گزارش مکتوب:
کمبود فضای آموزشی، گریبانگیر دانش آموزان البرزی
البرز با بیشترین تراکم دانش آموزی و کمبود فضای آموزشی نیازمند توجه ویژهای است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز البرز، استانی که کمبود هشت هزار کلاس درس در آن مشکلاتی نظیر کاهش بازده دانش آموزان و معلمان را ایجاد کرده است، موضوعی که باعث شده بیش از نود درصد از مدارس آموزش و پرورش ناحیه 2و4کرج دو شیفته پذیرای دانش آموزان باشد و این 2ناحیه به نسبت مدارس سایر نواحی از امکانات کمتری برخوردار باشند.
یکی از زیباترین نهادهای همه جوامع بشری پس از خانواده، نظام آموزش و پرورش است، امروزه در سراسر جهان منابع انسانی و مالی عظیمی برای تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد تا آنها آگاهیها و توانمندیهای لازم را برای ورود به زندگی اجتماعی کسب کنند و موجبات رشد و اعتلای جامعه خود را فراهم سازند.
در کشور ما با وجود افزایش جمعیت و تغییر شرایط اجتماعی از جمله گسترش حاشیه نشینی و مسائل اقتصادی در حوزه آموزش و پرورش و امکانات آن کاستی های فراوانی وجود دارد، در این بین استان البرز به دلیل مهاجر پذیری بالا و به ویژه حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیرمجاز، در این حوزه با چالش های بسیاری مواجه است که کار متولیان امر در این زمینه را دوچندان سخت تر می کند. درست است که برای هر وزارتخانه ای بودجه ای درنظر گرفته می شود اما بنابر شواهد و اظهارات مسئولان امر بودجه اختصاصی به این حوزه جوابگوی نیازهای حوزه آموزش و پرورش نیست و با توجه به اهمیت بالای این نهاد در آموزش و فرهنگ و آینده فرزندان و جامعه نیاز است از سوی مردم و مسئولان توجه ویژه ای به این حوزه شود.
سالیان سال است افرادی خیر تحت انجمن خیرین مدرسه ساز فعالیت های گسترده و چشمگیری در این زمینه دارند اما آنچه که مسلم است با توجه به کمبودها و نیازهای فراوانی که این حوزه دارد هنوز هم تا رسیدن به استاندارد و شرایط مناسب در زمینه آموزش فاصله زیادی داریم و استان نوپای البرز برای تامین شرایط و امکانات آموزشی و پرورشی نیازمند توجه ویژه و همه جانبه است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان البرز با بیان اینکه استان البرز با دارا بودن هشت ناحیه آموزش و پرورشی، یکی از متراکم ترین استان های کشور است، می گوید: ناحیه چهار کرج بیش ترین تعداد دانش آموز را بین نواحی هشت گانه استان البرز دارد؛ به طوری که جمعیت دانش آموزی این ناحیه با برخی از استان های کشور برابری می کند.
مهدوی اصل در این باره می گوید: مهاجر پذیر بودن استان و روند بالای رشد جمعیت، باعث افزایش تراکم دانش آموزی و کاهش کیفیت آموزشی شده است و اعتباراتی که به ساخت مدارس استان اختصاص می یابد جوابگوی تامین نیازهای فضای آموزش دانش آموزان نیست.کلاسهای درس برخی مدارس البرز جمعیت زیاد دانش آموزی را در خود جای داده به گونه ای که در هر کلاس به طور متوسط هشت دانش آموز بیشتر از متوسط کشوری تحصیل میکنند که این امر بدون شک هم از بازدهی دانش آموزان و هم از کارآیی معلمان در کلاس درس میکاهد.
در بیشتر استانها بین اعتبارات و امکانات با روند رشد دانشآموز هماهنگی وجود دارد ولی در استان البرز که هر ساله با سه درصد رشد جمعیت دانش آموزی مواجه است، تامین اعتبارات روال متعارف کشوری را دارد که جبران کمبودها را نمیکند.
مهدوی اصل در ادامه با اشاره به اینکه اکنون در استان با کمبود حدود هشت هزار کلاس درس روبرو هستیم می گوید: سالانه به طور متوسط چهارصد کلاس درس به این کمبود اضافه می شود؛ اما امیدواریم با یاری و تعامل مسئولان و خیران نیک اندیش بخشی از کمبودها را جبران کنیم و سرانه فضاهای آموزشی استان را افزایش دهیم.
وی در ادامه می گوید: در استان البرز پانزده هزار و هشتصد و پنجاه و چهار کلاس درس وجود دارد که از این تعداد دو هزار و سیصد و یک کلاس درس نیاز به مقاوم سازی و دو هزار و هفتصد و چهل و شش کلاس درس نیاز به تخریب و بازسازی دارد.
بنابر اعلام مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سال گذشته چهل پروژه در مجموع با زیر بنای بیش از سی هزار متر مربع و دویست و هشتاد و دو کلاس درس بهره برداری شد.
مهدوی در ادامه می گوید: در سال نود و شش نیز پانزده پروژه با صد و چهل و هشت کلاس درس، به زیر بنای هفده هزار و هضتصد مترمربع و اعتباری بالغ بر هفده میلیاردتومان اجرا شده است.
وی می افزاید: اکنون در استان هفده مدرسه با دویست و چهل و هشت کلاس درس، به زیر بنای سی یک هزار متر مربع و اعتباری بالغ بر بیست و دو میلیارد تومان هم در حال اجرا است.