"حرکت لاک پشتی عملیات گازکشی منازل در زاهدان علی رغم سالها چشم انتظاری " + گزارش
عملیات گازرسانی از عسلویه به ایرانشهر در سیستان و بلوچستان در سال 89 به پایان رسید و این استان آخرین استان کشور بود که گاز به آن رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، پس از اتمام این طرح مردم زاهدان به عنوان مرکز سیستان و بلوچستان و بزرگترین شهر استان که نسبت به دیگر مناطق این استان هم سردتر است ، منتظر ماندند تا گاز به این شهر برسد و زمستان ها را از استنشاق دود چراغ های نفتی ، رها شوند.
بالاخره در اسفند 95 لوله گاز به کلان شهر 700 هزار نفری زاهدان رسید و عملیات گازرسانی به منازل آغاز شد. پای صحبت شهروندان زاهدانی که می نشینی دلایلی را برای بی رغبتی به استفاده از گاز شهری مطرح می کنند که قابل تامل است.
تفاوت هزینه بازرسی بازرسان سازمان نظام مهندسی ، ایجاد دودکشهایی به موازات ساختمان های بلند مجاور منازل ولو به ارتفاع بیش از ده متر و ساخت سازه ای مقاوم برای این دودکش ها روی پشت بام ها و تغییرات در ساختار بنای منازل و هزینه مجدد بنّایی از مواردی است که شهروندان می گویند موجب بی رغبتی آنان برای استفاده از گاز شهری شده است.
برخی از شهروندان هم می گویند: بازرسان سازمان نظام مهندسی حتی با احتساب پله های موجود در منزل تاییدیه انشعابات گاز منازل را صادر می کنند.
برخی از خانواده های زاهدانی می گویند: در دیگر شهرها مانند مشهد و بیرجند نیز ، خانه مسکونی دارند و در مجاورت خانه هایشان در این شهرها ساختمان های بلند وجود دارد اما ، تا کنون مجبور نبوده اند که ارتفاع لوله دودکش ها را به موازات ساختمان های کناری افزایش دهند.
برای این شهروندان اکنون این سوال پیش آمده که چرا تا کنون چنین طرحی در دیگر شهرهای کشور اجرا نشده است.
این افراد می گویند کجای دیگر شهرها، سازه هایی میله ای شکل به ارتفاع چندین متر بر روی پشت بام ها دیده اید که ما مجبور به انجام چنین کاری با صرف هزینه های زیاد شویم و نمای خانه خود را هم نازیبا کنیم.
این افراد هزینه بازرسی و گازکشی در استان های مجاور از جمله بیرجند را مقایسه می کنند و می گویند در بیرجند برای هزینه بازرسی اندکی بیش از 70 هزار تومان پرداخت کرده اند ، اما در زاهدان بیش از 200 هزار تومان باید پرداخت کنند.
میرابی کارشناس فنی دفتر گازرسانی نظام مهندسی سیستان و بلوچستان می گوید: این مبلغ را هیئتی چهار نفره تعیین کرده است.
وی می گوید: هزینه 219 هزار تومانی که جهت بازرسی از ساختمان ها انجام می شود مربوط به بازدید اولیه ، حین عملیات گازکشی و پس از پایان عملیات گازکشی است.
البته کافی زاده ، کارشناس فنی دفتر گاز سازمان نظام مهندسی کرمان گفت : هزینه بازدید این سازمان برای اجرای لوله کشی گاز در ابنیه ها از 122هزار تومان تا 480 هزار تومان بر اساس متراژ بنا و نوع و میزان مصرف متغیر است.
وی می گوید: این مبلغ را هم هیئتی سه نفره متشکل از نمایندگان سازمان نظام مهندسی، راه و شهرسازی و شرکت گاز کرمان تعیین کرده اند.
دهقانی مدیر دفتر گاز نظام مهندسی خراسان جنوبی می گوید: هزینه بازرسی منازل برای گازکشی در بیرجند طی دو مرحله ، حدود 80 هزار تومان برای گازکشی روکار و حدود 120 هزار تومان برای گازکشی توکار است.
وی گفت: ایجاد دودکش ها به موازات بلندی ساختمان های اطراف و فاصله آنها تا سه متر از بناهای مجاور از قوانین تعریف شده نظام مهندسی در کل کشور است اما تاکنون در بیرجند برای موانعی که در پیش رو بوده ، راه حلی هم ارائه شده است.
شهروندان زاهدانی ها می گویند مگر اینجا استانی محرومتر نیست و قرار نیست که بیشتر به شرایط معیشتی ما توجه شود ؟ و چرا سلیقه ای و متفاوت رفتار می شود؟
طهرانی ، مدیر عامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان گفت: تاکنون 4500 علمک در محلات مختلف زاهدان نصب شده که با نصب این علمک ها می توان به 10 هزار مشترک گازرسانی کرد اما تاکنون فقط 3700 خانوار مشترک گاز شهری در شهر زاهدان شده اند.
وی علت را بیشتر در مشکلات ابنیه ای ساختمان ها بیان می کند و در عین حال می گوید: لازم است تا تمامی نکات ایمنی که بازرسان مربوطه بر آن تاکید دارند حتی نصب دودکش های مرتفع رعایت شود تا در آینده شاهد تلفات ناشی از استفاده گاز شهری نباشیم.
عده ای از مجریان لوله کشی گاز منازل هم می گویند چند بار با نقشه منازل مورد گازکشی به سازمان نظام مهندسی مراجعه کرده اند ، اما هر بار با ایرادی جدید در نقشه از طرف سازمان نظام مهندسی مواجه شده ایم.
یکی از این مجریان می گفت: سال های زیادی در گرگان به عنوان مجری گازکشی منازل مشغول به کار بوده ام، اما شاهد سختگیری هایی مانند نظام مهندسی در زاهدان نبوده ام .