پخش زنده
امروز: -
وحدت حوزه و دانشگاه خيلى دشمن دارد؛ از كثرت دشمن، كشف كنيد كثرت اهميت را.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ وحدت حوزه و دانشگاه گم شده ای که باید آن را بیابیم تا نظام آموزشی، علمی و فرهنگی کشور به عنوان پیکر واحد در راستای مصالح عالیه اسلامی قرار گیرد.
این فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی بیانگر اهمیت وحدت حوزه و دانشگاه است،مقوله ای که برای تحکیم پایه های انقلاب اسلامی و جلوگیری نفوذ بیگانگان در جامعه ضروری است.
روز وحدت حوزه و دانشگاه، یادگار ارزشمند امام(ره)
بیست و هفتم آذر در تقویم کشورمان، روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شده است.
این روز از یادگارهای ارزشمند امام(ره) و یکی از راهبردهای مهم فکری و رفتاری حضرت امام خمینی(ره) برای اعتلا و پیشرفت ایران اسلامی بود، که ایشان آن را از همان ماه های آغاز نهضت اسلامی و تأسیس نظام مطرح کردند.
امام خمینی (ره)، درباره ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه در بیاناتی فرموده اند:«امروز یکی از ضروری ترین تشکل ها بسیج دانشجو و طلبه است. طلاب علوم دینی و دانشجویان دانشگاه ها باید با تمام توان خود در مراکزشان از انقلاب و اسلام دفاع کنند. فرزندان بسیجی ام در این دو مرکز، پاسدار اصول تغییر ناپذیر نه شرقی نه غربی باشند »
رهبر معظم انقلاب هم ، مسألهى وحدت حوزه و دانشگاه را يكى از اساسىترين و پيچيدهترين و عميقترين مسائل انقلاب می دانند و می فرمایند:وحدت حوزه و دانشگاه، يعني: وحدت در اهداف كلى، وحدت در كامل ساختن اين ملت و اين كشور و حركت با يكديگر و عبور در دو خط موازى، بدون اصطكاك با هم؛ يعنى هر دو، كار خودشان را بكنند؛ اما براى يك هدف و آن هدف، ساختن و كامل كردن ملت و كشور ايران است.
یادی از شهید مفتح
بیست و هفتم آذر، یادآور عروج مجاهدی خستگی ناپذیر و عالمی وارسته، آیت اللّه مفتح، است که از پیشروان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بود.
آیت اللّه مفتح در حالی که در شهر قم به عنوان استادی بزرگ مطرح بود، پا به عرصه دانشگاه گذاشت. او همان گونه که در حوزه به درجه اجتهاد رسیده بود، در دانشگاه نیز موفق به اخذ درجه دکتری شد .
این عالم مجاهد ۲۷ آذر ۱۳۵۸ هنگام ورود به دانشگاه تهران توسط گروه فرقان هدف گلوله قرار گرفت و در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران با رگبار گلوله کشته شد.
شهید مفتح از جمله افرادی بود که توطئه استعمار در جدا نگاه داشتن دو قشر دانشگاهی و روحانی را با تمام وجود احساس کرده بود.او معتقد بود که دانشگاهیان، با فراگیری علوم اسلامی و ایجاد روح زهد و تقوا در میان دانشگاه ها می توانند در راه ایجاد محیطی آماده که به تربیت متخصصان همت می گمارد، تلاش کنند.
ارتباط دانشگاهیان با حوزه
حوزه علوم اسلامي دانشگاهيان و اجرای طرح ضیافت اندیشه با این رویکرد وحدت در مراکز دانشگاهی استان فعال است.
حوزه علوم اسلامي دانشگاهيان مرکز اصفهان به پشتوانه ي حكمت و فقاهت حوزه هاي علميه و توان دانشگاهيان در توليد علم و حركت جهادي بر پايه نظام انديشه و علوم اسلامي از سال 1383 آغاز به کار کرده است.
کارشناس حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مرکز اصفهان، ايجاد و تقويت روحيه ي جهادي توام با تقويت و تمرين ايمان و اخلاق عملي برای نقش آفريني در ايجاد تمدن نوين اسلامي را از اهداف تاسیس این مرکز علمی فرهنگی می داند و می گوید: در این مرکز همه دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاهی مباحثی از جمله نظام اندیشه حق و باطل،رسالت الهی استاد و دانشجو و جهاد اکبر توسط استادان حوزه های علمیه و دانشگاه درمدت سه سال آموزش داده می شود.
محمد ابوالقاسمی می افزاید:بیش از 1400دانشجو و دانش آموخته از زمان تاسیس تا کنون در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مرکز اصفهان تحصیل کرده اند و امسال هم بیش از 160نفر در حال تحصیل هستند.
طرح ضیافت اندیشه هم با استفاده بهینه از ظرفیتهای علمی و فرهنگی استادان و نخبگان دانشگاهی و با هدف زمینهسازی برای خردورزی و آزاداندیشی اسلامی در دانشگاه ها برگزار می شود.
مسوول هماهنگی و ارتباطات دفاتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه های استان اصفهان می گوید:در این طرح فرهنگی استادان دانشگاه ها در دوره 32 ساعته و 16 ساعته با مباحثی از جمله اندیشه سیاسی،فلسفه علم،اخلاق علمی و تعلیم و تربیت اسلامی آشنا می شوند.
محمد زاهدی می افزاید:امسال 300استاد دانشگاه از مراکز دانشگاهی از جمله دانشگاه اصفهان،صنعتی و کاشان در این طرح شرکت کردند.
استان اصفهان در مجموع با بیش از 150مرکز آموزش عالی و 340 هزار دانشجو، دومین استان دانشگاهی کشور پس از تهران است.
تحصیل دانشگاهیان در حوزه
حوزه های علمیه به عنوان تحلیل کننده علم و تببین کننده مواضع دینی با استفاده از فضای معرفتی و دینی می تواند نقشی کاملا مکمل و در جهت همگرایی و هم افزایی با مراکز دانشگاهی داشته باشند .
حدود شش هزار طلبه از پایه یک تا 10 در حوزه علمیه استان مشغول تحصیل هستند اما در بین این طلاب هستند کسانی که سابقه تحصیل در مراکز علمی و دانشگاهی را دارند.
حوزه علمیه شهید بهشتی اصفهان تنها مدرسه علمیه استان است که دانش آموختگان دانشگاهی از دندان پزشک و روان شناس گرفته تا مهندسی در این مرکز علوم حوزوی را فرامی گیرند.
مدیر حوزه علمیه شهید بهشتی اصفهان می گوید:300طلبه که دانش آموخته دانشگاهی در مقاطع فوق دیپلم،کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در این حوزه علمیه مشغول به تحصیل هستند.
حجه الاسلام حسین مومنی می افزاید:این مدرسه بیش از ده سال است که دانش آموختگان دانشگاهی را که به علوم حوزی علاقه مندند پذیرش می کند.
وحدت حوزه و دانشگاه؛ مقولهای راهبردی و استراتژیک
وحدت حوزه و دانشگاه و تعامل علمای دینی و علمای دانشگاهی، مقوله ای تاکتیکی نیست تا مقطعي و موردي باشد، بلكه مسأله ای استراتژیکی است و جنبة راهبردی و دایمی دارد.
تحولات تاریخی، اجتماعی و سیاسی کشورمان هم متأثر از پیوست و گسست نخبگان اجتماعی و به طور خاص، حوزویان و دانشگاهیان از جمله نهضت مشروطه، نهضت ملی نفت و از همه مهمتر، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بوده است.
تقویت ظرفیت نقادی و انعطاف پذیری حوزه؛ تأسیس بنیاد نخبگان حوزه و دانشگاه؛ بهره وری بیشتر از محیط های مجازی مانند تاسیس كتابخانه دیجیتال حوزه و قابل برگردان به زبان های خارجی و ایجاد و یا تقویت كرسی «دفتر تحكیم وحدت حوزه و دانشگاه» در شورای عالی حوزه از جمله راهکارهایی است که برای تقویت وحدت حوزه و دانشگاه پیشنهاد می شود.
برگزاری هدفمند و دوره ای سخنرانی های نخبگان شاخص حوزه در دانشگاهها؛ افزایش ضریب آگاهی دانشجویان و طلاب با دستاوردهای علمی حوزه و دانشگاه، تقویت تعامل و هم اندیشی میان مدرسان حوزه و دانشگاه؛ مانند تعریف كار ویژه های مشخص میان سازمان بسیج اساتید حوزه و دانشگاه و تدوین منشور «مدیریت دانش راهبردی» حوزه از دیگر راهکارهای تعامل و تقویت ارتباط حوزه و دانشگاه است.
نویسنده: مرضیه قاسمی