به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، در صورت برگزاری نشست سران شورای همکاری خلیج (فارس)، این نشست پراختلافترین و مبهمترین نشست خواهد بود.
روزنامه رای الیوم در سرمقاله امروز خود نوشت: اگر نشست شورای همکاری خلیج (فارس) -که قرار است روز سه شنبه در کویت برگزار شود- به عنوان آخرین نشست، وارد تاریخ نشود، اما بی شک در مقایسه با ۳۷ نشست قبلی که از سال ۱۹۸۱ یعنی سال تاسیس شورای همکاری خلیج (فارس) برگزار شده است، پراختلافترین و مبهمترین نشست خواهد بود.
تا بدین لحظه (در روز یکشنبه)، سه کشور تحریم کننده قطر یعنی عربستان، امارات و بحرین چیزی درباره دریافت دعوتنامه برای شرکت در نشست شورای همکاری خلیج (فارس)، نگفته اند و در نتیجه موضع رسمی خود را درباره حضور خود در این نشست اعلام نکرده اند. این درحالیست که کشورهای قطر و عمان از دریافت دعوتنامه برای شرکت در این نشست خبر دادند، اما به طور رسمی اعلام نکردند که آیا در این نشست شرکت خواهند کرد یا خیر.
مهمتر اینکه، نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) که بایستی همچون نشستهای قبلی، دستور کار نشست و بیانیه پایانی آن را تدوین و موضوعات مورد بحث در آن را مشخص کند، نیز تا بدین لحظه که ساعت سه به وقت لندن (شش به وقت کویت و عربستان) است، برگزار نشده و همچنین اطلاعیهای درباره برگزاری آن در روز دوشنبه هم صادر نشده است.
رسانههای کویت تنها رسانههایی هستند که با سختگیری زیاد، اخبار ضد و نقیضی درباره این نشست منتشر میکنند. گاه اعلام میکنند «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر به علت اشتباهات این کشور در حق برادرانش، عذرخواهی علنی این کشور را تقدیم «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان خواهد کرد و بار دیگر میگویند در این نشست، بحران خلیج (فارس) بررسی نخواهد شد زیرا در دستور کار این نشست گنجانده نشده است.
َمساله اینکه چه کسانی به نمایندگی از کشورهای خود در نشست مذکور شرکت خواهند کرد، شاخص هویت و اهمیت این نشست خواهد بود. هنوز مشخص نیست ریاست هیات عربستان با پادشاه عربستان است یا اینک محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ریاست آن (هیات سعودی) را برعهده دارد؟ یا چه کسی ریاست هیات امارات را برعهده دارد؟ آیا همچون اغلب نشستهای قبلی شورای همکاری خلیج (فارس)، «شیخ محمد بن راشد» حاکم دبی، ریاست هیات این کشور را به عهده میگیرد یا شیخ محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی ریاست آن را برعهده دارد یا اینکه «شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان» رئیس کشور امارات پس از مدتها دوری با مشارکت در این نشست، بالاخره در انظار عمومی ظاهر میشود.
این سوالها را نیز میتوان درباره رئیس هیات اعزامی قطر به این نشست مطرح کرد، آیا «تمیم» امیر قطر ریاست این هیات را بر عهده خواهد گرفت یا این که برای دوری از بحران و هر گونه درگیری و کشمکش، ریاست هیات را به یکی از برادرانش واگذار خواهد کرد؟ آیا «قابوس بن سعید» پادشاه عمان این بار در انظار عمومی ظاهر خواهد شد و ریاست هیات اعزامی این کشور را بر عهده خواهد گرفت تا با مشارکت در این نشست، جایگاه کویت و امیرش شیخ صباح الاحمد را بالا ببرد همانگونه که چند سال پیش ریاست هیات اعزامی کشورش به دوحه را بر عهده گرفت یعنی زمانی که سران چند کشور حاشیه خلیج (فارس) بویژه عربستان و بحرین به علت اختلافاتشان با قطر از مشارکت در نشست دوحه خودداری کردند و فقط وزرای امور خارجه خود را به کشور میزبان فرستادند.
یک منبع در یکی از کشورهای خلیج (فارس) در مصاحبه با رای الیوم گفت، شیخ صباح الاحمد (امیر کویت) بر برگزاری این نشست پافشاری میکند و پس از آنکه کاسه صبرش لبریز شد، سران کشورهای خلیج (فارس) را برای شرکت در این نشست دعوت کرد و تصمیم گرفت با تاکید براینکه شاید این نشست آخرین نشستی باشد که در زمان حیات وی در کویت برگزار میشود، آنها را در برابر مسئولیتهای خود قرار دهد.
این منبع احتمال برخورد و درگیری قطر با دشمنان این کشور را در جلسه محرمانه نشست شورای همکاری خلیج (فارس) بعید ندانست و احتمال داد جلسه علنی روتین برگزار شود و پس از آن، شرکت کنندگان هر یک به خانه خود بازگردند.
کسانی که خبرهای شبکه الجزیره را در دو روز گذشته رصد کردند، متوجه هیچ تغییر یا آتش بسی نشدند بلکه شاهد تشدید موضع علیه عربستان و امارات بودند وهمچنین متوجه جانبداری آشکار از اردوگاه حوثی در مقابل حزب کنگره به ریاست علی عبدالله صالح رئیس جمهور پیشین یمن شدهاند که از حمایت ائتلاف عربی و طوفان قاطعیت آن برخودار است. الجزیره همچنین امارات را به بازداشت «احمد شفیق» نامزد پست ریاست جمهوری مصر متهم میکند و میگوید امارات همچون عربستان که سعد حریری نخست وزیر لبنان را بازداشت کرد، احمد شفیق را نیز بازداشت کرده است.
تشدید موضع قطر نشان از آن نیست که امیر قطر و شبکه الجزیره قصد دارند در نشست کویت با اعلام پذیرش خواستههای مخالفان خود که مهمترین آنها بستن شبکه الجزیره است، عذر خواهی کند و امتیازی بدهد.
به طور حتم، اگر نشست شورای همکاری خلیج (فارس) برگزار شود، نشست متفاوتی خواهد بود و چه مثبت و چه منفی، نقطه عطفی در مسیر فعالیت این شورا خواهد بود بعید نیست که این نشست دستکم برای رسانهها هیجان انگیز و غافلگیر کننده باشد... و خدا بهتر میداند.