پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رئيس جمهور بوليوي در حاشيه نشست آب و هوايي موسوم به " نشست کره زمين واحد" در پاريس، گفت: رئيس جمهور آمريکا مشکل رواني دارد.
اوا مورالس در مصاحبه اختصاصي با فرانس 24 درباره اينکه پيمان آب و هوايي پاريس که دو سال قبل امضا شد با خروج آمريکا از اين پيمان چه سرنوشتي مي تواند داشته باشد، گفت: خروج آمريکا از اين پيمان که براي حفظ کره زمين بوده است، در واقع کوچک شمردن زندگي، کره زمين و جامعه بين المللي است. کشوري که بيشترين آلودگي هوا را دارد و بيش از هر کشور ديگري زندگي ها را از بين مي برد از اين توافق خارج مي شود. اين اتفاقي غيرقابل قبول و غيرقابل بخشش است.
مورالس در پاسخ به اين پرسش که در اين شرايط چه بايد کرد، گفت: ما به دعوت رئيس جمهور فرانسه به اينجا آمده ايم تا بررسي کنيم براي کشورها و حتي شرکت هايي که موازين حفظ پاکي آب و هوا را رعايت نمي کنند جرايم و مجازات هايي را در نظر بگيريم. بر اين اساس من پيشنهاد مي کنم يک دادگاه آب و هوايي تشکيل شود. با تشکيل اين دادگاه مي توان درباره مجازات هايي که در اين باب مي توان در نظر گرفت هم انديشي کرد.
مورالس در پاسخ به اين پرسش که آيا وي خواستار اعمال مجازات هايي بر آمريکاست يا نه، گفت: بايد مجازات هايي باشد نه براي اينکه يک کشور را مجازات و تحريم کنيم، بلکه براي حفظ زندگي و بشريت و نسل هاي آينده به اين کار نياز داريم. به همين دليل است که به نظر من بايد درباره ايجاد يک دادگاه ويژه مسايل اقليمي هم انديشي کنيم.
فرانس 24 از مورالس پرسيد: موضوع پول نيز در ميان است. در اين باب صد ميليارد دلار در سال براي کشورهاي کمتر توسعه يافته در نظر گرفته شده است. اين موضوع فقط شامل آمريکا نمي شود، بلکه ديگر کشورهاي ثروتمند نيز اين پول را تامين نکرده اند و اين يک مشکل است. نظر شما چيست؟
مورالس پاسخ داد: بله صد ميليارد دلار در سال پيش بيني شده است اما فکر نمي کنم ده درصد آن نيز محقق شده باشد. بدتر از همه اينکه انتظار اين است که منابع طبيعي خصوصي سازي شود. خصوصي سازي در چارچوب نظام سرمايه داري قرار دارد. بر اين اساس چگونه مي توان از منابع با حفظ اصول سرمايه داري محافظت کرد. اين نيز اختلاف ديگري است که وجود دارد.
مورالس در ادامه درباره بودجه هايي که براي مسايل نظامي به ضرر مسايل زيست محيطي هزينه مي شود، گفت: در نظر بگيريد که در سال آينده بودجه نظامي آمريکا هفتصد ميليارد دلار پيش بيني شده است. بودجه اي که بايد صرف جنگ و عمليات نظامي شود. هفتصد ميليارد دلار. اين چه معنا دارد؟ اين يعني اينکه اين کشور ارزشي براي زندگي قائل نيست و به دنبال حفظ آتيه نسل هاي بعدي نيست. به همين دليل از ابتکار عمل رئيس جمهور فرانسه به خاطر دعوت از ما براي گفتگو درباره مسئوليت هايمان تشکر مي کنم.
رئيس جمهور بوليوي در پاسخ به اين پرسش که دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا از نظر وي چه شخصيتي دارد و اينکه خطري براي صلح جهاني محسوب مي شود يا حتي پيچيده تر از اين است، گفت: دولت آمريکا همراه با دونالد ترامپ در راس آن نه تنها يک خطر محسوب مي شود بلکه بدترين دشمن بشريت است. بدترين دشمن همه ما يعني کره زمين است. وي در ابتدا از پيمان پاريس خارج مي شود. در ادامه وي از توافقات مهاجرتي خارج مي شود. سوم اينکه وي با شناسايي شهر اشغالی قدس به عنوان پايتخت اسراييل به جاي تل آويو، فلسطين را نيز تهديد مي کند. از خودم مي پرسم شايد ترامپ دچار مشکل رواني است.
مورالس در واکنش به تعجب مجري به ديوانه خطاب کردن ترامپ گفت: بله. مشکل رواني دارد. زيرا نمي دانم به غير از اين چگونه مي توان چنين اشتباهاتي را مرتکب شد. بايد البته بحث مردم آمريکا را از دولت اين کشور جدا کنيم. فکر مي کنم وقت آن رسيده است که مردم آمريکا يکي ديگر را انتخاب کنند. ما در همين قضيه آب و هوا مشاهده کرديم که بسياري از ايالات و شهرداري هاي آمريکا با تصميم ترامپ براي خروج از پيمان آب و هوايي مخالفت کرده اند. اينها مردم آمريکا هستند.
مجري پرسيد: از مردم آمريکا چه انتظاري داريد؟ تغيير رئيس جمهور در نيمه راه ماموريت اش؟
مورالس گفت: انتظار دارم رئيس جمهور اين کشور حرف مردمش را بشنود و با توجه به نظر مردم و باقي جهان، امور را اداره کند. اينکه رئيس جمهور بر اساس هوا و هوس مديريت نکند، فکر نکند چون پول دارد مي تواند هر کاري بکند، جنگ کند و مداخله گري داشته باشد. بايد جهان را درک کند و مخصوصا به نظر مردمش توجه داشته باشد.
مجري پرسيد: آيا به نظر شما ترامپ يک رئيس جمهور نژاد پرست عليه مردم آمريکاي لاتين است؟
رئيس جمهور بوليوي پاسخ داد: نژاد پرست، فاشيست، داراي رفتار تحقير آميز... فراتر از اينهاست. وي فقط به بخش کوچکي از مردم آمريکا در قالب نظام سرمايه داري فکر مي کند. فرق ما با کشورهاي کاپيتاليستي در اين است. در اين کشورها مردم البته راي مي دهند اما اين چند مليتي ها هستند که زندگي را اداره مي کنند. اين بانکداران هستند که کشور را اداره مي کنند. اما در کشورهايي شبيه بوليوي مردم راي مي دهند تا حاکمان با مردم کشور را اداره کنند. با اطاعت و حرف شنوي از مردم.
مورالس در بخش پاياني مصاحبه در مواجهه با اين پرسش که وي با حکم ديوان عالي قانون اساسي بوليوي مي تواند بار چهارم نامزد رياست جمهوري شود در حالي که مردم در همه پرسي قانون اساسي در سال گذشته به اين موضوع راي منفي داده اند و اين شائبه وجود دارد که مورالس مي خواهد به اين ترتيب نوعي ديکتاتوري را بر کشورش حاکم کند از خودش دفاع کرد و گفت: ديوان قانون اساسي با رعايت قانون اساسي و هنجارهاي بين المللي چنين حکمي را صادر کرد و اين به عهده مردم است که انتخاب کنند. ديکتاتور کسي است که با اسلحه قدرت را به دست مي گيرد.