پخش زنده
امروز: -
فرستاده دولت سوریه به مذاکرات ژنو: طرح های سعودی راه ژنو را برای دی میستورا به عنوان فرستاده سازمان ملل مین گذاری کرد چرا که این طرح ها همگان را به نقطه صفر باز می گرداند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز؛ بشار الجعفری، فرستاده دولت سوریه به مذاکرات ژنو اعلام کرد برنامه های عربستان سعودی در مسیر مذاکرات صلح ژنو مانع تراشی کرده است.
رئیس هیأت مذاکره کننده دولت سوریه در ژنو اعلام کرد: دور هشتم مذاکرات ژنو مفید بوده و نمی توانیم بگوییم این مذاکرات شکست خورده است. وی گفت: مشکلات با انتشار بیانیه نشست ریاض2 آغاز شد و دی میستورا می توانست به طرف های مربوطه توضیح دهد این بیانیه بر روند مذاکرات ژنو تأثیر می گذارد. دی میستورا از تلاش های عربستان که به صدور بیانیه مرده از نشست ریاض انجامید ستایش کرد. دی میستورا بر گفتگو بر سر دو موضوع دوم و سوم قبل از توافق بر سر سند اصول اساسی اصرار داشت.
الجعفری افزود: دی میستورا امروز، ما را با اصرار بر اینکه سند پیشنهادی اش بدون مشورت با ما بر سر میز مذاکره قرار گیرد غافلگیر کرد. شیوه رفتار دی میستورا مشکلات ساختاری در گفتگو با وی در ژنو ایجاد کرد. تلاش کردیم برای دی میستورا توضیح دهیم که مشکل ما با شیوه ارائه سند پیشنهادی وی بود نه با محتوای آن، چرا که ما اصلا درباره آن سند گفتگو نکرده بودیم. طرح های سعودی راه ژنو را برای دی میستورا به عنوان فرستاده سازمان ملل مین گذاری کرد چرا که این طرح ها همگان را به نقطه صفر باز می گرداند.
فرستاده دولت سوریه به مذاکرات ژنو در مورد امکان ایجاد یک سند مشترک که تلفیقی از سند هیأت دولت سوریه و سند پیشنهادی دی میستورا باشد، گفت: بدون شک چنین چیزی امکان دارد، اما به لحاظ سیاسی غیر ممکن است؛ چرا که: 1. دی مسیتورا پیشتر برای تنظیم این سند با ما مشورت نکرده است. 2. ما سند خود را مدت ها پیش ارائه داده و نتیجه و عکس العمل های سایر طرف ها را دریافت نکرده ایم. 3. سند ما در دبیرخانه سازمان ملل وجود دارد چون ما آن را چهار سال پیش تقدیم کرده ایم. 4. سند دی میستورا به لحاظ سیاسی عبور از حد و مرزهایی را که در نشست ریاض2 صورت گرفته است، مورد توجه قرار نداده است و بر این باور است آنچه در ریاض اتفاق افتاده ممکن است یک اشتباه بوده باشد، اما این موضوع به خود آنان مربوط است در حالی که ما به او گفتیم آنچه اتفاق افتاده یک اشتباه سیاسی بوده که لازم است تصحیح شود.
وی افزود: روند مذاکرات ژنو در یک دایره توخالی و بیفایده جریان ندارد، چندین دوره در این مذاکرات شرکت کرده ایم و بر یک برنامه کاری به اسم گزینه های چهارگانه توافق کرده ایم و دستآوردهای زیادی حاصل شده است. همچنین در آستانه نیز دستآوردهای بسیاری کسب کرده ایم و ایجاد مناطق کاهش یکی از آنهاست. مذاکرات سوچی نیز فرصتی خواهد بود تا پیشرفت های بیشتری کسب کنیم. ما یک پیام اشتباه مبنی بر اینکه این روندها با شکست مواجه شده است ارسال نمی کنیم، پیشرفت هایی حاصل شده است هر چند ممکن است کند بوده باشد. اما مشکل این دوره از مذاکرات این بود که از طرف شرکت کنندگان در نشست ریاض2 در مسیر آن اختلال و مانع ایجاد شد.
الجعفری گفت: دی میستورا نزد من اعتراف کرد که هیأت ریاض نماینده گسترده ترین طیف معارضان سوری نیست. عربستان علیرغم اینکه نقش مهمی در بحران سوریه دارد اما کلیدهای حل این بحران را در اختیار ندارد. عربستان به شیوه وقیحانه در تحولات سوریه دخالت و از تروریسم حمایت می کند. نظام سعودی دارای زبان دوگانه است و اظهار نظرهای علنی و پشت پرده آنها با هم همخوانی ندارد. چند ماه گذشته به صورت غیر عادی آزار دهنده، سرشار از اتهام زنی و اقدامات حقارت آمیز بود. توافقنامه ایجاد مناطق کاهش تنش در غوطه، بر جنگ با گروه های مسلح در صورت عدم پایبندی به آن تأکید می کند. ترکیه با ارسال نیروهای نظامی به جای افراد پلیس به ادلب، از توافقنامه آستانه خارج شد.
بشار الجعفری در توضیح این مسأله که آیا هیأت معارضان سوری در این دوره از مذاکرات به شما هیچ گونه تضمینی داده است که از درخواست خود مبنی بر کناره گیری بشار اسد عقب نشینی کند، گفت: ما چندین بار گفته ایم که زمان این سخن گذشته است، دولت سوریه به لحاظ نظامی بر تروریسم پیروز شده است و ما در پایان راه پیروزی بر داعش در سوریه و عراق قرار داریم، دولت سوریه و عراق این پیروزی را کسب کرده است نه ائتلاف بین المللی چرا که ائتلاف از این داعش حمایت می کند و ما نمونه های زیادی از این حمایت داریم. نظر ما این است که دو واقعیت سیاسی و نظامی باید مورد توجه قرار گیرد، در غیر این صورت در یک دایره توخالی و بیفایده حرکت خواهیم کرد، کسی که به طرح پیش شرط بپردازد واقعیت امور را درک نکرده است. این زبان که برخی ها با آن سخن می گویند زمان آن گذشته است و با آمارها و داده های جدید همخوانی ندارد.
وی افزود: واقعیت سیاسی این است که دولت سوریه یک طرف قدرتمند در تحولات سیاسی و میدانی است، ارتش ما نیز بر تروریسم پیروز شده است. به لحاظ سیاسی نیز هیأت ما اکنون در ژنو است و به آستانه و سوچی نیز رفته ایم و خواهیم رفت. در هرجایی که امکان پیشرفت در مسیر محقق شدن امیدهای ملت سوریه به صورت ملی وجود داشته باشد ما حاضریم در آن شرکت کنیم. ما نمیخواهیم تجربه لیبی و عراق در سوریه تکرار شود و این نکته ای است که تفکر سیاسی دولت سوریه را از دیگران متمایز ساخته است. ما درگیر یک روند سیاسی هستیم و سیاست های ملی و در سطوح بالا برای حمایت از ملت و سرزمین خود اتخاذ می کنیم.
روسیه: مذاکرات ژنو درباره سوریه تاکنون هیچ پیشرفت ملموسی نداشته است ...