پخش زنده
امروز: -
بازگشت حریری به لبنان و عقب نشینی از درخواست استعفایش به معنی شکست طرح سعودیها در اولین گام است و عربستان دیگر نمی تواند خواسته هایش را به لبنانیها تحمیل کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ بازگشت سعد حریری به لبنان و عقب نشینی از درخواست استعفایش به معنی شکست طرح سعودیها در اولین گام آن است و عربستان دیگر در شرایطی نیست که خواسته هایش را به لبنانیها تحمیل کند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بیروت با عنوان «اقدام حساب شده عربستان در لبنان نتیجه عکس داد» نوشت:یک ماه قبل عربستان سعودی به سعد حریری نخست وزیر لبنان فشار آورد تا وی در اقدامی عجیب با هدف مهار ایران، به عنوان رقیب منطقه ای عربستان، از مقام خود کناره گیری کند. ولی پیامد این اقدام، چیزی کاملا بر عکس به همراه آورد.
نه تنها حریری روز سه شنبه استعفای خود را پس گرفت بلکه بازی قدرت عربستان در نهایت گروه های اختلاف زده لبنان را بر آن داشت به منظور جلوگیری از بحران سیاسی در کشور، در کنار هم قرار بگیرند.
کابینه لبنان روز سه شنبه با انتشار بیانیه مشترکی از تعهد و پایبندی خود به دوری گزیدن از مناقشات منطقه ای خبر داد و ظاهرا به داستان یک ماهه استعفای حریری پایان داد.
استعفای حریری که باعث تعجب و شگفتی لبنان و کشورهای دیگر شد، عربستان سعودی سال های سال از حریری حمایت کرد به این امید که وی روزی علیه جنبش قدرتمند و شیعه حزب الله لبنان مبارزه کند.
ولی در سال 2016 یک توافق و مصالحه تاریخی در لبنان میان گروه های سیاسی این کشور حاصل شد که حریری را به ریاست دولتی رساند که وزرای حزب الله نیز در آن حضور داشتند.
ولی بنا به گفته یک منبع نزدیک به نخست وزیر لبنان، با گذشت یک سال از نخست وزیری حریری، سعودی ها از نفوذ روز افزون حزب الله ناراحت شدند و تهدید کردند به لحاظ مالی به لبنان فشار بیاورند.
این منبع گفت:«زمانی که حریری در اوایل نوامبر به عربستان سعودی رفت، بسیار شگفت زده شد. وی تصور می کرد که در این سفر درباره طرح های اقتصادی صحبت خواهد کرد ولی خود را در مواجهه با فهرستی از تحریم های اقتصادی یافت که سعودی ها علیه لبنان علم کرده بودند.»
ریاض تهدید کرد 160 هزار لبنانی را که در کشورهای حاشیه خلیج فارس کار می کنند اخراج و تجار منطقه را به قطع سرمایه گذاری ها در لبنان تشویق خواهد کرد.
این منبع گفت:«این برای کشور لبنان فاجعه بار بود. حریری با شرایط بسیار دشواری روبرو شد.»
این منبع به این خبرگزاری گفت:«حریری به لحاظ حقیقی زندانی نبود ولی سعودی ها به وی گفتند اگر به لبنان برگردی، ما شما را به عنوان حزب الله در نظر خواهیم گرفت و دولت شما از نظر ما دشمن خواهد بود.» این منبع افزود:«سعودی ها به حریری گرفتند:«ما لبنان را همانند قطر مجازات خواهیم کرد.» عربستان ماه هاست قطر را تحت محاصره هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.
کریم بیطار در موسسه امور راهبردی و بین الملل پاریس گفت طرح ریاض به صورت بی سابقه ای نتیجه عکس داده است. وی گفت:«سعودی ها خواستند با ارسال پیامی قوی، عزم خود را برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه نشان دهند. ولی این امر، واقعا نتیجه معکوس در بر داشت.»
حریری بعد از استعفا، دو هفته در ریاض ماند تا جایی که این گمانه زنی ها تقویت شد که وی را مقامات عربستانی، گروگان گرفته اند.
وی در نهایت به بیروت بازگشت و با متوقف کردن روند استعفای خود، وارد رایزنی و مشاوره با رقبای سیاسی شد.
وی روز سه شنبه اولین نشست کابینه خود را از زمان بازگشت به بیروت برگزار کرد و اعلام نمود استعفای خود را پس گرفته است. وی همچنین اعلام کرد لبنان به بی طرفی در مناقشات منطقه ای پایبند است.
بیطار افزود:«این مصالحه اجباری میان دو اردوگاه مختلف در لبنان با اینکه موقت، اولیه و خیالی است ولی با این حال اقدامی مقبول و ضروری است زیرا که خطرات اقتصادی و امنیتی بسیار بالاست.»
یک منبع دیپلماتیک در فرانسه به این خبرگزاری گفت:«محمد بن سلمان ولیعهد عربستان متوجه شد که تندروی کرده است.»
یک منبع غربی دیگر گفت ریاض از حمایت کردن از حریری در شرایطی که حزب الله هنوز هم در کابینه وی حضور دارد شدیدا اکراه دارد. این منبع افزود:«آنها فکر می کردند حریری می تواند با حزب الله مقابله کند ولی درست عکس آن اتفاق افتاد.»
منبع نزدیک به حریری گفت ولیعهد عربستان ضرورتا اعتقادی به نخست وزیر لبنان ندارد. این منبع گفت:«محمد بن سلمان، احساساتی نیست.»
این منبع محمد بن سلمان را «شاهزاده ای عجول» خواند و گفت:«از نظر ولیعهد عربستان، همه چیز به شکل یک بده و بستان است. از نظر وی بیروت مهمتر از ریاض نیست.»
درباره اینکه اقدام بعدی عربستان در لبنان چه خواهد بود، سئوالاتی باقی است.
بیطار گفت:«هنوز نزدیک ترین هم پیمانان ریاض در لبنان نیز واهمه دارند که سرکشی عربستان هزینه اقتصادی زیادی برای لبنان داشته باشد بدون اینکه به تضعیف چندان حزب الله بیانجامد.»
حریری که بار دیگر سکان هدایت را در اختیار دارد روز جمعه در پاریس با مقامات ارشد خارجی از قبیل رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا دیدار خواهد کرد.
بیطار گفت اگر عربستان سیاست «قلدری» را ادامه دهد «فرانسه و اروپا احتمالا نتوانند برای حفاظت از لبنان در برابر خطرات فزاینده در سطح منطقه کار زیادی انجام دهند.»