پخش زنده
امروز: -
مدیر مرکز آموزش سازمان آتش نشانی قزوین گفت: بررسی آمارهای چندسال اخیر نشان میدهد بیشترین علت بروز گازگرفتگی نقص در سیستم دودکش وسایل حرارتی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین, سعید مافی گفت: دودکش اولین مولفه خروج گازهای سمی ناشی از احتراق وسایل حرارتی است و هرگونه نقص در سیستم آن تاثیر قابل توجهی در بروز حوادث گازگرفتگی دارد.
وی با تاکید بر این که قطر لوله دودکش باید بزرگتر یا مساوی خروجی کوره وسیله حرارتی باشد، افزود: گاهی اوقات مشاهده میشود به علت کوچک بودن دهانه ورودی دودکش، از لوله تبدیل با قطر کمتر استفاده میشود که به دلیل ایجاد یک مقاومت در مسیر جریان هوای گرم و محصولات حریق، بخشی از گاز منواکسیدکربن از دودکش پس زده شده و از طریق منافذ کوره و لوله به فضای ساختمان بر میگردد.
مافی افزود: همچنین دودکش باید دارای شیب مثبت باشد، یعنی رو به بالا باشد .
وی اضافه کرد: همچنین نصب افقی دودکش به فاصله طولانی و اجرای پیچ و خم و استفاده از زانویی زیاد در مسیر آن، غیر استاندارد است.
مدیر مرکز آموزش آتش نشانی قزوین گفت: به هیچ وجه نباید از لولههای آکاردئونی به عنوان لوله وسایل حرارتی استفاده کرد، این لولهها به مرور زمان مقاومت خود را از دست میدهند و دچار افتادگی و شیب منفی میشوند که در نهایت باعث برگشت گازهای ناشی از احتراق به فضای سکونت خواهد شد.
مافی افزود: همچنین با گذشت زمان و بر اثر حرارت و گذر هوای گرم از داخل لولههای آکادئونی، سوراخهای بسیار ریزی در این لولههای ایجاد میشود که اگر چه ممکن است قابل دیدن نباشد ولی گاز سمی CO از طریق این سوراخها بتدریج وارد فضای خانه میشود.
وی تاکید کرد: جنس دودکشهای داخل دیوار باید از مصالح مقاوم باشد و به صورت مشترک و انشعابی کار نشود.
مافی اضافه کرد: بارها دیده شده که برای تخلیه دود حاصل از موتورخانه، یک دودکش بزرگ در ساختمان تعبیه و از هر طبقه هم یک انشعاب به این دودکش متصل میشود و این کار دلیل برخی از حوادث گازگرفتگی در سال های اخیر، بوده است.
وی مقاوم نبودن مصالح و یکپارچه نبودن دودکشهای داخل دیوار را از دیگر دلایل وقوع حوادث گازگرفتگی خواند.
مدیر آموزش آتش نشانی شهرداری قزوین افزود: گاهی اوقات افراد لولههای سیمانی را در داخل دیوار بر روی هم میچینند و روی آن را با موادی مانند گچ میپوشانند و این کار باعث میشود که به مرور زمان و بر اثر انبساط و انقباض ناشی از گرما و سرمای هوا، ترکهایی در مسیر پوشش لولهها ایجاد شود و گاز منواکسید کربن از این طریق به داخل اتاقها نفوذ کند.
مافی گفت: بعضی مواقع افراد به دلیل نبود دودکش در ساختمان، لوله بخاری را از پنجره یا دیوارهای جانبی به بیرون میکشند که کار با این کار هم ممکن است محصولات احتراق و گازهای سمی به دلایل مختلفی دوباره به داخل وسیله حرارتی و در نهایت فضای ساختمان پس زده شود.
وی گفت: در صورت اجبار و نصب لوله از طریق پنجره باید به ازای کشیدن هر یک متر لوله افقی، ۳ متر لوله عمودی نصب شود و انتهای دودکش از دیوار جانبی پشت بام حداقل ۶۰ سانتی متر بالاتر و مجهز به کلاهک H باشد.
مافی با توصیه به شهروندان مبنی بر خودداری از قراردادن سر دودکش در ظرف آب گفت: با این عمل محصولات احتراق نه جذب آب میشود و نه در آن حل خواهد شد بلکه گازهای سمی در محیط سکونت پخش و سبب مسمومیت و مرگ افراد میشود.
وی گفت: تجهیزات و وسایل حرارتی غیراستاندارد هم میتواند منجر به بروز حوادث گاز گرفتگی شود، به ویژه در محیطهای کارگری یا خانههای دانشجویی به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی مانند اجاق گاز برای تامین گرما، احتمال وقوع این حوادث بیشتر است.
مدیر مرکز آموزش سازمان آتش نشانی قزوین ضمن پیشنهاد نصب دستگاه هشداردهنده گاز منواکسید کربن در نزدیکی محل استقرار وسایل حرارتی افزود: با نصب این دستگاه اگر اشکالی در سیستم دودکش و یا وسایل حرارتی ایجاد شود، افراد پیش از آن که دچار گازگرفتگی شوند از انتشار گازهای سمی در محیط خانه آگاه و از حادثه نجات خواهند یافت.