پخش زنده
امروز: -
گنگره سرانجام پس از ضرب الاجل 60 روزه تعيين شده از جانب رئيس جمهور امريکا، تصميم گيري درباره آينده توافق هسته اي را به دونالد ترامپ سپرد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما؛ به اين ترتيب تلاش امريکايي ها براي رد برجام به درِ بسته خورده و کنگره نتوانسته است درباره برجام به تصميم مشخصي برسد.
بيست و يکم مهرماه بود، ترامپ پس از هفته ها لفاظي، در حالي که پايبندي ايران به برجام را تأييد نکرد، خروج امريکا از برجام را هم اعلام نکرد و دست آخر گزينه «چه بايد کرد؟» را به کنگره سپرد.
رفتار امريکايي ها چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ، نشان مي دهد که آنان از همان ابتدا بنا را بر بدعهدي و نقض تعهدات گذاشته بودند، اين در حالي است که آژانس بين المللي انرژي اتمي 9 بار بر پايبندي ايران به همه تعدات خود مهر تاييد زده است.
اما سناتورهاي کنگره در اين 60 روز بيکار ننشستند، از نامه 13 سناتور جمهوري خواه به نيکي هيلي، نماينده امريکا در سازمان ملل براي بازرسي هاي سخت تر، از فعاليتهاي هسته اي و بازديد از سايتهاي نظامي ايران گرفته تا طرحي شامل بازگرداندن تحريم ها عليه ايران در صورت تخطي از برخي شرايط جديد، از جمله تلاش نمايندگان گنگره در اين ايام است.
ليندسي گراهام، سناتور جمهوري خواه امريکايي در اين باره مي گويد: "سناتور «تام کاتن» عضو کميته خدمات مسلح و سناتور «باب کورکر» رئيس کميته روابط خارجي سنا مشغول کار بر روي قانوني جديد عليه ايران هستند تا اگر ايران به ساخت موشکهاي بالستيک قارهپيما و همکاري با گروه هايي که امريکا آنها را تروريست مي داند ادامه دهد، تحريمهاي برداشته شده را دوباره بازگردانند."
با وجود اين تلاش ها به ويژه تلاش هاي تام کاتن و باب کورکر، آنها به درِ بسته خورده و نتوانسته اند به جمع بندي برسند. به نظر مي رسد کنگره نتوانسته است درباره برجام به تصميم مشخصي برسد ضمن اينکه موضوعاتي همچون کسري بودجه امريکا و رسوايي هاي جنسي نمايندگان هر دو حزب جمهوري خواه و دموکرات در کنگره، مزيد بر علت شده و عملا موضوع برجام را در کنگره به حاشيه رانده است.
رئيس جمهور امريکا هم طبق قانون مصوب کنگره بايد تا يک ماه ديگر، سومين بار پايبندي يا عدم پايبندي ايران به توافق هسته اي را اعلام کند، اما اين موضوع هم به يک مشکل ديگر براي ترامپ تبديل شده است، زيرا اگر پايبندي ايران را تاييد کند، اين سوال از وي خواهد شد که چرا دو ماه پيش تاييد نکرد و اگر تاييد نکند، باز هم بن بست ديگري ايجاد مي شود. ظاهرا کنگره مي خواهد با اصلاح قانون لزوم اعلام نظر رئيس جمهور امريکا در هر 90 روز، از اين بن بست فرار کند.
رئيس جمهور امريکا اکنون گرفتار مشکلات زيادي شده است، مشکلاتي که شايد تا چند ماه پيش تصور آنها را هم نمي کرد؛ از درگيري هاي داخلي تا مسائل منطقه غرب و جنوب شرق آسيا.
با همه اين مسائل نبايد از کيد و طراحي دشمن غافل شد. به نظر مي رسد امريکايي ها دو هدف را در دستور کار خود قرار داده اند؛ در وهله اول به دنبال تغيير نظام محاسباتي مسئولان کشور از طريق ايجاد دوگانه هاي کاذب و جعلي و ايجاد هراس در آنان هستند و در وهله دوم در پي تشديد فشار بر مردم ايران و ايجاد نارضايي در ميان مردم و ايجاد شکاف ميان مردم و مسئولانند.
اما بايد گفت آنچه در اين شرايط باطل السحر همه طراحي ها و توطئه ها خواهد بود، وحدت، انسجام و يکصدايي در داخل و نگاه به توانايي هاي دروني با اقدام و عمل در مسير اقتصاد مقاومتي است.
راضيه رنجبر - خبرنگار خبرگزاري صداوسيما