پخش زنده
امروز: -
بازگشت تروريستها از سوريه و عراق، دستگاههاي اطلاعاتي همه کشورهاي جهان را بسيج کرده است، اما تروريستهاي داخلي در اروپا و آمریکا خطرناک تر هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، خبرگزاري فرانسه در گزارشي از واشنگتن با موضوع افراط گراهاي داخلي در آمريکا و اروپا بيش از پيش به خطری بسيار مهم تبديل شده اند، نوشت: بازگشت تروريستهاي داعش از سوريه و عراق به کشورهاي خود، دستگاههاي اطلاعاتي همه کشورهاي جهان را بسيج کرده است، اما به گفته کارشناسان آمريکايي، در حال حاضر تروريستهاي داخلي که در داخل کشور خود گرايشات و ايدئولوژيهاي افراطي پيدا مي کنند، خطرناک تر از تروريستهايي هستند که از سوريه به کشورشان بازمي گردند.
هر چند که افراط گراهاي داخلي در مقايسه با تروريستهاي خارجي تجربه کمتري از ميدان جنگ دارند يا حتي هيچ تجربه اي ندارند، اما طي چند ماه اخير ثابت کرده اند که در اروپا نيز همچون آمريکا مي توانند به طور غيرمنتظره و ناگهاني دست به يک اقدام تروريستي بزنند که پيش از اقدام، تشخيص آن از سوي پليس ناممکن است.
مارک سيجمن (Marc Sageman) مأمور سابق آژانس اطلاعات مرکزي آمريکا (سيا) در پاکستان در دوره جنگ با شوروي، روانپزشک و کارشناس در دادگاههاي آمريکا در پروندههاي مربوط به گروههاي جهادي گفت: « قطعا ديگر در فرانسه ، آمريکا يا هر جاي ديگر دنيا، حملات بزرگي مشابه حملات 13 نوامبر 2015 پاريس که از خارج از کشور هدايت مي شوند، روي نخواهد داد.»
وي افزود: « از اين پس، کساني که در آمريکا يا اروپا دست به حملات تروريستي مي زنند، از سوي داعش هدايت نمي شوند، بلکه به تنهايي به عنوان سربازان يک « جامعه ايده آل يا حتي رويايي اسلامي » که مي خواهند از آرمان خود دفاع کنند، اقدام مي کنند.»
« عقايدالله » يک جوان بنگلادشي که دهم دسامبر تلاش کرد در متروي نيويورک بمبي را که به همراه داشت منفجر کند و سيف الله سايپوف جوان 29 ساله ازبک، عامل حمله تروريستي نيويورک که 31 اکتبر با حمله اي با خودرويش هشت نفر را کشت و 12 تن ديگر را زخمي کرد، هيچ رابطه اي با تروريستهاي وهابي صهيونيستي داعش نداشتند و فقط فيلمهاي ويديويي تبليغاتي اين گروه تروريستي را تماشا کرده بودند.
در آمريکا، اين افراد تازه ترين موارد از فهرست تروريستهايي هستند که گرايشات افراطي پيدا کرده اند. اين افراد حالا به مشکلي تقريبا غيرقابل حل براي دستگاههاي اطلاعاتي و پليس تبديل شده اند.
آلبرت فورد که در انديشکده « آمريکاي جديد » (New America) روي پديده « افراط گرايي داخلي » کار مي کند، گفت : « خطر کهنه سربازان افراط گرا که به کشورشان باز مي گردند نبايد دست کم گرفته شود، اما اين مسئله در حال حاضر چندان نگران کننده نيست.
افراط گراهايي که به طور قانوني در کشور به سر مي برند، معضلي بسيار جدي تر تلقي مي شوند.»
وي افزود: « حملاتي که اخيرا در آمريکا صورت گرفت، کار کساني بود که در همينجا به دنيا آمده اند يا سالها است که در کشور به طور قانوني اقامت دارند.
خطر واقعي آنها هستند؛ يعني کساني که مرتکب حملات نه چندان پيچيده اما مرگبار، مانند آنچه ماه اکتبر در نيويورک روي داد، مي شوند.»
پناهگاه افراط گراهاي داخلي، اتاقشان است
براساس ارقامي که از سوي انديشکده « آمريکاي جديد » گردآوري شده است، 85 درصد از 415 فردي که از 11 سپتامبر 2011 در آمريکا به جرائم تروريستي وابسته به افراط گرايي متهم شده اند، شهروند اين کشور هستند و در اين کشور اقامت قانوني دارند و 207 نفر از آنها يعني حدود نيمي از آنها، در خاک آمريکا به دنيا آمده اند.
اين انديشکده در گزارشي که ماه سپتامبر منتشر شد، اعلام کرد سوابق آنها غالبا به طور شگفت آوري کاملا معمولي است.
کمتر از يک چهارم اين افراد داراي پرونده قضايي بودند، در حالي که در آمريکا، به طور متوسط، يک سوم افراد بزرگسال دست کم يک پرونده قضايي دارند.
هيچ يک از حملات تروريستي مرگبار که از سال 2014 در آمريکا روي داده است، هيچ ارتباط عملياتي با داعش يا شبکه هاي آن نداشته است.
توماس ساندرسون، مدير پروژه تهديدهاي فراملي در « مرکز مطالعات راهبردي و بين المللي » ، گفت: « بدون ترديد، افراط گراهاي داخلي (کساني که در داخل کشور به دنيا مي آيند يا رشد مي کنند) خطرناک تر هستند.
از 19 حمله مهمي که اخيرا در اروپا روي داد، 17 مورد آن، با عناصر داعش که از خارج آمده اند هيچ گونه ارتباطي نداشت.»
اين تحليلگر افزود: «کهنه سربازان داعش که به کشور باز مي گردند، به علت آموزشهايي که ديده اند، اعتبارشان و انگيزه هايشان، يک مشکل بالقوه بسيار مهم تلقي مي شوند. اما از يک سو در حال حاضر تعداد آنها بسيار کم است و از سوي ديگر، آنها با سفرهايشان ردهايي به جا مي گذارند که شناسايي آنها را ممکن مي سازد. در حالي که تروريستهاي داخلي مي توانند تا آخرين لحظه از ديد نيروهاي امنيتي مخفي بمانند.»
وي افزود: «پناهگاه آنها اتاق خوابشان است. آنها قابل شناسايي نيستند مگر اينکه در جريان عملياتشان مرتکب اشتباهي شوند. اگر آنها محتاط باشند، هيچ اتفاقي نمي افتد، راحت سوار ماشين خود مي شوند و حدود 20 نفر را زير مي گيرند.»