پخش زنده
امروز: -
نقش آفرینی موثر جنبش حزب الله لبنان در برابر داعش، شأن این جنبش را از یک «جنبش ملی و لبنانی» به یک «جنبش منطقهای» ارتقاء داده است.
نقش آفرینی موثر جنبش حزب الله لبنان در شکست دادن تروریست های داعش در سوریه و عراق، شأن آن را از یک «جنبش ملی و لبنانی» به یک «جنبش منطقهای» ارتقاء داده است و این ارتقاء شأن در درجه نخست تهدیدی برای رژیم صهیونیستی قلمداد میشود.
بنابراین به نظر میرسد اقدام کنگره آمریکا به تصویب طرحی برای تحریم حزبلله لبنان و پس از آن استعفاء سعد حریری و تحرکات ناکام اتحادیه عرب - بویژه عربستان- بر ضد این جنبش - آن هم به بهانه حمایت از انصار الله در لبنان - همه و همه تلاشی است برای محصور کردن حزبالله لبنان در مرزهای این کشور.
ظاهراً این تحرکات بر ضد حزبالله برای القاء این موضوع است که لبنان در آستانه جنگهای داخلی دیگر - مانند جنگ داخلی بین سالهای 1975- 1990 - قرار دارد؛ شاید به این ترتیب مقاومت اسلامی لبنان از مواضع منطقهای خود گامی به عقب بردارد.
اظهارات امروز میشل عون رئیس جمهور لبنان در مراسم جشن استقلال این کشور بیانگر جدی بودن این القائات است. وی گفت: جلوگیری از انتقال شرارههای شعلهور آتش به داخل لبنان از اولویتهای من است. میشل عون افزود: ای مردم لبنان! در بحبوحه جوشش بحرانهای پیرامون ما، میخواهم پیامهایی را به صراحت و صداقت هر چه بیشتر را اولاً به برادران عرب خود ارسال کنم و بگویم تعامل با لبنان باید بسیار حکیمانه و عاقلانه باشد و اگر غیر این باشد سوق دادن لبنان به سوی آتش است... پیام دوم را خطاب به جامعه بینالمللی میفرستم که از اهمیت حفظ ثبات در لبنان آگاه است.
البته برخی محافل کارشناسی و رسانهای ادعا میکنند هدف از این فشارها نابودی این جنبش یا لااقل خلع سلاح آن است ولی کسانی که با سابقه موفقیتهای سیاسی و نظامی جنبش حزبالله آشنایی دارند - بخصوص نقش این جنبش در مهار کردن زیاده خواهی رژیم صهیونیستی و شکست نظامیان صهیونیست در جنوب لبنان و جنگ 33 روزه در سال 2006 ... - میدانند که چنین انتظاری از نتایج این فشارها، دیدگاهی واهی و بسیار خوش بینانه است.
نباید فراموش کرد که مقاومت اسلامی در لبنان و حتی در جهان اسلام در بدترین شرایط و تحت شدیدترین فشارهای سیاسی، رسانهای، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی شکل گرفته و با وجود اینها به این پیشرفتها و موفقیتها دست یافته است. به تعبیر دیگر در مجموع، مقاومت اسلامی پیش از این، همه جوره آزموده شده است و با وجود این فشارها نه تنها به حیات خود ادامه داده بلکه گسترش یافته است؛ بنابراین به حکم اصل «آزموده را آزمودن خطا است» تحرکات سیاسی تبلیغی آمریکا، رژیم صهیونیستی و متحدان منطقهای آنها صرفاً وقت تلف کردن است.
رامی خوری، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت امروز در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی گفت: بحران لبنان احتمالاً با شعارهای مصالحه جویانه دو طرف، آرام و به شرایط قبل از بحران باز میگردد ولی در عین حال هیچکدام از خواستههای عربستان از جمله موضوع حزبالله به شکلی که سعودیها میخواهند حلوفصل نمی شود. وی هم چنین افزود: حزبالله بسیار قدرتمند است، نیروی نظامی خود را دارد و نقش خود را در دفاع از لبنان و بازدارندگی حمله اسرائیل بازی میکند. بخشی از دولت و نزدیک به ایران است.
با این حال وی در ادامه میگوید: "کسانی هم در دنیای عرب هستند که ممکن است از این گروه بخواهند همچنان در لبنان بماند و خارج از لبنان فعالیتی نداشته باشد تا همه بتوانند سر این مساله توافق کنند"؛ اما امکان محصور کردن جنبش حزبالله لبنان در مرزهای این کشور نیز ایدهای واهی و بسیار خوشبینانه است.
هر چند در روزهای اخیر حزبالله اعلام کرده است از سوریه و عراق خارج میشود، و این کار را هم خواهد کرد ولی این بدان معنا نیست که ظرفیتهای منطقهای این جنبش از بین میرود. بلکه این ظرفیت به صورت بالقوه حفظ و حتی گسترش خواهد یافت.
------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی