به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، با وجود فشارهای ریاض، روابط تجاری بین تهران و دوحه بطور پیوسته رو به گسترش است و سیاست عربستان و متحدانش در این خصوص نتیجه منفی داشته است.
نشریه فوربز در گزارشی با عنوان: «عربستان و متحدانش چطور قطر را به آغوش ایران سوق دادند؟»،نوشت: قطر به آرامی، اما مطمئنا در حال نزدیکتر شدن به ایران و نوعی هم پیمانی با این کشور است.
کشور کوچک، اما ثروتمند قطر که تقریبا شش ماه است به لحاظ تجارت و حمل و نقل از سوی هم پیمانان سابق خود یعنی بحرین، امارات عربی متحده و عربستان سعودی تحت محاصره قرار گرفته است، مجبور شد دوستانی برای خود پیدا کند. عمان همانند ترکیه نشان داد که طی این ماههای دشوار یکی از کشورهای هم پیمان با قطر محسوب میشود. اما باید گفت: مخربترین ارتباطات از نظر سیاسی در سراسر آبهای خلیج (فارس) با جمهوری اسلامی در حال شکل گیری است.
ایران و قطر همواره انگیزههای قوی برای قرار گرفتن در کنار یکدیگر داشته اند زیرا آنها در یک میدان گازی طبیعی عظیم موسوم به میدان شمالی در قطر و پارس جنوبی در ایران، با یکدیگر مشترک هستند. همین روابط نزدیک بین دو کشور بود که سه کشور دیگر حاشیه خلیج (فارس) به همراه مصر از آن به عنوان دلیل اعمال تحریم هایشان علیه قطر در ماه ژوئن، یاد کردند.
تحریمهای تجاری ممکن است تلاشی برای متقاعد کردن دوحه به کاهش سطح روابطش با تهران بوده باشد، اما در حقیقت این اقدام تأثیری منفی داشت. در ماه اوت، بیست ماه پس از آن که قطر سفیر خود را در بحبوحه حمله به سفارت خانه عربستان سعودی در تهران از ایران فرا خواند، دوحه همه روابط دیپلماتیک خود را با تهران احیاء کرد. در آن زمان، هم پیمانی قطر با عربستان سعودی از جمله مهمترین هم پیمانیها در منطقه محسوب میشد، اما اکنون کاملا برعکس است. این یک موضوع حساس برای آمریکا نیز محسوب میشود. حدود شش هزار و ششصد و هفتاد و یک نیروی آمریکایی در حال حاضر در قطر مستقر هستند و این کشور میزبان پایگاه هوایی العدید است که در واقع مقر منطقهای فرماندهی مرکزی آمریکا محسوب میشود.
جدیدترین نشانه از دوستی بین دوحه و تهران در روز بیست و ششم ماه نوامبر نمایان شد، زمانی که شیخ احمد بن جاسم آل ثانی، وزیر اقتصاد قطر، برای گفتگو با وزراء دولت ایران -از جمله محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، درباره روابط تجاری بین دو کشور به تهران سفر کرد.
در پی برگزاری آن مذاکرات، شریعتمداری گفت: میزان روابط تجاری بین دو کشور در حال حاضر حدود یک میلیارد دلار در سال است. او در عین حال خاطرنشان کرد قطر خواهان تقویت و پنج برابر کردن این رقم و رساندن آن به پنج میلیارد دلار در سال است. مشخص نیست این اتفاق چگونه رخ خواهد داد، اما فعالیتهای اقتصادی امسال به شدت افزایش یافته است و مطمئنا ظرفیتهای بیشتری نیز وجود دارد.
ارقام منتشر شده از سوی اداره گمرک ایران نشان میدهد که ایران در هفت ماهه منتهی به بیست و دوم ماه اکتبر -جدول زمانی که شامل دوره قبل و بعد تحریمها میشود- کالاهای غیر نفتی به ارزش صد و سی و نه میلیون دلار به قطر صادر کرده است. این روند در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن، صد و هفده و نیم درصد افزایش نشان میداد. بر اساس گزارش روزنامه ایرانی فایننشال تریبیون، مهمترین کالاهایی که بین دو کشور معامله شد شامل قیر، مواد غذایی و محصولات کشاورزی بوده است. نشانههایی دال بر آن مشاهده میشود که مراودات تجاری بین دو کشور همچنان در حال افزایش است و پنجاه میلیون دلار از مجموع صد و سی و نه میلیون دلار ذکر شده، مربوط به دوره یک ماهه منتهی به بیست و دوم اکتبر بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل پنج برابر شده است.
ایران علاوه بر صادر کردن محصولات خود به قطر، هم اکنون همچنین به عنوان یک مسیر تجاری حیاتی برای انتقال کالاهایی از مبداء کشورهای دیگر از قبیل: ترکیه و (جمهوری) آذربایجان عمل میکند. قطر، ترکیه و ایران به منظور تقویت این روند، روز یکشنبه در تهران یک توافق نامه تجاری سه جانبه امضاء کردند که سبب میشود حمل و نقل کالا بین سه کشور بیش از پیش تسهیل شود.