پخش زنده
امروز: -
بیش از هزار و ۵۰۰اصفهانی مبتلا به ویروس اچ آی وی از بیماری خود بی اطلاع هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛حدود 30سال از ورود خون های آلوده شرکت مریو فرانسه به ایران و استفاده 974بیمار هموفیلی از این فرآوردهای حاوی ویروس اچ آی وی می گذرد.
در آن سال ها علائم این ویروس برای نخستین بار در یک کودک شش ساله هموفیلی ظاهر شد، و اکنون آمارها از ابتلای بیش از 36هزار ایرانی گرفتار در شعله های ویروس اچ آی وی خبر می دهد.
اچ آی وی چیست؟
ویروس نقص ایمنی انسانی یا اچآیوی(HIV)، نوعی ویروس آهستهگستر(ویروس پسگرد با سرعت تکثیر پایین) و عامل بیماری ایدزاست.
از زمان ورود ویروس اچ آی وی به بدن تا بروز ایدز ممکن است بین شش ماه تا ده سال یا بیشتر به درازا بکشد، در این مدت اگرچه فرد به ظاهر تندرست به نظر میرسد، اما ممکن است ویروس از او به دیگران سرایت کند.
اچ آی وی عمدتاً از طریق ارتباط جنسی محافظت نشده، انتقال خون آلوده، سرسوزن آلوده و از مادر به فرزند در طول بارداری، زایمان یا شیردهی منتقل میشود.
متخصص بیماری های عفونی و مسوول بیماریهای واگیر دارمعاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از افزایش آمار زنان مبتلا به اچ آی وی از 8درصد سال 84به40 درصد در سال های اخیر خبر می دهد و می گوید: این آمار نشان دهنده، افزایش مبتلایان از طریق ارتباطات جنسی نسبت به اعتیاد تزریقی است،که این موضوع ضرورت آموزش های لازم در این خصوص را صد چندان می کند.
رضا فدایی می افزاید:هم اکنون رنج سنی مبتلایان به اچ آی وی کشور و استان اصفهان بین 21تا35سال است.
شناسایی بیش از 700مبتلا به اچ آی وی در اصفهان
متاسفانه با وجود هشدارها و اطلاع رسانی کارشناسان در مورد راه های انتقال این ویروس به بدن ،براساس آمارها هم اکنون 742نفر در استان اصفهان با بیماری اچ آی وی دست و پنجه نرم می کنند.
به طوری که کارشناس برنامه ریزی کنترل بیماری ایدز دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان می گوید: 127نفر از این تعداد مبتلایان زن و 615 مرد هستند.
البته مرجان مشکاتی تعداد مبتلایان به این بیماری در استان رابیش از دو هزار نفر می داند و می افزاید: به دلیل اینکه این ویروس تا مدتها در بدن، بدون بروز علامتی خاص است، تشخیص این بیماری برای افراد عادی ممکن نیست.
وی تعداد بیمارانی که در سال های گذشته بر اثر بیماری ایدز در استان فوت شدند، را 259نفر اعلام کرد، و ادامه می دهد: اگر این بیماری به موقع تشخیص داده نشود و مبتلایان به آن تحت درمان قرار نگیرد، اچ آی وی وارد مرحله ایدز می شود،که درمان و کنترل آن غیر ممکن است.
راهکارهای کنترل اچ آی وی
پزشک مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اصفهان معتقد است:باید قباحت آموزش های مقابله با بیماری اچ آی وی از بین برود و رسانه ها و سازمان های مختلف به طور کاملا آموزش های لازم را در اختیار مردم قرار دهند.
عنایت الله اعتدالی می گوید: آموزش و آشنایی مردم در مدارس و مراکز عمومی با راه های انتقال این بیماری، تامین سلامت خون، پیشگیری از انتقال این ویروس از مادر به نوزاد، درمان عفونت های آمیزشی ومراقبت روحی از بیماران مبتلا به اچ آی و خانواده های آنان از برنامه های مراکز بهداشت در سال های اخیر برای کنترل و افزایش مبتلایان به این ویروس بوده است.
وی همچنین سزارین زنان مبتلا،دادن شیر خشک و داروی رایگان و گرفتن تست اچ آی وی از زنان باردار حاشیه شهر را در مراکز بهداشتی از دیگر اقدامات کنترل این بیماری در استان اصفهان عنوان می کند.
تولد نوزادانی سالم از مادرانی مبتلا به اچ آی وی
متخصص بیماری های عفونی و مسوول بیماری های واگیر دارمعاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح می کند: با کنترل زنان باردار مبتلا به این ویروس امسال 29 نوزاد سالم از این مادران به دنیا آمدند.
رضا فدایی احتمال انتقال اچ آی وی از مادر به نوزاد را بین 25تا65 درصد دانست و می افزاید: امسال به دلیل شناسایی دیر هنگام مادران مبتلا، 14نوزاد مبتلا به اچ آی وی به دنیا آمدند.
آمادگی مراکز بهداشتی استان برای انجام تست اچ آی وی
کارشناس برنامه ریزی کنترل ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: هم اکنون بیش از150پایگاه بهداشتی استان ،از جمله مرکز نواب صفوی آماده مشاوره و انجام آزمایش رایگان اچ آی وی به مراجعه کنندگان است.
مرجان مشکاتی می افزاید: اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، قابل کنترل است و فرد مبتلا به اچ آی به راحتی می تواند ،طول عمری طبیعی داشته با شد.
پنهان نگه داشتن این بیماری و رفتارهای نامناسب با مبتلایان اچ آی وی در جامعه باعث هموار شدن مسیر افزایش آمار این بیماری ویروسی در کشور و استان می شود، در این برهه زمانی آموزش و آگاهی دادن به مردم به خصوص قشر نوجوان و جوانان از طریق نهادها و سازمان های مسوول، می تواند راهکاری موثربرای مقابله با این بیماری و کاهش فشارهای روحی برای مبتلایان به اچ آی و خانواده های آنان باشد.
نگارنده:عاطفه بختیار