مانع تراشی های ائتلاف آشوب بر سر راه مذاکرات صلح سوریه
بشار الجعفری نماینده سوریه در سازمان ملل متحد که ریاست مذاکرات دولت این کشور با مخالفان را نیز برعهده دارد از کارشکنی های گسترده عربستان در نشست ژنو با هدف بازگرداندن مذاکرات به نقطه صفر پرده برداشت.
البته زمانی که عربستان به موازات نشست سوچی( که در آن به طور همزمان سه نشست در سطوح مختلف برگزار شد) به برگزاری نشست موازی با حضور برخی از مخالفان طرف ارتباط با گروههای مسلح و تکفیری در ریاض اقدام کرد تا حدود زیادی مشخص بود که عربستان نمی خواهد با نتایج نشست های آستانه و سوچی همراهی کند و قصد دارد تلاش های سیاسی روسیه را به شکست بکشاند.
اما سوال اینجاست که عربستان که در داخل با آشفتگی سیاسی و در خارج با شکست های پی در پی مواجه است با چه پشتوانه ای وارد کارزار سیاسی جدید در سوریه شده است و علاوه بر ایران و سوریه در برابر روسیه نیز صف آرایی می کند؟
در پاسخ می توان گفت که هرچند نمی توان نقش خود عربستان و جناح کودتاگر را در این زمینه نادیده گرفت و این کشور همچنان به دنبال راهی برای برهم زدن اوضاع در سوریه و منطقه می گردد و آن را برای فرافکنی بحران سیاسی داخلی خود نیز مفید می داند اما نمی توان از نقش امریکا و دولت ترامپ و همچنین رژیم صهیونیستی نیز در این زمینه غافل شد.
در خصوص امریکا باید گفت هرچند دولت ترامپ اعلام کرده بود که مشکلی با ابقای بشار اسد در ریاست جمهوری در دوره انتقالی ندارد اما به نظر می رسد بعد از آنکه با درخواست های سوریه و روسیه برای ترک سوریه بعد از شکست داعش مواجه شده است برای حفظ و استمرار حضور نظامی خود در سوریه و عراق به دنبال بهانه جدید می گردد و لذا به نظر می رسد با جلوگیری از مذاکرات سیاسی قصد دارد اوضاع سوریه را همچنان در وضعیت بی ثبات و ناامن نگه دارد . در مورد رژیم صهیونیستی نیز می توان گفت که این رژیم نیز از اینکه موفق به براندازی دولت سوریه با استفاده از پروژه تروریسم تکفیری نشده است بی اندازه خشمگین و عصبانی است و در عین حال از تقویت مجدد ارتش و دولت سوریه و همچنین استمرار حضور نظامی ایران در سوریه به شدت نگران است و لذا در پی فرصتی به شکست کشاندن روند سیاسی است که خواه ناخواه به نفع محور پیروز در سوریه است.
با اینحال به نظر می رسد رژیم صهیونیستی در تلاش است که هزینه های شکست مذاکرات سیاسی در سوریه که امکان دارد به تقویت فاز نظامی هم بینجامد، از جیب عربستان و دولت ترامپ پرداخت شود و آنها کماکان نقش سپر را برای این رژیم ایفا کنند.
در چنین وضعیتی برای نجات دور جدید مذاکرات سیاسی از مانع تراشی ها و سنگ اندازی های موجود اتخاذ دو تصمیم نیاز است که اول سازمان ملل و شخص دیمیستورا برای به نتیجه رساندن مذاکرات سوری-سوری اصول میانجیگری را رعایت کند و در عین حال خود از اینکه تحت تاثیر کارشکنی های ائتلاف آشوب قرار گیرد، به شدت پرهیز کند و همچنان برای حفظ اعتماد دولت سوریه و حامیان آن بکوشد و دوم اینکه روسیه برای مقابله با کارشکنی های عربستان برخورد جدی و سرسختی از خود نشان دهد.
---------------------------------------
احمد کاظم زاده