به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، بلاروس نخستین نیروگاه هستهای خود را که توسط روسیه طراحی و تأمین مالی شده است، زیر نگاه نگران، اما ناتوان کشور همسایه لیتوانی میسازد.
در شمال غرب بلاروس و حدود ۱۵ کیلومتری مرز لیوانی، کارگاه احداث نیروگاه اوسترووتس Ostrovets وارد مرحله نهایی خود میشود: دو رئاکتور، هر کدام با ظرفیت هزار و دویست مگاوات به ترتیب سال ۲۰۱۹ و سال ۲۰۲۰ راهاندازی خواهند شد.
این طرح که سال ۲۰۰۸ به تصویب دولت رسید و توسط شرکت روسی روس اتم اجرا میشود، ۱۱ میلیارد دلار هزینه داشته است که ۱۰ میلیارد آن از طریق وام از روسیه تأمین شده است.
این طرح خاطرات بد انفجار سال ۱۹۸۶ رئاکتور نیروگاه چرنوبیل (متعلق به شوروی سابق در خاک اوکراین کنونی) را که یک چهارم خاک بلاروس را آلوده به مواد رادیواکتیو کرد، دوباره زنده کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از اوسترووتس، نینا ریبیک که عضو هزاران نفری بود که ۳۰ سال پیش از در مناطق آلوده شده تخلیه شد به خبرگزاری فرانسه گفت: «وقتی اطلاع یافتیم که یک نیروگاه زیر پنجره خانههایمان ساخته خواهد شد، ترسیدیم.»
این نویسنده و خبرنگار افزود: «اما این ترس برطرف شد. مقامات ما را متقاعد کردند که این نیروگاه با فناوریهای پیشرفتهتر ساخته میشود و همه چیز تحت کنترل است.»
وی خاطر نشان کرد حتی کسانی که بر ضد ساخت این نیروگاه امضا جمع میکردند، اکنون فعالانه برای استخدام شدن در آن تلاش میکنند.
مقامات و سازنده روسی این نیروگاه در مقابل نگرانیها در قبال امنیت و ایمنی هستهای که پس از حادثه فوکوشیما در سال ۲۰۱۱ تشدید شد، تلاش میکنند از امنیت و ایمنی آن اطمینان حاصل کنند.
مقامات بلاروس برای نشان دادن قاطعیت خود در ایمن سازی این نیروگاه از روس اتم خواستند مخزنی را که بر اثر افتادن آسیب دیده بود، عوض کنند هر چند شرکت اصرار داشت که تنها رنگ آن ریخته شده است.
روس اتم رئاکتورهای نسل سوم این نیروگاه را از جمله مدرنترین رئاکتورهای جهان معرفی میکند که همه معیارهای بین المللی در آنها رعایت شده است.
النا مارتیشچنکووا جامعه شناس بلاروسی که افکار عمومی را درخصوص این موضوع از سال ۲۰۰۵ مورد مطالعه قرار داده است میگوید امروز حدود نیمی از مردم بلاروس از توسعه انرژی هستهای حمایت میکنند که این سهم در منطقه اوسترووتس به ۶۵ درصد نیز میرسد.
اما در آن سوی مرز در کشور لیتوانی، این خوشبینی وجود ندارد.
ویلنیوس این طرح را که تنها ۲۰ کیلومتر را مرز اتحادیه اروپا و ۴۰ کیلومتر تا پایتخت لیتوانی فاصله دارد، ناقض مطالبات بین المللی در زمینه ایمنی هستهای و زیست محیطی میداند.
اما سازنده این نیروگاه چنین اتهامی را رد میکند.
راسا جاکیلیتین Rasa Jakilaitiene سخنگوی وزارت امور خارجه لیتوانی مینسک را به تلاش برای پنهان کاری و انکار یا دست کم گرفتن پیامدهای دستکم شش حادثه هستهای متهم کرد.
وزارت انرژی لیتوانی اعلام کرد این کشور حوزه دریای بالتیک تدابیر اتخاذ کرده است که هیچ برقی نتواند وارد بازار لیتوانی شود.
این تصمیم بازار را به روی تولید مازاد نیروگاه هستهای بلاروس، کشوری که کمتر از ۱۰ میلیون نفر جمیعت دارد، میبندد.
بلاروس قصد دارد برای مصرف انرژی تولید کارخانهها را در شب فعال نگه دارد.
مشکل دیگری که حل نشده است فرآوری زبالههای رادیو اکتیو است که دولت میگوید روی آن کار میکند.