برج آزادی میزبان جشنواره تئاتر زندانی های کشور می شود
نشست رسانه ای هفدهمین جشنواره تئاتر زندان های سراسر کشور با حضور مسوولان و نمایندگان رسانه ها در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار شد.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ در ابتدای نشست حجت الاسلام مجتبی محبی مدیرکل زندان های استان تهران به تشریح وظایف سازمان زندان ها پرداخت و گفت: طبق تعریف قانون؛ سازمان زندان ها باید از افرادی که به زندان معرفی می شوند نگهداری و علاوه بر آن آنها را اصلاح و تربیت کند که ما در این مورد اقدامات زیادی را در بخش های مختلف از جمله فرهنگی و اجتماعی برای مددجویان انجام می دهیم.
وی افزود: در همین راستا ما میزبانی هفدهمین جشنواره تئاتر زندان های سراسر کشور را متقبل شدیم و با تشکیل کمیته های تخصصی کارها را پیش بردیم. این جشنواره از ۱۲ تا ۱۴ دی با همکاری بنیاد فرهنگی هنری رودکی و مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار می شود و مردم عزیز خاصه هنرمندان گرامی با قسمتی ازکارهای فرهنگی هنری که در زندان های سراسر کشور صورت می گیرد آشنا می شوند.
محبی سپس با اشاره به اختصاص ۷۰ نفر نیروی روحانی برای آموزش های قرآنی؛ اخلاقی و مذهبی به مددجویان در سطح استان تهران گفت: در بحث روانی نیز با به کارگیری روانشناسان و روانپزشکان کارهای خوبی انجام می دهیم، چرا که زندانی فردی است که آسیب های زیادی در جامعه به او وارد شده است که باعث بروز جرم از طرف او شده است. و تلاش ما این است که در زمان حضور در زندان از مشکلات روحی و روانی آنها کاسته شود. علاوه بر این در بخش های ورزشی، اجتماعی و فرهنگی نیز فعالیت های مختلفی در زندان ها انجام می شود تا زمان آنها بیهوده تلف نشود.
مدیرکل زندان های استان تهران افزود: ۴ گروه هنری اصلی –تئاتر، موسیقی، فیلمسازی و سینما، هنرهای تجسمی – در زندان ها فعالیت دارند. ۳۳ کتابخانه داریم که ۱۲ مجموعه با نهاد کتابخانه ها در ارتباط هستند و در مجموع ۱۷۰,۰۰۰ جلد کتاب برای زندانیان استان تهران قابل دسترسی هستند. ۹ سالن آمفی تئاتر در ۹ زندان استان تهران داریم و در هر زندان یک گروه حرفه ای و فعال تئاتر داریم. بعد از فراخوان جشنواره ۱۳۰ اثر هنری برای ما فرستاده شد که از این میان ۱۷ اثر به بخش مسابقه راه یافتند. تمام تلاش ما برای زندانیان این است که پس از آزادی و بازگشت به جامعه بتوانند به کاری مشغول شوند. جوایزمان نیز در حد جشنواره های دیگر نیست، اما به صورت نقدی، تندیس، تقدیر، دیپلم افتخار و حتی پاداش های معنوی چون تشویق و مرخصی جوایزی خواهیم داشت تا زحمات شرکت کنندگان بی پاسخ نماند.
سپس سید علی اکبر میرصانعی رییس کمیته فرهنگی زندان های استان تهران و دبیر هفدهمین جشنواره تئاتر زندان های سراسر کشور با ارائه آماری از فعالیت های آموزشی به مددجویان گفت: در مجموع در ۶ مدرسه و ۳ دانشگاه ۱۹۰۰ دانش آموز و ۴۰۰ دانشجو به تحصیل مشغول هستند و هر سال ۲۵۰ نفر با سواد می شوند.
وی در خصوص جشنواره توضیحاتی داد و افزود: هفدهمین دوره از این جشنواره با همت و مشارکت بنیاد فرهنگی هنری رودکی به مدیر عاملی دکتر علی اکبر صفی پور و مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی به ریاست نعمت الله پایان و سازمان زندان ها از ۱۲ تا ۱۴ دی در برج آزادی برگزار می شود. بیش از ۵۰ درصد کارهای ما در زندان فرهنگی است ،چرا که عنوان ما سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی است و زندانی ها در مسابقات متعددی در رشته های قرآنی، ورزشی، هنری و آموزشی شرکت می کنند.
در ادامه نشست نعمت الله پایان، رییس مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی با اشاره به مطرح شدن پیشنهاد از سوی سازمان زندان ها به بنیاد رودکی گفت: طبق اساسنامه بنیاد فرهنگی هنری رودکی، یکی از وظایف اصلی ما تولید هنر و حمایت از فرهنگ، هنر و هنرمندان است. مدیرعامل بنیاد از این پیشنهاد استقبال کرد و ماموریت این کار را به برج آزادی سپرد. ما هم بر مبنای این جمله از حضرت امام خمینی (ره) که «هنر؛ دمیدن روح تعهد در انسان هاست» تلاش می کنیم تا از این اقدام خوب پشتیبانی کنیم و امیدواریم خروجی این جشنواره، در جشنواره بین المللی تئاتر فجر بدرخشد.
علیرضا محمدی، کارشناس هنری اداره کل سازمان زندان های کشور گفت: این سازمان با هدف اصلاح و تربیت، خودش تمام اقدامات آموزشی فرهنگی تربیتی را در زندان های سراسر کشور برگزار می کند. جشنواره تئاتر بر اساس تقویم اجرایی تدوین شد و میزبانی آن بر عهده استان تهران قرار گرفت. هدف اصلی ما از برگزاری این برنامه این است که خروجی خوبی داشته باشیم. سا های گذشته نیز اثر برگزیده را به جشنواره تئاتر فجر فرستاده ایم.
وی افزود: در زندان ها در رشته های هنرهای هفت گانه فعالیت می کنیم و تئاتر یکی از بهترین اولویت هاست. در این جشنواره نیز انتخاب موضوع آزاد بوده است، اما روی بحث نماز تاکید بیشتری داشتیم. برای مثال ما در این دوره اثری به نویسندگی آقای محمد رحمانیان را روی صحنه خواهیم دید.
در ادامه فرهاد درودگر دیگر کارشناس هنر این سازمان گفت: برای این که مددجوها بتوانند در مکان حرفه ای تئاتر را اجرا کنند، برج آزادی را مد نظر داشتیم. این مجموعه جایگاه نمادینی در کشور دارد و می تواند بهترین مکان برای این امر باشد. ما در دو روز نخست اجرای نمایش ها را داریم و در روز پایانی که پنج شنبه چهاردهم دی خواهد بود، مراسم اختتامیه برگزار می شود. برج آزادی به عنوان یک مجموعه حرفه ای با دو پلاتو، سالن اصلی و سالن سیمولیشن فضای اجرای گونه های مختلف نمایش را در اختیار ما قرار داده است.
درودگر افزود: مددجوها در بخش های نمایش صحنه ای، خیابانی، عروسکی، شورایی، تعزیه، نمایشنامه خوانی، پوستر تئاتر و عکس فعالیت می کنند. دبیرخانه ما ۳۳ اثر صحنه ای، ۱۲ اثر خیابانی، ۷ اثر شورایی، ۱۳ تعذیه و ۲۰ اثر نمایشنامه خوانی دریافت کرد که از این میان ۹ اثر صحنه ای، ۵ اثر خیابانی و ۳ نمایشنامه خوانی به جشنواره راه یافتند. هیات داوران نیز زیر نظر خانه تئاتر به ریاست اصغر همت بوده و ترجیح ما استفاده از افراد برجسته و صاحبنام است که برای زندانی ها انگیزه بیشتری ایجاد شود.
وی همچنین در خصوص تمرین و اجرای تئاتر در زندان ها گفت: تئاتر از ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح کاربرد اخلاقی و اصلاحی داشته است و امروز نیز تاثیر بسیار زیادی در اصلاح زندانی ها دارد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر نحوه انتخاب زندانی ها توضیح داد: وقتی یک زندانی متقاضی شرکت در فعالیت هنری می شود ما به جرم او توجهی نمی کینم و در درجه اول علاقه مندی و گام نهادن او در این مسیر برای مطرح است،چرا که رسالت ما اصلاحی است.
درودگر در خصوص نحوه بازدید از اجراهای جشنواره گفت: ورود به اجراها برای عموم رایگان است، اما در صدد هستیم تا با همت عالی مبلغی را جمع آوری و در شب آخر نسبت به آزادسازی شخصی از میان زندانیان اقدام کنیم.
وی در پایان افزود: بسیاری از این مددجوها تا کنون به تهران نیامده اند و با امکانات تخصصی سالن چون صحنه و نورپردازی آشنایی ندارند. ما قصد داریم با برگزاری کارگاه آموزشی بازیگری و تئاتر شورایی بر معلومات آنها بیفزاییم. همچنین در حاشیه جشنواره نمایشگاهی از آثار خلق شده در رشته هنرهای تجسمی زندانیها برگزار می شود و عواید حاصل از فروش به خالق اثر خواهد رسید.
در پایان نشست نیز از پوستر جشنواره که توسط حمید رضایی (برنده سیمرغ بلورین جشنواره فجر) طراحی شده است به صورت نمادین رونمایی شد.