، مرکز فارس،مسئولان حفاظت محیط زیست فارس معتقدند هزار تن زباله عفونی در استان به صورت غیراصولی دفن میشود و میتواند تهدیدی برای سلامت فردی و اجتماعی باشد.
زباله بیمارستانی به پسماندهای عفونی و زیان آور بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاههای تشخیص طبی و مراکز مشابه گفته میشود.
پسماندهای عفونی به دلیل دارا بودن مواد خطرناک، سمی بودن، بیماری زایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن، به مراقبت ویژه نیاز دارند.
شیراز تنها شهری است که سایت بهداشتی و اصولی دفن زبالههای بیمارستانی دارد و در سایر شهرستانها زبالههای عفونی به صورت کامل منطبق با معیارهای زیست محیطی دفن نمیشوند.
هرچند درسالهای اخیر برای دفن اصولی و بهداشتی زبالههای بیمارستانی در استان فارس اقدامات قابل توجهی انجام شده است.
براساس آمارهای جهانی ۱۰ تا ۵۲ درصد زبالههای بیمارستانی عفونی اند و حتی در صورت بازیافت هم ممکن است باعث انتقال بیماریهای واگیردار شوند.
معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست فارس هم میگوید: دراین استان، شیراز تنها شهری است که سایت بهداشتی و اصولی دفن زبالههای بیمارستانی دارد و در سایر شهرستانها زبالههای عفونی به صورت کامل منطبق با معیارهای زیست محیطی دفن نمیشوند.
محسن جعفری نژاد میافزاید: چهارهزار تن پسماند عفونی در فارس به صورت بهداشتی و بی خطر و هزار تن بدون بی خطر سازی شده دفن میشود.
کارشناس پسماندهای پزشکی سازمان بازیافت شهرداری شیراز هم میگوید: روزانه به طور متوسط ۶ و نیم تن پسماندهای کم خطر و ۷ و نیم تن پسماندهای بی خطر نشده در سلولهای مشخص دفن میشوند.
مسعود فتاح زاده افزود: در سایت برم شور شیراز ۷ و نیم تن پسماندهای بی خطر نشده پس از دفن در
چهارهزار تن پسماند عفونی در فارس به صورت بهداشتی و بی خطر و هزار تن بدون بی خطر سازی شده دفن میشود.
سلولهای مشخص برای جلوگیری از شیوع عفونت احتمالی آهک پاشی میشود.
وی افزود: محلی که برای دفن پسماندهای بیمارستانی در نظر گرفته شده مجزا از دیگر زبالهها است و احتمال خروج خون آبه و شیرابه به لایههای زمین وجود ندارد.
به گفته فتاح زاده از آنجا که نصب دستگاه بی خطر سازی زباله بیمارستانی برای درمانگاهها و آزمایشگاهها صرفه اقتصادی ندارد، دفن این نوع پسماندها در قراردادی که میان علوم پزشکی و سازمان بازیافت بسته شده است، انجام میشود.
براثر تماس سهوی با زباله های عفونی ۲۱ میلیون نفر در جهان به هپاتیت «ب»، دو میلیون نفر به هپاتیت «سی» و ۲۶۰ هزار نفربه HIV، مبتلا شده اند.
با توجه به این که در شهرستانهای شیراز مانند مرکز شهر امکان دفن استاندارد زباله وجود ندارد، با همت و تلاش مسوولان استان میتوان زمینه دفن پسماندهای بیمارستانی را با ایجاد سایتهای دفن پسماند بیمارستانی و تجهیز مراکز درمانی به دستگاههای بی خطر سازی در شهرستانها فراهم کرد.