پخش زنده
امروز: -
حفره های دشت خانمیرزا با خروج دود و بخار از زمین در مجاورت روستای سرتنگ دینارعالی برای دومین بار در سه سال گذشته فعال شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، به گفته یکی از شهروندان خانمیرزا، حرارت بخار و دود خروجی از دهانه چند حفره در اطراف روستا، به حدی است که نمیتوان دست را در معرض آن قرار داد و حتی میزان گرما در چند سانتیمتری عمق خاک، باعث سوختن و آتش گرفتن علوفههای خشک میشود.
این پدیده که شبها سبب گداخته شدن و قرمز رنگی خاک منطقه در نزدیکی روستای سرتنگ دینار عالی میشود، باعث نگرانی و ترس شدید اهالی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری در این خصوص می گوید: دشت خانمیرزا برای دومین بار با پدیده خود سوزی و آتش سوزی مواجه شده است که در واقع نوعی اعتراض دشت به نحوه برخورد با آن محسوب میشود .
محمدی مقدم می افزاید: پس از تجربه خودسوری و آتش سوزی زیرزمینی تالاب پریشان در استان فارس در چند سال گذشته ، دشت خانمیرزا هم برای اولین بار با این پدیده مواجه شد که بارش برف از ادامه آن جلوگیری کرد.
خاکپور کارشناس منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری می افزاید: این دود و بخار ناشی از آتش سوزی گازهای تالابی متان در لایهها و حفرههای زیرین زمین در دشت خانمیرزا است که هم اکنون به دلیل خشکسالیهای پیایی، بهره برداریهای غیر کارشناسی و بی رویه و فرونشست زمین، این پدیده را برای دومین بار تجربه میکند.
بخشدار خانمیرزا می گوید: دشت خانمیرزا در مجاورت روستای «سرتنگ دینار عالی» و در فاصله ۲۳ کیلومتری مرکز شهرستان لردگان قرار دارد که در طی سال های گذشته با داشتن 15 چشمه به وفور آب در سطح آن مشاهده می شد .
علی خسروی از فرونشست زمین در این منطقه بدنبال پدیده آتش سوزی دشت خانمیرزا خبر می دهد و می افزاید: این دشت هم اکنون در پی خشکسالی، بهره برداری بی رویه از آبهای زیرزمینی با حفر حدود 750 حلقه چاه مجاز و غیر مجاز، و کاهش سطح آبهای زیرزمینی و فرونشست قابل توجه زمین، به طور کامل نابود شده است و هیچ گونه اثری از آن محیط وجود ندارد.
مدیر کل محیط زیست استان هم از حضور مدیریت ستاد بحران، سازمان جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری و دست اندرکاران اجرایی و نهادهای امدادی استان به این منطقه بمنظور بررسی ، تحقیق و مهار این پدیده طبیعی خبر داد.
شهرام احمدی می افزاید: در صورت مهار نشدن این آتش سوزی ، احتمال بروز مشکلاتی مانند طولانی شدن و گسترش آن در منطقه و بروز آسیبها و خطرات زیست محیطی وجود دارد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری می گوید: دشت خانمیرزا از بزرگترین پهنههای وسیع و یکی از دشتهای بحرانی استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود که در سالهای اخیر تغییرات بسیار گستردهای در بخشهای کاربری اراضی، کیفیت و کمیت آبهای زیرزمینی داشته و هم اکنون غلظت املاح و آلودگی آب آن، به شدت بالا رفته است.
علی محمدی مقدم می افزاید: انجام مطالعات جامع بوم شناختی و اکولوژیکی منطقه ، اعمال راهکارهای کارشناسی برای کاهش بهره برداری و صرفه جویی در مصرف منابع آبی ، نفوذ آب در عمق زمین برای مرطوب کردن لایههای زیرین دشت با آبرسانی سیار و هدایت روان آبهای سطحی در فصل بارش از راه های مقابله با این پدیده زیست محیطی است.