به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکزلرستان، مشاغل زیادی هستند که ما آنها را به درستی نمیشناسیم. آدمهای زیادی هم هستند که
هنوز جویای شغل مناسب هستند. یکی از این مشاغل پر درآمد پرورش اردک است
تصور ما از اردکها موجودات تزیینی بانمکی است که مرتب پشت سر هم رژه میروند ؛ اما کسانی هستند که با نگاه تجاری به همین موجودات خوشرنگولعاب توانستهاند کسب درآمد کنند.
«برادران منصوری» یک سال است که در حرفه پرورش اردک مشغول به کار است.در ده کیلومتری بخش کوهنانی کوهدشت و در کنار ساحل سد سیمره.....
یکی از برادران منصوری می گوید:پس از بررسی شرایط اقلیمی و محیطی دریاچه سیمره و با داشتن کمی ریسک در ابتدای کار حدود 5 هزار قطعه مرغابی با خوراک با سرمایه 20 میلیون تومان خریدیم .
وی گفت:پایین بودن هزینه تمام شده تولید به دلیل بی نیازی از تاسیسات و امکانات زیر ساختی ، کوتاه بودن دوره پرورش و بازگشت سریع سرمایه از مهمترین ویژگیهای پرورش مرغابی است .
وی گفت:شما از سه روش میتوانید از اردک کسب درآمد کنید: اولی پرورش دادن اردکهای ۲۰ روزه است. مشتری این اردکها شالیکاران هستند که بهصورت فلهای جوجه اردکها را خریداری میکنند و پسازاینکه شالیهای برنج جمع شد، این اردکها را در شالیزارها رها میکنند و این اردکها علاوه بر شخم کشی و خوردن آفات زمین، تولید کود هم میکنند و بعد از بزرگتر شدنشان هم میتوان از گوشت آنها استفاده کرد.
روش دیگر پرورش اردک برای استفاده از گوشت آنهاست. برای اینکه بتوان از گوشت اردکها استفاده کرد باید حداقل ۵۰ الی ۶۰ روزه باشند و پس از پروار شدن در بازار به فروش رساند.
و بالاخره روش بعد پرورش اردکهای مولد است. برای پرورش اردکهای مولد هم باید ۵ الی ۶ ماه از عمر اردکها بگذرد. برای این کار باید ابتدا نر و ماده اردکها از هم تشخیص داده شود؛ چون اگر تعداد نر و ماده متناسب نباشد، ممکن است همدیگر را بکشند. باید به تغذیه اردکها در این مدت توجه شود. بعدازاین هم وقتی به تخمکشی رسیدند، تخمها درون دستگاه قرار داده میشوند و بعد از تخم درآمدن اردکها، اگر جایی برای نگهداری وجود داشته باشد، میتوانید آنها را پرورش دهید؛ وگرنه یکروزه آنها را بفروشید. هر اردک مولد تا زمانی که جوجهاش از تخم بیرون بیاید، حداقل ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان خرج برمیدارد.
وی گفت: ما6 نفریم که به صورت مستقیم در کار پرورش مرغابی فعالیت می کنیم .
درآمد کارهای تولیدی ارتباط مستقیمی با وضع بازار و تجربه شما دارد. اگر بخواهید همان میزان سه هزار اردک را پرورش دهید، در ماه حدود یکمیلیون و دویست هزار تومان میتوانید درآمد داشته باشید و کمکم با توسعه کار میتوانید درآمد خود را بیشتر کنید و حتی افراد دیگری را هم صاحب شغل کنید
شما در هر نقطه از ایران که باشید میتوانید به پرورش اردک فکر کنید. اوایل فقط در خطه شمال کشور پرورش پیدا میکرد و ۹۰ درصد تولیدات هم در شمال کشور بود اما الان در نقطههای گرمسیری مثل عراق هم میتوان آن را پرورش داد. اردکها میتوانند جایگزینهای خوبی برای گوشت مرغ باشند. تغذیه این دسته از ماکیان شبیه مرغ است؛ با این تفاوت که گوشت آن گرم است و مثل مرغ واکسینه نمیشود؛ درنتیجه مشکل هورمونی نداردو ارزش تغذیهای آن هم بالاست نگهداری اردک خیلی کار دشواری نیست؛ فقط باید مراقب تغذیه آنها و دمای سالن باشید. اردکها موجودات زیبا و بهدردبخور و البته خوشمزهای هستند که میتوان آنها را بیشازپیش وارد سبد غذایی مردم کرد.
در حال حاضر هر اردکِ دو کیلویی به قیمت حدود 11 هزار تومان در بازار به فروش می رسد که حدود 30 درصد آن سود خالص است
او درباره سایر مزیت های پرورش اردک می افزاید: «وزن یک جوجه اردک حدودا 40 گرمی طی 60 روز به حدود 2500 گرم می رسد، یعنی 60 برابر می شود.به عبارت دیگر هر روز به اندازه وزن اولیه اش به وزن او اضافه می شود. هر پرنده 1500 گرمی طی سال حدود 280 تخم تولید می کند که وزن هر یک حدود 60 گرم است، یعنی در طول سال حدود 12 برابر وزنش تخم تولید می کند. به عبارت دیگر هر ماه برابر وزنش تخم تولید می کند و هر تخم نیز یک وعده غذای کامل برای انسان محسوب می شد»
این فعال اقتصادی، بازگشت سریع سرمایه را یکی دیگر از مزیت های پرورش اردک عنوان می کند و می افزاید: «در پرورش جوجه اردک های گوشتی طی حدود 2 ماه سرمایه بر می گردد که نسبت به سایر سرمایه گذاری ها سریع تر است»
منصوری مقاومت در برابر بیماری ها و بی نیازی اردک از تزریق هرگونه واکسن را که موجب کاهش تلفات و افزایش کیفیت گوشت اردک می شود، از جمله عواملی بر می شمرد که موجب افزایش رغبت پرورش دهندگان طیور به عرصه پرورش اردک شده است.
او درباره خواص گوشت اردک، خاطرنشان می کند: «در طب سنتی، اعتقاد بر این است که گوشت اردک، گرمترین گوشت در میان گوشت طیور اهلی است و ارزش غذایی آن بالاست. البته گوشت اردک، اندکی دیرهضم است. بال اردک برای افراد لاغر خاصیت چاقکنندگی دارد. مصرف این نوع گوشت، تقویت کلیهها و افزایش قوای جنسی را به دنبال دارد. اگر سیستم گوارشی بدن قدرت هضم بالا و خوبی داشته باشد، این گوشت جزو بهترین خوراکی ها برای تقویت قوای جنسی است»
این تولید کننده موفق می افزاید: «جگر، بال و بازوهای اردک، خون ساز هستند و باعث کاهش تنگینفس و تپشقلب میشود. خوردن پیه اردک برای تقویت کلیهها، درمان سرفه، خشکی سینه، سوزش معده و خشونت صدا بسیار مفید است مصرف تخم این پرنده هم برای رفع لاغری و تنگی سینه یا برای افرادی که به هر دلیلی دچار خونریزی هستند، توصیه میشود. خوب است که تخم اردک را با پیه خود آن سرخ و مصرف شود چون فایده بیشتری خواهد داشت. سرکه، زنجبیل، سکنجبین، کرفس، گشنیز، دارچین و آویشن جزو مصلحهای گوشت اردک محسوب میشوند. پر کردن شکم اردک با ادویهها و سبزیهایی که نام بردیم و پختن آن با روغن زیتون، بسیار خوب است و عوارض ناشی از مصرف آن را به حداقل ممکن میرساند».
منصوری مهمترین چالش پرورش اردک در ایران را تصور غلط مردم درباره غذای آن می داند. او می گوید:«بسیاری از مردم به اشتباه تصور می کنند اردک از لجن تغذیه می کند و به همین خاطر از مصرف آن خودداری می کنند. این در حالی است که غذای اردک در واحدهای تولیدی همان غذای مرغ است و تصور مردم کاملا اشتباه است. اتفاقا اردک به دلیل پیوند زیستگاهش با آّب و رشد کردن در فضای باز و غیر سرپوشیده، گوشت لذیذتر و با کیفیت تری نسبت به مرغ دارد.»این تصور غلط مردم، میزان مصرف اردک در کشور را محدود کرده است و رسانه ها باید آن را اصلاح کنند
منصوری در پایان فقط از مسولان خواست ضمن اعطای تسهیلات در جهت آماده سازی جاده این روستا تلاش کنند تا بتوانند در سالی که به نام رهبر معظم انقلاب به نام اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال نامگذاری شده است در جهت تولید و اشتغال بیشتر جوانان تلاش کنند.