پخش زنده
امروز: -
با خشکسالی های چند سال اخیر، جمعیت پرندگان مهاجرِ آبگیرهای استان اصفهان 40 درصد کاهش داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ در سال های گذشته با آغاز فصل کوچ پرندگان مهاجر، اصفهان در فصل سرما میزبان 20 هزار قطعه انواع پرنده مهاجر بود که با خشک شدن زایندهرود و تالاب گاوخونی، این پرندگان در تصفیهخانههای فاضلاب شاهینشهر، جنوب، شمال، شرق و حوضچههای تصفیهخانههای پساب کارخانههای ذوبآهن، فولاد مبارکه، قایقرانی ذوبآهن، دریاچه سد گلپایگان ، سد حنا و بندها و آبگیرهای اطراف تالاب گاوخونی اتراق کنند.
کارشناس ارشد محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، میگوید: هر سال با سرد شدن هوا، غازها اولین دسته پرندگانی هستند که وارد استان میشوند و مدتی را برای تغذیه و تجدید قوا در آبگیرها و نواحی زیستگاههای تالابی فرود میآیند ولی در 5 سال گذشته ورود پرندگان 40 درصد کاهش داشته است.
مریم امیدی به نتایج سرشماری زمستانی استان از ورود 11 هزار و 136 پرنده در سال گذشته اشاره می کند و میگوید: این آمار در سال93 حدود 13 و سال 94 بیش از 9 هزار پرنده بوده است و پرنده ها شامل فلامینگو، انواع اردک ها شامل مرمری، بلوطی، سرسفید، انواع حواصیل و پرندگان کنار آبزی و خوتکا هستند.
کارشناس ارشد محیطزیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان می گوید : با خشکی تالاب ها و با کاهش منابع تغذیه ای در زیستگاه های آبی استان از رودخانه زاینده رود پرنده ها در مسیر مهاجرت به نواحی جنوبی تر حرکت می کنند و اگر نیاز به تغذیه، تجدید قوا و امنیت آنها فراهم نشود دچار اختلال سفر می شوند.
شهروز چلونگر شهروند اصفهانی از خاطراتی که از سال های گذشته و پر آبی زاینده رود داشته می گوید و اضافه می کند: تماشای پرندگان مهاجر در رودخانه زایندهرود و خوراک دستی به پرندگان لذتی بود فراموش نشدنی.
شهروند دیگری با انتقاد از شکارچیانی که دور از چشم نگهبان ها، مهمانان تالاب ها را زندهگیری یا شکار می کنند، گفت : این شکارچیان و یا شهروندانی که برای تفریح تیر اندازی می کنند با این عمل احساس امنیت را از پرندگان می گیرند.
استان اصفهان از لحاظ مهاجرت پرندگان در موقعیت جغرافیایی فلات مرکزی از اهمیت ویژهای برخوردار است و از سویی پرندگان بومی هم هستند که در چهار فصل در یک نقطه میمانند، زاد و ولد میکنند و جوجههایشان همانجا بزرگ میشوند.
مدیرعامل مؤسسه ای پرندهشناسی و عضو هیأت مؤسس زمین معتقد است که مهمترین زیستگاههای پرندگان مهاجر، زیستگاهها تالابهایی نظیر تالاب گاوخونی است که مانند بیشتر تالابهای کشور وضعیت خوبی ندارد.
ایمان ابراهیمی خشک شدن این تالاب با توجه به وسعت آن که حدود دو برابر شهر اصفهان و موقعیت آن در مرکز ایران و در منطقهای بیابانی است را ضربهای سنگین و جدی به جمعیتهای مختلف پرندگان مهاجر می داند و آنچه زمانی نماد زندگی در استان بود امروز به گورستانی بزرگ تبدیل شده است.
زاینده رود روزهای سرد پاییزی خشکی را با چشم انتظاری پرندگان مهاجر پشت سر می گذارد اما آیا می توان امید داشت که ایام به کام بچرخد و زنده رود همچون سال های گذشته میزبان مهاجرانی باشد که با چرخش باران، حواصیل ها بر موج زنده رود رقص بزنند و مردم این دیار به تماشا بنشینند؟