پخش زنده
امروز: -
عربستان تنها بازیگر آشوب سازی است که همچنان به کناره گیری بشار اسد از قدرت دلخوش کرده است.
بعد از آنکه نشانه های شکست پروژه براندازی و پروژه تروریسم تکفیری در سوریه آشکار شد، دولت هایی که در این پروژه ها در چارچوب ائتلاف های موسوم به دوستان سوریه یا ائتلاف به اصطلاح ضد داعش حضور داشتند یکی پس از دیگری تغییر مواضع دادند و از این ائتلاف ها خارج شدند و برخی از انها نیز جایگاه خود را تغییر دادند و خود را به ائتلاف حامیان و متحدان سوریه نزدیک کردند.
در این میان عربستان تنها بازیگر آشوب سازی است که همچنان به کناره گیری بشار اسد از قدرت دلخوش کرده است و رویاهای گذشته خود را در سر می پرواند. در این راستا عربستان با میزبانی مخالفان بدخیم در ریاض که سالها در کنار گروه های مسلح و تکفیری بودند، قصد دارد آنها را به محملی برای احیای نشست های ژنو تبدیل کند و حضور خود را در فرایند سیاسی پسا تروریسم تکفیری در سوریه حفظ کند. اما عربستان با چند مشکل و مانع در این زمینه مواجه است:
نخست اینکه، روسیه همچنانکه در نشست های سوچی دیده شد تلاش می کند ابتکار عمل روند سیاسی را در فضای پسا تروریسم تکفیری در دست بگیرد و در این راستا قرار است نشستی فراگیر با حضور همه گروههای سیاسی و نمایندگان جامعه مدنی سوریه در شهر سوچی برگزار شود؛ کما اینکه در کنار نشست سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه، حدود 140 نفر از معارضان سوریه نیز نشستی را در این شهر برگزار کردند.
دوم اینکه، تجربه روند بین المللی موید این واقعیت است که صلح را کسی می برد که جنگ را برده است و اگر از این منظر به موقعیت عربستان نگاه شود مشخص می شود که این کشور با وجود اینکه همه توان خود را برای براندازی دولت و نظام سیاسی سوریه بکار گرفت اما در نهایت همانند دیگر متحدان خود شکست بزرگی را متحمل شد و در واقع نمی تواند در مرحله صلح و پسا جنگ نیز حرفی برای گفتن داشته باشد.
با توجه به این موارد می توان گفت به هر میزانی که عربستان در پذیرش واقعیت های صحنه سوریه سماجت به خرج دهد و برخلاف مسیر حرکت کند به همان میزان بر عمق و گستره شکست های خود خواهد افزود و در عین حال امکان اینکه با روسیه نیز دچار چالش جدی شود وجود خواهد داشت چراکه روسیه و شخص ولادیمیر پوتین ابتکار عمل حل بحران سوریه را در دست گرفته است. اما در مقابل در صورتی که این کشور همانند ترکیه تغییر رویه دهد و با واقعیت های جدید کنار آید در اینصورت امکان جبران اشتباهات گذشته و یا حداقل جلوی افزایش بیشتر ضرر وجود خواهد داشت .
---------------------------------
احمد کاظم زاده