پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما فرید زکریا از مجری های معروف شبکه سی ان ان با اشاره به هشدار کارشناسان درباره پیامدهای لغو توافق هسته ای با ایران ، در ویژه برنامه ای سیاستهای دولت آمریکا درباره کره شمالی و فلسطین را بررسی کرد .
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان ، در میزگرد جی پی اس به مجری گری فرید زکریا در سی ان ان ، دیوید سانگر تحلیلگر سیاسی درباره تنش میان کره شمالی و آمریکا گفت روند پیشرفت موشکی کره شمالی در یک سال گذشته به حدی سریع بوده است که این سوال را پیش می آورد که چرا ما متوجه این پیشرفت نبوده ایم و چرا به اندازه کافی در این خصوص هشدار داده نشده است.
مسئله دیگر اینکه آیا کره شمالی با کمک دیگران برنامه موشکی و هسته ای خود را جلو می برد یا به تنهایی این کار را انجام می دهد. اطلاعات موجود نشان می دهد طراحی موتورهای موشک در کره شمالی از روسیه است که در وهله اول از یک کارخانه اوکراینی به دست کره شمالی رسیده است که در زمان شوروی فعال بود با وجود این هنوز ابهامات زیادی درباره این مسئله وجود دارد. در هر حال موشکی که اخیرا کره شمالی آزمایش کرد، موفقیت آمیز بود. اما سوال این است که آیا کلاهکی که روی آن سوار بود هنگام بازگشت به جو سوخت و از بین رفت. البته اگر این اتفاق افتاده باشد عجیب نخواهد بود زیرا بیشتر موشکهایی که آمریکا در دهه هزار و نهصد و پنجاه آزمایش کرد هنگام بازگشت به جو کلاهک همراهشان آتش می گرفت. البته اگر کره شمالی تا این حد در علوم موشکی پیشرفت کرده باشد واقعا نگران کننده است زیرا می تواند به حدی هم برسد که کلاهک جنگی را به هدف مورد نظر برساند. اما آنچه بیش از همه نگران کننده است، توانمندی هسته ای کره شمالی است که می تواند با کوچک سازی کلاهک هسته ای و قرار دادن آن روی موشک بالستیک آمریکا را هدف قرار دهد. بنابراین می توان گفت این بازی تقریبا پایان یافته و کره شمالی به آنچه که می خواسته رسیده است و این مسئله گزینه های رئیس جمهور آمریکا را بسیار محدود می کند و تغییر می دهد. از جمله گزینه ها این است که آیا آمریکا باید موشک مسلح به کلاهک هسته ای شلیک شده از کره شمالی را هدف قرار داده و در آسمان منفجر کند یا اینکه آمریکا باید حمله ای پیشدستانه به کره شمالی انجام دهد یا اینکه با این قضیه کنار بیاید و توانایی موشکی و هسته ای کره شمالی را به رسمیت بشناسد؟
جولیا لوف نویسنده نشریه آتلانتیک هم گفت به نظر من رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه او هنوز برای بسیاری از مناصب مربوط به شرق آسیا هیچ کسی را مشخص نکرده اند. متاسفانه بسیاری از افراد سرشناس و کارکشته در این زمینه پس از روی کار آمدن دولت ترامپ از سمت خود کنار گذاشته شدند و هنوز جای آنها را کسی پر نکرده است. بنابراین فعلا آمریکا در خصوص سیاستهای مربوط به شرق دور و کره شمالی نمی تواند تصمیم مناسبی اتخاذ کند.
مسئله دیگر اینکه در شرایطی که ما با تهدید جدی کره شمالی روبرو هستیم، دولت ترامپ رئیس جمهور آمریکا دنبال بر هم زدن توافق هسته ای با ایران است. در واقع اساسا بر هم زدن توافق هسته ای با ایران در شرایط فعلی منطقی نیست زیرا دست کم این توافق خطر هسته ای ایران را از روز میز بر می دارد و آمریکا مجبور نیست همزمان با هر دو تهدید هسته ای کره شمالی و ایران روبرو باشد. باید توجه داشت اگر دولت آمریکا توافق با ایران را بر هم بزند، دیگر کره شمالی حاضر نمی شود درباره برنامه هسته ای خود با آمریکا توافق کند به ویژه که قبل از این قضیه معمر قذافی رهبر سابق لیبی را داشتیم که قبول کرد برنامه هسته ای خود را کنار بگذارد و در نهایت رژیمش سقوط کرد. بنابراین اگر من جای کره شمالی باشم و این رفتارهای آمریکا را ببینم حاضر نمی شوم با آمریکا معامله کنم و برنامه موشکی و هسته ای خود را کنار بگذارم زیرا هیچ تضمینی وجود ندارد که امنیت من تامین شود به ویژه اینکه دولت فعلی در آمریکا اساسا غیرقابل اعتماد است.
فرید زکریا گفت سرنوشت تیلرسون وزیر خارجه آمریکا چه می شود؟
یان برمر رئیس گروه اوراسیا گفت به نظر من تیلرسون در نهایت از وزرات خارجه کنار گذاشته می شود. به نظر من اگر قضیه فلین تا این حد برجسته نمی شد، احتمالا تا حالا تیلرسون کنار گذاشته شده بود. به نظر من میان تیلرسون و ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیگر روابط کارآمدی وجود ندارد. حتی در این خصوص ماتیس وزیر دفاع و مک مستر مشاور امنیت ملی ترامپ نیز خواستار کنار گذاشتن تیلرسون هستند. درباره مسئله کره شمالی واقعیت این است که نمی توان حرفهای ترامپ را درباره کره شمالی خیلی جدی گرفت. او گفته بود قبل از اینکه کره شمالی فرصت ساخت موشک بالستیکی که بتواند به آمریکا اصابت کند را پیدا کند، متوقف خواهد شد. اما اکنون می بینیم که کره شمالی موشکی دارد که می تواند حتی واشنگتن را با آن بزند. رئیس جمهور آمریکا قبلا گفته بود که مکزیک باید هزینه ساخت دیوار را پرداخت کند اما دیگر این حرف را نمی زند. بنابراین ما نباید خیلی درباره حرفهای ترامپ نگران باشیم زیرا او حرفهایی می زند اما چندان جدی نیست به ویژه اینکه هم اکنون ما شاهد دیپلماسی در سطح بالا میان چین و کره شمالی هستیم. به علاوه کره جنوبی خودشان نمی خواهند جنگی با کره شمالی راه بیفتد به همین علت نیز دنبال راهی برای حمایت از طرح توقف دو طرفه هستند که چین و روسیه پیشنهاد کرده اند یعنی کره شمالی آزمایشهای هسته ای خود را در مقابل توقف رزمایشهای مشترک کره جنوبی با آمریکا متوقف کند.
فرید زکریا در آخر از سانگر پرسید نظر شما درباره مسئله انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل از تل آویو به اورشلیم (بیت المقدس) چیست؟ به نظر می رسد به علت اختلافات موجود، تصمیم بر این شده است که سفارت آمریکا به اورشلیم (بیت المقدس) انتقال پیدا نکند اما اورشلیم (بیت المقدس) به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخته شود؟
سانگر گفت به نظر من از نظر میدانی چیزی تغییر نخواهد کرد اما می تواند اقدام تحریک آمیز بزرگ دیگری برای منطقه ای باشد که شاهد بی ثباتی بسیار زیادی است. سوال این است که ترامپ رئیس جمهور آمریکا جز اینکه پایگاه طرفداران خود را راضی کند، چه دستاورد دیگری می تواند از این کار داشته باشد زیرا این کار او می تواند به اعتراضات گسترده و حملات و حتی از سرگیری انتفاضه منجر شود.
فرید زکریا گفت بنابراین در واقع سیاست جناحی و گروهی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است که هیچ تاثیر عملی ندارد و فقط نوعی اطمینان بخشی نمادین به طرفداران ترامپ محسوب می شود.