ارتباط آشوب های اخیر منطقه با طرح ترامپ در باره فلسطین
به نظر می رسد آشوب سازی در لبنان، یمن، سوریه و مصر با طرح رئیس جمهور امریکا در باره فلسطین وشناسایی بیت القدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی مرتبط است.
در هفته های اخیر محور آشوب سازی در منطقه به سرکردگی عربستان با فراخوانی سعد حریری نخست وزیر لبنان به ریاض وبازداشت خانگی وی و طرح اادعاها علیه حزب الله، تلاش کرد لبنان را وارد درگیری های داخلی نماید.
هم زمان سعودی ها با فراخوانی سران گروههای مسلح معارض سوری و برگزاری نشستی با آنان در ریاض، تلاش کردند روند مذاکرات صلح سوریه را با پیش شرط های غیر واقعی به بن بست بکشانند.
این در حالی است که در حمله تروریستی به مسجد الروضه در شهر العریش مصر بیش از 300 نفر کشته شدند و توجهات به این سو جلب شد که داعش حالا در صحرای سینا فعال شده است.
در یمن هم در چند روز گذشته با توطئه امارات وعربستان، علی عبدالله صالح رئیس حزب کنگره ملی و رئیس جمهور سابق این کشور که با انتفاضه مردمی برکنار شده بود به ناگهان علیه انصارالله سخنانی برزبان راند و نیروهای او در صنعا دست به تحرکات نظامی زدند که خنثی شد.
هر چند عبدالله صالح از ابتدا هم چهره قابل اعتمادی برای حوثی ها نبود و آنها احتمال می دادند که او روزی ماهیت خود را نشان خواهد داد اما زمان آن را نمی دانستند اما اینکه او در چنین زمانی صف خود را از نیروهای انقلابی جدا کرد جای تامل دارد و حمایت اماراتی ها وسعودی ها از فتنه افکنی او آن هم در چنین مقطع زمانی می تواند بیانگر این نکته باشد که او از سوی ائتلاف سعودی در چنین مقطع با یک هدف دیگری وادار به این فتنه انگیزی شده است.
در واقع این تحولات وآشوب ها در حالی رخ داده است که گزارش ها حاکیست که دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا که طرح سازش توافق قرن را ارائه کرده، قرار بود روز سه شنبه همین هفته نظر خود را در باره انتقال سفارت امریکا به قدس واعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام نماید.
از این رو می توان آشوب های اخیر در منطقه را بر اساس طرحی سعودی، امریکایی وصهیونیستی دانست که هدف آن دور کردن توجه افکار عمومی از مسئله اصلی یعنی فلسطین است.
در مورد دخالت سعودی ها در این طرح به گزارش روز پنجشنبه روزنامه ایندیپندنت اشاره می شود که در باره رخدادهای خاورمیانه نوشت که عربستان سعودی آماده است قضیه فلسطین را رها کرده و به خاطر ضدیت با ایران، همپیمان اسرائیل شود.
ایندیپندنت به سخنان اخیر یعکوو نگل مشاور پیشین امنیت ملی رژیم صهیونیستی اشاره کرده که گفته بود، عربستان برای قضیه فلسطین «پشیزی ارزش قائل نیست». یعکوو نگل به روزنامه تلگراف، رسانه دیگر بریتانیایی، گفته بود که «عربستان حاضر است هر نوع معاملهای را برای نزاع اسرائیلی- فلسطینی بپذیرد؛ برایش تفاوت نمیکند راهکار چه باشد؛ تنها میخواهد بگوید توافقی به دست آمده تا گام بعدی را بردارد».
در همین حال دولت ترامپ از آغاز روی کار آمدن خود جرد کوشنر مشاور ارشد و داماد صهیونیست خود را بارها راهی ریاض کرده است تا در باره طرح توافق قرن ترامپ عربستان را همراه سازد.
بر اساس گزارش ایندیپندنت پادشاه و ولیعهد سعودی ماه گذشته محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را احضار کرده و به او گفتند، یا طرح دولت ترامپ را برای صلح با اسرائیل بپذیرد یا استعفا کند.
نکته اینجاست که بلومبرگ نیز روز یکشنبه به نقل از رسانههای آمریکایی فاش کرد رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا به شدت از ارتباطات محرمانه جرد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با طرفها در منطقه خاورمیانه به ویژه با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان نگران و معتقد است که این ارتباطات او عامل برخی اقدامات عجیب عربستان بوده و ممکن است خاورمیانه را دچار آشوب بیشتر کند.
بلومبرگ به نقل از یک منبع افزوده است که کوشنر به دنبال توافقی در خاورمیانه است که بر مبنای آن "یک کشور یا منطقه فلسطینی با حمایت مالی از سوی تعدادی از کشورها از جمله عربستان" تشکیل شود.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز دراین ارتباط به نقل از منابع مطلع فاش کرده است که عربستان به محمود عباس دو ماه فرصت داده است تا با طرح پیشنهادی آمریکایی- سعودی برای صلح با اسرائیل موافقت کند، در غیراینصورت مجبور به استعفا خواهد شد. این روزنامه افزود: محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به محمود عباس پیشنهاد کرده است ابودیس پایتخت فلسطین باشد.
--------------------------
رضا محمدمراد