاقچیان سیگار در استان گفت: به عنوان مثال در آبان ماه امسال شاهد صدور حکم قطعی جزای نقدی یک میلیارد ریالی برای یکی از قاچاقچیان بودیم که 127هزار نخ سیگار خارجی در مارک های مختلف از منزل مسکونی او کشف شده بود و حتی خودرویی که سیگار با آن به منزل حمل شده بود نیز برابر قانون توقیف شد.
وی همچنین از امحاء چهار میلیون نخ سیگار خارجی قاچاق به ارزش بیش از چهار میلیارد تومان در استان در هفته گذشته خبر داد و گفت: این میزان سیگار امحاء شده مربوط به پرونده هایی است که در گذشته کشف شده و حکم متهمان آن صادر و قطعی شده است.
نجف زاده تاکید کرد: جرایم سنگین مالی و امحای سیگارهای قاچاق کشف شده تذکر جدی به افرادی است که بخواهند از قانون تخطی کنند.
اردبیل پایانه قاچاق نیست مدیر کل امنیتی انتظامی استانداری اردبیل با یادآوری اینکه در مرز ایران و جمهوری آذربایجان در استان مشکلی به لحاظ امنیتی وجود ندارد افزود: با این حال ریشه کن شدن پدیده قاچاق انواع کالاها در مرز دو کشور وابسته به عوامل فرهنگی و اقتصادی است هر چند که تقویت نظارت ها در مرزها و گمرک می تواند در کاهش آمار قاچاق تأثیرگذار باشد.
هوشنگ شهبازی با یادآوری اینکه یکی از اهداف و برنامههای اقتصادی مقاومتی، مقابله با قاچاق و
جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق به کشور است از تداوم و تشدید اقدامات کنترلی و نظارتی پلیس خبر داد و از شهروندان خواست در صورت مشاهده هرگونه تخلف موضوع را از طریق شماره تلفن 110 به پلیس اطلاع دهند تا در اسرع وقت به موضوع رسیدگی شود.
وی در عین حال وضعیت قاچاق کالا در استان اردبیل را بحرانی ندانست و افزود: استان اردبیل در مقایسه با اغلب استاناهی مرکزی کشور مشکلات به مراتب کمتری از نظر رواج پدیده قاچاق دارد و در مورد اکثر کالای قاچاق از جمله سیگارهای خارجی در واقع نقش مصرف کننده دارد و به عنوان پایانه و یا مبدا قاچاق محسوب نمی شود.
واقعيت اين است كه شيوع پديده قاچاق كالا معلول شرايط اقتصادي، ضعف قوانين و اعمال برخي سياستهاي نادرست است و بايد در كنار برخورد قاطع انتظامي و قضايي با قاچاقچيان دانه درشت و باندهاي مافيايي، به شناسايي و حل عوامل دخيل در بروز اين مشكل نيز اقدام شود.
كمك به افزايش كيفيت توليدات سیگارهای داخلی در كنار اصلاح قوانين و ايجاد هماهنگي كامل بين دستگاههاي ذيربط براي تشديد مبارزه با پديده قاچاق سیگار از جمله تمهيداتي است كه دولت مي تواند با انجام آنها مبادرت به قاچاق را به عملي پرخطر و بدون صرفه تبديل كند.
با اين حال به نظر مي رسد اين اقدامات به تنهايي كافي نبوده و دولت بايد باايجاد اشتغال پايدار و جلب توجه و اعتماد مرزنشينان براي فعال سازي تعاوني هاي تجاري، زمينه ورود و خروج غيرقانوني كالا به استان را از بين ببرد .
* یاشار پورمجید