رئیس جمهور نخستین خیانت بزرگ قدرت های استکباری و صهیونیسم در منطقه غرب آسیا را فرصت سوزی و جلوگیری از آبادانی و توسعه کشورهای این منطقه دانست.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی گفت: همه می دانند که القاعده را چه کسانی تشکیل دادند و کدام قدرت ها بودند که ترویست ها را در شرق این منطقه در افغانستان و پاکستان ایجاد کردند و در منطقه گستراندند.
وی افزود: همه می دانند که چه کسانی به تروریست ها پول و سلاح دادند و به آنان کمک های فنی و اطلاعاتی کردند گر چه در نهایت ماری که برای نیش زدن به دیگران در آستین پرورش داده بودند به خودشان هم حمله کرد و آنان را گزید و آنان هم از آثار شوم تروریسم بی نصیب نماندند.
رئیس جمهور اضافه کرد: همه می دانیم که با تروریسم چه جنایت بزرگی در این منطقه مرتکب شدند اما برخی نکات این توطئه شاید کمتر مد نظر قرار گرفت. نخستین اقدام شومی که اینها در منطقه انجام دادند فرصت سوزی بود.
آقای روحانی افزود: ما می گوییم در عراق و سوریه مردم را کشتند، آثار تمدنی را ویران و ترس و وحشت میان مردم ایجاد کردند و خون بی گناهان را بر زمین ریختند اما نمی گوییم این کشورها از فرصت توسعه و پیشرفت تمدن نوین جهانی چند سال عقب رانده شدند.
وی گفت: از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در ایران هرگاه ملت ما توانستند در مرز پیشرفت و تعالی قرار گیرند توطئه بر ای فرصت سوزی علیه ما درست کردند. زمانی که ما کشورمان را آرام و از مشکلات داخلی عبور کردیم و آماده بازسازی و سازندگی شدیم فرد و حزبی را در این منطقه علیه ملت ایران تحریک و جنگ هشت ساله صدام را علیه ملت ما طراحی کردند.
رئیس جمهور افزود: پس از اینکه از جنگ رهایی یافتیم و مشغول بازسازی شدیم به محض اینکه رشد و توسعه را در کشور ما دیدند توطئه دیگری طراحی کردند با این ادعا که ما تهدید هسته ای علیه منطقه و جهان هستیم و سال ها ما را در جنگ اقتصادی قرار دادند و اکنون هم چون می بینند جمهوری اسلامی ایران در مسیر رشد قرار گرفته است در فکر طراحی جدید دیگری برای ایران و منطقه هستند.
آقای روحانی گفت: سوریه دیر یا زود از تروریسم نجات خواهد یافت و نیروهای خارجی را بیرون خواهد راند. ملت عراق نیز دیر یا زود متحدتر از همیشه خواهد بود و سنی و شیعه و کرد و دیگر اقوام و پیروان مذاهب برادرانه کنار هم خواهند بود و کشورشان را سربلند و توسعه یافته خواهند ساخت.
وی افزود: یمن نیز از دست متجاوزان نجات خواهد یافت و ملت مقاوم این کشور متجاوزان را پشیمان خواهد کرد. همه اینها درست اما فرصت های از دست رفته چگونه جبران خواهد شد؟
رئیس جمهور گفت: ما در ایران می دانیم پس از هشت سال تجاوز به کشورمان، بازسازی کشورمان چند دهه زمان می برد ما می دانیم جبران توطئه تحریم علیه کشورمان چند سال زمان می خواهد.
آقای روحانی فرصت سوزی را خیانت بزرگ قدرت های استکباری و صهیونیست ها دانست و افزود: نگذاشتند سوریه به آبادانی و توسعه مدنظر برسد. حدود 40 سال است که عراق گرفتار است یا گرفتار جنگ صدام و تجاوزش علیه ایران و ویرانی دو کشور یا تجاوز به کویت و ویرانی منطقه، یا جنگ ائتلاف علیه این کشور و ویرانی عراق.
وی با اشاره به حمله آمریکا به عراق و افغانستان و ویرانی این دو کشور تصریح کرد: تروریسم را به جان مردم انداختند و فرصت های مردم مسلمان و مظلوم این منطقه را از بین بردند.
رئیس جمهور تاکید کرد:آمریکایی ها، استکبار جهانی و صهیونیست ها باید پاسخ بدهند و دربرابر ملت ها پاسخگو باشند که چرا فرزندان مردم را در این منطقه کشتند؟ چرا آثار تمدنی را ویران و کشورهای منطقه را به ویرانه تبدیل کردند؟ چرا سلاح و بمب ارائه می کنند تا مردم یمن زیر بمباران نابود شوند؟ چرا در شمال آفریقا توطئه کردند و به توطئه هایشان ادامه می دهند؟
آقای روحانی خطاب به سران آمریکا و دیگر قدرت های استکباری گفت: شما می خواهید مسلمانان با شما خوب باشند و به شما احترام بگذارند؟ شما می خواهید ادعا کنید که تمدن بشری و انسانی به دست شماست؟ آیا کشتار مردم تمدن است؟
شیعه و سنی دو مسیر برای یک هدف هستند
رئیس جمهور گفت: شیعه و سنی دو مسیر برای یک هدف و دو راه به سمت چشمه توحید و نبوت هستند.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی افزود: اولین فاجعه ای که در منطقه ما واقع شده است و کمتر به آن توجه می شود، فرصت سوزی هاست که استکبار و صهیونیسم به عنوان ثمره شوم برای این منطقه به ارمغان آورده اند.
وی با بیان اینکه مسأله دوم بذر اختلاف و دشمنی است اظهار داشت: بذر اختلاف بین شیعه و سنی، بین کرد و عرب، بین علوی و سنی است، چه کسانی بذر اختلاف را افشاندند؟
رئیس جمهور افزود: شما فکر می کنید آیا به این زودی ها آثار این نزاع و اختلاف ها از بین می رود؟ ملت های منطقه ما قرن ها در کنار هم زندگی می کردند و کرد، عرب، فارس و ترک در کنار همدیگر و همچنین شبه قاره هند و غرب آسیا نیز در کنار یکدیگر بودند و هیچ گونه اختلافی بین اقوام وجود نداشت و برادرانه با یکدیگر زندگی می کردند اما این شما بودید که در قرن بیستم و امروز در قرن بیست و یکم که بذر اختلاف را بین مردم افشاندید و شما بودید که بین اقوام، شیعه و سنی فاصله انداختید.
آقای روحانی ادامه داد: شیعه و سنی با یکدیگر اختلافی ندارند، شیعه و سنی دو مسیر برای یک هدف و دو راه به سمت چشمه توحید و نبوت هستند.
رئیس جمهور با بیان اینکه شیعه و سنی در طول تاریخ برادر بوده اند، اظهار داشت: شیعه و سنی در کنار هم با استعمار انگلیس در عراق زندگی کردند، شیعه و سنی در کنار هم در شبه جزیره علیه انگلیس مبارزه کردند، شیعه و سنی در افریقا علیه استعمارگران مبارزه کردند و باید گفت اقوام و مذاهب مختلف مشکل و مسأله ای با هم نداشتند زیرا از قرآن یاد گرفته بودند چگونه با هم با نرمی سخن بگویند و برادر باشند و اخوت اسلامی داشته باشند.
آقای روحانی گفت: شما بودید که بین ملت های منطقه و اقوام مختلف فاصله انداختید.
رئیس جمهور با بیان اینکه دشمنی از بین خواهد رفت، افزود: نزاع ها برچیده خواهد شد و جنگ ها نیز پایان خواهد یافت اما کینه ای که استکبار با خونریزی بین اقوام و مذاهب به وجود آورده است، همه ما باید سال ها برای جبران آن تلاش کنیم و یکی از وظایف بزرگ ما امروز تلاش برای التیام زخم است، شمشیری که بر بدن اصابت می کند بالاخره آن زخم خوب خواهد شد اما نیاز به مراقبت و مرهم دارد.
آقای روحانی گفت: شما عالمان، فرهیختگان، اندیشمندان، حوزویان، دانشگاهیان و شما شیعیان و اهل سنت و همه مذاهب، یک وظیفه بزرگ ما التیام زخم های سال های پیشین است که بین ما استعمار، استثمار و استکبار به وجود آورده و این امروز رسالت و وظیفه ماست که ما باید امروز به آن توجه بیشتری کنیم.