پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل خاورمیانه: داعش علاوه بر عراق و سوریه، بر بخشهایی از لیبی و نیجریه هم کنترل داشت و گروههای همپیمان آن در افغانستان و آسیای جنوب شرقی نیز فعال بودند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، حسین حاجی در برنامه تیتر امشب افزود: داعش در سال 1999 به رهبری ابومصعب الزرقاوی تأسیس و در سال 2004 به شبکه القاعده پیوست و پس از آن به القاعده عراق معروف شد.
ابوایوب المصری و ابوعمر البغدادی دو رهبر اصلی حکومت خودخوانده عراق بودند که در 18 آوریل 2010 در عملیات ارتش آمریکا کشته شدند و ابوبکر البغدادی جایگزین آنها شد.
با آغاز جنگ داخلی سوریه نیروهای آنان وارد سوریه نیز شدند و در 8 آوریل 2013 نام «حکومت اسلامی عراق و شام» را بر خود نهادند و از آن پس به نام مخفف "داعش" معروف شدند.
حاجی افزود: فلسفه شکست آنها این بود که معتقد بودند پدیده ای مانند داعش در جغرافیای سیاسی دفن نمی شود بلکه این سیاست و قدرت است که دفن می شود و البته از دیدگاه آنها پدر سیاست و قدرت آمریکا بود.
وی افزود: داعش یک ابزار قدرت کثیف در دست آمریکا بود که به چالش کشیده شد و اوباما به صراحت قول داده بود که طی 10 سال داعش را ریشه کن کند و اگر آمریکا با اراده کامل برای نابودی داعش قدم برمی داشت اکنون وضعیت این گونه نبود.
حاجی ادامه داد: اما در گذر زمان داعش با وجود اینکه همه امکانات خود را به میدان آورد از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری، شکست خورد و قادر به سناریوسازی تازه دیگری در منطقه نیست.
وی گفت: آنچه آمریکا پشت صحنه از آن دفاع می کرد مانند طرح استقلال اقلیم کردستان عراق، شکست خورد و رئیس آن نیز بالاخره اعلام کرد که همه باید به قانون ملزم شوند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: آمریکایی ها در دوره "پسا داعش" ممکن است شکل تازه ای از داعش را تشکیل داده و رونمایی کنند به عنوان مثال یکی از ترفندهای آنان این است که درحال حاضر سرکرده های داعش را به سایر گروه های تروریستی ملحق می کنند.
سیدهادی سیدافقهی کارشناس مسائل خاورمیانه دیگر میهمان برنامه در ادامه این گفتگو در خصوص اضمحلال این گروه تروریستی تشریح کرد: ریشه داعش به جماعت توحید و جهاد میرسد. این گروه که وارد جنگ با دولت عراق و نیروهای آمریکایی مستقر در عراق شده بود در سال 2006 با چند گروه دیگر ائتلاف کرد.
وی گفت: در 13 اکتبر همین سال مجلس شورا به همراه چند گروه شورشیِ دیگر این حکومت تروریستی را تشکیل داد.
افقهی افزود: با آغاز جنگ داخلی سوریه نیروهای آنان با نام داعش وارد سوریه نیز شدند. سپس همزمان با اقدام نظامی در سوریه به عراق حمله کردند و موفق شدند رمادی و فلوجه مهمترین شهرهای استان الانبار در عراق را به قلمرو خود اضافه کنند.
در ژوئن 2014 مهمترین موفقیت داعش با تصرف موصل-دومین شهر بزرگ عراق- به دست آمد. آنها در ماههای بعد نیز پیشرویهای زیادی داشته و حدود نیمی از خاک سوریه و بخشهای شمال غربی عراق را تصرف کردند. داعش در سوریه در اوایل سال 2014 متحمل شکستهایی مقابل جبهه النصره شد.
افقهی تاکید کرد: هراس آنها از ایران به دلیل باتلاقی است که خودشان درست کرده اند و 3 هزار سعودی را در داخل عراق حمایت کردند.
وی ادامه داد: عربستان در داخل سوریه حامی جیش السعودی است و عربستان متهم به دست داشتن در انفجار برج های جهانی است.
افقهی تاکید کرد: رژیم سعودی بعد از شلیک موشک های خود به یمن نیز خود را مظلوم نشان داد، ایران را حامی تروریسم خواند و کشورهای غربی را به حمایت خواند و کنفرانس برگزار کرد و چیزهای زیادی ضد ایران گفت.
خامه یار کارشناس خاورمیانه نیز گفت: آخرین دژ مستحکم داعش در سوریه از دست رفت و این شکستی فاحش بود و رویارویی غیر مستقیم و بسیار تندی میان آمریکایی ها و تکفیری ها خارج از میدان رخ داد و دست به دست شدن این منطقه شاید، سرآغاز شکست های بعدیشان شد.
خامه یار افزود: نیروهای سوری امروز توانستند بیشتر مناطق شان را آزاد کنند و ما با گذشت زمان در آینده در پروژه دیگری اینها را در جای دیگر خواهیم دید به همین دلیل از هم اکنون باید فکر بعد از داعش را بکنیم.
این کارشناس خاورمیانه افزود: داعش پروژه سوریه را یک پروژه آمریکایی دانست و به همین دلیل دهها هزار نیرو وارد سوریه شدند و جنگیدند. آمریکایی ها، النصره، داعش هر کدام وابسته به یک گروه، یک منطقه و یک صحنه رقابتی بودند.