کهگیلویه و بویراحمد
صنایع تبدیلی حلقه مفقوده زنجیره تولید زیتون در استان
نبود صنایع تبدیلی زیتون کاران کهگیلویه و بویراحمد را به ستوه آورده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، یکی از محصولاتی که با توجه به کم آبی در کشور و به تبع آن در استان و جایگاه تغذیه ای این محصول از توجیه اقتصادی مناسبی در کهگیلویه و بویراحمد برخوردار است زیتون است.
میوه زیتون و روغن آن نقش تغذیه ای مثمر ثمری در زندگی امروزه انسانها دارند، جلوگیری از بیماری هایی مانند عارضه قلبی عروقی، کاهش فشار خون و خاصیت ضد سرطانی این محصول مُهر تأییدی بر این مدعا است.
به همین دلایل است که باید اطلاع رسانی مناسبی برای استفاده بیشتر از این محصول و فرآوردههای آن در مردم صورت گیرد تا به تدریج محصول زیتون بتواند جایگاه واقعی خود را در میان چهار محصول مصرفی روزانه پیدا کند.
اصلاح باغ های کم بازده و مکانیزه شدن باغ ها، دو محور اصلی اجرای طرح ملی زیتون است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه از سال 82 با تحقیقات این سازمان بر روی زمین های غیرقابل کشت استان ارقام مختلف زیتون ابتدا در 20 هکتار کشت شد گفت: با تلاش باغداران و سازمان جهاد کشاورزی استان سطح زیر کشت این محصول امروزه به 800 هکتار رسیده است.
گوهرگانی افزود: همه ساله کار برداشت زیتون به صورت کنسروی در شهریورماه و به صورت روغنی در اواخر مهرماه در استان آغاز می شود که تا اواسط دی ماه ادامه دارد و حدود 200خانوار بهره بردار باغی کار برداشت میوه زیتون را انجام می دهند.
وی بیان کرد: بیشترین باغات زیتون استان مربوط به شهرستان های چرام، باشت، گچساران و باشت است.
مدیر اداره جهاد کشاورزی باشت هم گفت: امسال در ۷۰ هکتار از باغهای شهرستان باشت زیتون کشت شد.
جواد شمشیری اضافه کرد: پیشبینی میشود ۵۰۰ تن زیتون از باغ های این شهرستان برداشت شود.
وی افزود:این باغ ها بیشتر در مناطق کمربندی باشت، مله برفی، امام ضامن و تل مویزی واقع شده اند.
شمشیری با اشاره به اینکه ۸۰ درصد از زیتون برداشت شده در این شهرستان به شهرستانهای شمالی کشور و برخی از استانها صادر میشود گفت:نبود صنایع فرآوری و تبدیلی معضلی است که سالها لاینحل باقی مانده و آسیبی جدی برای ادامه فعالیت زیتون کاران این منطقه است.
گوهرگانی رئیس جهاد کشاورزی استان هم ادامه داد: ارقام زیتون استان کهگیلویه و بویراحمد از نوع آمیگدالیا، کنسروالیا، زرد، روغنی و فیشمی هستند.
وی افزود: سه دستگاه روغن کشی زیتون در شهرستان های کهگیلویه، چرام و باشت راه اندازی شده که کار روغن کشی از زیتون را انجام می دهند و هرکدام از این دستگاه ها دو تا سه نفر اشتغال زایی دارند.
گوهرکانی گفت: عملیات اصلاح باغات برای باغ هایی که باروری سالم ندارند، در حال انجام است.
اما کم آبی، گرانی کارگر، آفات کشاورزی و سرمازدگی عمده ترین مشکلات زیتون کاران استان است.
زیتون کار هم استانی که از واردات بی رویه زیتون گله مند است می گوید: واردات زیتون در طول سال کم بود، دولت مجوز واردات زیتون را صادر کرده که این منجر به نگرانی زیتون کاران شده است.
دیگر زیتون کار هم استانی هم از واردات بی رویه محصول زیتون و روغن آن از کشورهایی مانند سوریه، لبنان و ترکیه ابراز نگرانی کرد و گفت: این محصولات تنها به ظاهر زیبا هستند و مصرف کنندگان حرفه ای زتیون به خوبی تفاوت این محصولات با محصولات داخلی را تشخیص می دهند.
وی زیبایی بسته بندی را از جمله دلایل استقبال مردم از این محصول در بازار دانسته و افزود: متاسفانه این روزها بازار داخلی کشور از محصولات بی کیفیت خارجی پر شده در حالی که روغن تولید داخل، بسیار مرغوب تر است.
یکی از مشتریان و مصرف کنندگان زیتون هم می گوید: روغن های خارجی، مخلوطی از روغن مایع و روغن زیتون است در حالی که روغن داخلی خالص تر و مفیدتر است زیرا زمانی که روغن زیتون خارجی در فریزر قرار می گیرد یخ می زند ولی روغن زیتون اصل غلیظ می شود ولی یخ نمی زند.
وی نبود بسته بندی زیبا و عدم توجه به سلیقه ی مشتری را از جمله دلایل استقبال نکردن مصرف کنندگان از محصولات داخلی دانست و گفت: مشکل عمده آن است که صنایع غذایی مطرح کشور نیز که زیتون در زمره تولیداتشان است از زیتون های وارداتی استفاده می کنند.
محمدی کارشناس باغبانی استان عدم وجود صنایع تبدیلی و فرآوری را از دیگر مشکلات مهم منطقه در زمینه محصول زیتون خواند و گفت: برخی ارقامی که در گذشته در منطقه کشت شده از نظر نیازهای اقلیمی سازگار نبود و همین امر مشکلاتی را رقم زده است.
وی عنوان کرد: با توجه به کیفیت و ارقام مناسب نیاز به سرمایهگذاری در بخش خصوصی برای توسعه و ایجاد صنایع فرآوری و تبدیلی محصول زیتون وجود دارد.
در حال حاضر بحث صنایع تبدیلی به معضلی مهم در بخش کشاورزی کشور به ویژه در استان نوپای کهگیلویه و بویراحمد(در زمینه کشت زیتون) تبدیل شده است.
زیتون از جمله محصولاتی است که استفاده از محصولات تبدیلی آن بیش از محصول اولیه است و زیتون تازه به علت بو و مزه به شدت تلخی که دارد احتیاج به فرآوری چند مرحله ای دارد که انجام این کار به عهده کارخانه ها و کارگاه های سنتی مستقر در استان است.
نبود بازار مناسب، نیروی انسانی و ماشینآلات مکانیزه برای برداشت محصول زیتون از دیگر مشکلات این بخش است که این روزها و در فصل برداشت نمود بیشتری دارد.