پخش زنده
امروز: -
نهال پیوندی گردو با قابلیت های اقتصادی مقرون به صرفه، برای نخستین بار با همکاری جهاد دانشگاهی در شیروان کشت شد
به گزارش خبرگزاری صداوسیما کشاورزی در خراسان شمالی با آب و هوای معتدل و کوهستانی، ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به موتور محرک اقتصاد در چارچوب اقتصاد مقاومتی است. در حالی که چند سال گذشته همه بخشهای اقتصاد کشور با تأثیرپذیری از تحریمها رشد منفی را تجربه کرد، بخش کشاورزی رشد حدود شش درصدی داشت.
از سویی دیگر سرمازدگی، خشکسالی، قدیمی بودن باغ ها، آفتها و دیر بازده بودن درختان یکی از چالش های اساسی باغداران در تولید محصول گردو در استان بود اما جهاد دانشگاهی خراسان شمالی با همکاری محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی جهاد دانشگاهی تهران و سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایت سازمان جهاد کشاورزی، موفق به تولید نهالی شد که در برابر سرمای منفی 17 درجه سانتیگراد مقاوم است و در عین حال، محصول تولید شده از این نهال، با کیفیت تر است و در مدت زمان تنها دوسال به بار می نشیند.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاه خراسان شمالی می گوید: برای پیوند، نژادهای اصلاحشده انتخاب شد تا گردوی تولید شده بهترین کیفیت را داشته باشد.
رحمانی می افزاید: با این روش کشاورزان، امکان ایجاد باغ یکدست و سالم از یک رقم خاص را دارند.
وی می گوید: این روش برای نخستین بار در کشور انجام میشود و تایید شده جهاد کشاورزی و دانشگاه تهران هم هست.
رئیس جهاددانشگاهی خراسان شمالی با بیان اینکه طرح تولید گردوی پیوندی ، از مهر ماه94 در شیروان اجرا شد، می گوید: طرح گردوی پیوندی، جزء طرح های مصوب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان قرار گرفت.
احسان عباسی می افزاید: تولید تجاری نهال پیوندی گردو در دو بخش باغ مادری و ایجاد نهالستان و مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار در نظر گرفته شد که در مرحله اول، کاشت 657 اصله نهال از ارقام برتر ایران و جهان و پنج هزار بذر گردو با هدف تامین پایه مورد نیاز انجام شد.
به گفته او، توسعه باغ های گردوی پیوندی و اصلاح باغ های قدیمی گردو در یک دوره پنجساله، از برنامه های اصلی این طرح است که در برنامه ششم توسعه استان در نظر گرفته شد.
رئیس جهاددانشگاهی خراسان شمالی با اشاره به گذشت یک سال از تصویب طرح گردوی پیوندی در ستاد اقتصاد مقاومتی استان می گوید: برای پیشبرد اهداف این طرح، نیازمند دریافت سریع تر اعتبارات و تسهیلات هستیم.
بهزاد موسی الرضایی تولید کننده نهال گردوی پیوندی در شهرستان شیروان گفت: از پاییز 94 با طرح جهاد دانشگاهی شروع به تولید نهال در یک هکتار از باغ مادری کردیم و فروردین سال آینده حدود 20 هزار بذری را که کاشته ایم، وارد بازار خواهیم کرد.
وی با گلایه از کم توجهی مسئولان به این طرح می افزاید: در صورت حمایت می توانستم در این دو سال نه تنها نهال های استان را فراهم کنم بلکه حتی امکان صادرات آن به دیگر استان ها و سایر کشورها را داشتم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز با بیان اینکه باغ های گردو با سه هزار و 415 هکتار وسعت، بیش از ده درصد اراضی باغی استان را تشکیل داده است، می گوید: با کاهش سن بهرهوری و افزایش محصول مرغوب در هکتار، هم سود مورد نظر عاید باغداران میشود و هم کشور یک گام دیگر به سمت اقتصاد مقاومتی پیش میرود.
محمدجواد تشکری با استناد به مطالعات می گوید: درختان پیوندی در مقابل سرمای بهاره و خسارت آفات و بیماریها مقاومت بیشتری دارند و ما امیدواریم با بهره گیری از این درختان، تولید کنونی سالانه پنج هزار تن را افزایش دهیم.
وی ایجاد هفت هزار متر باغ مادری برای اخذ پیوندک در نهالستان شیروان را از مهم ترین اقدامات برای گسترش گردوی پیوندی می داند و می گوید: تا اوایل سال آینده پیوندک ها وارد بازار خواهد شد.
محمدرضا صالحی استاندار خراسان شمالی معتقد است اقتصاد مقاومتی به معنای مقاومسازی اقتصادی است و اجرای طرح گردوی پیوندی به معنای مقاوم کردن گردو است و باید به سوی هدفگذاری در این مبحث گام برداشت؛ از جمله اینکه سازمان جهاد کشاورزی باید از توان علمی و عملی جهاد دانشگاهی نهایت استفاده را ببرد.
با توجه به تاکیدات استاندار برای حمایت از این طرح اقتصاد مقاومتی و اینکه هنوز حمایت خاصی در این حوزه نشده، امید است با اجرایی شدن کامل این طرح، شرایط بهتری برای اشتغال و درآمد کشاورزان فراهم شود. نویسنده: فاطمه نیستانی