پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور عراق گفت: هیچ دخالتی از طرف ایران یا ترکیه برای افزایش نفوذ در مناطق مورد منازعه در عراق وجود ندارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه الجزیره مباشر، فواد معصوم گفت هیچ دخالتی از طرف ایران یا ترکیه برای افزایش نفوذ در مناطق مورد منازعه در عراق وجود ندارد.
فواد معصوم رئیس جمهور عراق در نشستی خبری در کویت گفت ما در خصوص اختلافات بین عربستان سعودی و ایران با هیچ طرفی نیستیم، نه از عربستان علیه ایران حمایت می کنیم و نه از ایران علیه عربستان بلکه امیدواریم روابط ما با هر دو طرف خوب باشد.
رئیس جمهور عراق گفت کردهایی که از جدایی حمایت می کردند از موضع خود عقب نشینی کردند اما شاید اختلافات سیاسی باقی مانده باشد.
فواد معصوم رئیس جمهور عراق که به کویت سفر کرده است در نشستی خبری گفت: نشست بازسازی عراق زیر نظر امیر کویت برگزار خواهد شد و از بسیاری از طرفها برای شرکت در آن دعوت شده است تا به کویت بیایند. مقدمات کار انجام شده است و امیدواریم این نشست اوایل سال آینده یعنی در ماه فوریه برگزار شود.
معصوم در پاسخ به سوالی درباره حل مسائل موجود بین عراق و کویت نیز گفت: در این سفر درباره مسئله غرامت و مسئله خور عبدالله و مرز آبی گفتگو کردیم. تقریبا به راه حلهایی دست پیدا کردیم اما همانطور که می دانید این دیدارها به جزئیات نمی پردازد و تنها به مسائل مهم می پردازد و بقیه امور به سازمانها و وزارتخانه های مسئول مربوط می شود اما به طور کلی راههایی برای حل همه مشکلات پیدا کردیم. من در دیدار با امیر کویت و نخست وزیر این کشور درباره مسائل کلی صحبت کردم چرا که من اطلاعات فنی دقیقی ندارم. در این دیدار انعطاف طرف کویتی را در خصوص شرایطی که عراق دارد دیدیم و جزئیات در دیدارهای بخشهای مسئول حل خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره توافق امنیتی بین عراق و سوریه و حوادث اخیر در دو کشور گفت: بین سوریه و عراق در گذشته هیچ مرزی وجود نداشت و در حال حاضر نیز باید بگوییم امنیت سوریه ، امنیت عراق است و برعکس. در ابتدای امر ما با بسیاری از طرفهای سیاسی در خارج از عراق اختلاف نظر داشتیم. بخشی از آنها معتقد بودند ضروری است که آقای بشار اسد رئیس جمهور سوریه برکنار شود و پس از آن فکر کنیم و درباره جایگزین صحبت کنیم و این مسئله ای غیرمنطقی و غیرعادی بود. ما در این خصوص با طرفهای مختلفی گفتگو کردیم و امروز پس از آزادسازی عراق از داعشیها و همچنین تحقق پیروزیها در سوریه، در حال حاضر گفتگو درباره پیدا کردن چه طرف یا چه کسانی از مخالفان با دولت ترکیب شوند ضروری است. نباید هر طرف بر نظر خود پافشاری کند و باید اجازه دهند یک دوره انتقالی مشخص آغاز شود تا انتخاباتی آزاد و سالم و زیر نظر بین الملل برگزار شود، این نظر عراق است.
معصوم در پاسخ به سوالی درباره موضع عراق در خصوص بیانیه روز گذشته اتحادیه عرب در قاهره گفت: ما از وحدت خلیج فارس حمایت می کنیم و با یک طرف علیه طرف دیگر نخواهیم بود، چرا که ما در این منطقه تجربه های زیادی را پشت سر گذاشته ایم و این روابط باید حفظ شود و به نفع عراق نیست که منازعه ای بین کشورهای خلیج فارس وجود داشته باشد. ما معتقدیم سه چهار سال گفتگو بسیار بهتر از جنگ دو یا سه روزه است. گفتگو بین طرفهای کشورهای خلیج فارس ضروری است. در خصوص ایران نیز باید بگویم هر کشوری ویژگی خود را دارد ، ما در عراق ویژگیهای خود را داریم و ما همسایه ایران ، ترکیه ، سوریه ، اردن ، کویت و همچنین عربستان سعودی هستیم. بنابراین نمی خواهیم خود را با یک طرف علیه طرفی دیگر قرار دهیم. چرا که تجربه های گذشته را داشته ایم و باید از این تجارب استفاده کنیم. همچنین خواستار گفتگو هستیم چرا که گفتگو می تواند بسیاری از مشکلات را حل کند اما تنش و افزایش تنش و تشدید تنش موجب می شود کار به جایی برسد که اوضاع از دست همه خارج شود و ما در این خصوص در گذشته تجربه داشته ایم.
وی در ادامه افزود: اختلافات بین عربستان سعودی و ایران باید صریحا بگویم که ما با ایران علیه عربستان سعودی نیستیم و با عربستان سعودی نیز علیه ایران نیستیم. ما ویژگی خود را داریم و ضروری است که این ویژگی را حفظ کنیم و همزمان می خواهیم که روابط ما با عربستان سعودی و همچنین با ایران روابطی خوب باشد.
وی در پاسخ به دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی عراق به ویژه در خصوص مسئله همه پرسی کردستان که نتایج آن لغو شد، گفت: وحدت عراق روشن است چرا که حتی کسانی که از همه پرسی حمایت می کردند از این موضع عقب نشینی کردند و تصمیم دادگاه فدرال را پذیرفتند. بنابراین مشکلی در خصوص وحدت عراق وجود ندارد اما ممکن است مشکلاتی سیاسی بین گروه های مختلف یا احزاب وجود داشته باشد و این مسئله ای طبیعی است و در همه کشورهای جهان وجود دارد. اما در خصوص نیروهای خارجی باید بگویم نیروهای زمینی هیچ کشوری در خاک عراق حضور ندارد و تنها مستشاران بودند که طبعا ما به مشاوره آنها نیاز داشتیم و این مستشاران بخشی از آنها باقی می مانند اما اینکه به عنوان نیروهای زمینی و رزمی باشند چنین چیزی نیست و شمار آنها بسیار کم است و حضور آنها نیز برای محافظت از مستشاران با همکاری نیروهای امنیتی عراق است.
فواد معصوم در پاسخ به اینکه آیا نیازی به اصلاح قانون اساسی عراق وجود دارد یا نه ، گفت: بازگشت از موضع جدایی کردستان ، هیچ شکست و ناکامی برای آنها به شمار نمی آید چرا که برخی از احزاب این موضع را در پیش گرفتند و لغو همه پرسی شکست برای کردستان نیست چرا که تعامل را تغییر داد و کردها بخشی از شهروندان عراقی هستند و به بغداد رفت و آمد دارند و روابط خوبی بین دو طرف وجود دارد اما برخی احزاب ارزیابی درستی نداشتند و به تاریخ تکیه کردند نه به جغرافیا. ممکن است هفته آینده هیئتی از منطقه کردستان از اربیل به بغداد بیاید تا در باره بسیاری از مسائل و در صدر آنها بودجه گفتگو کند. قانون اساسی در شرایطی بسیار دقیق و بر اساس حمایت از همه گروهها نوشته شده است. شیعیان ، اهل سنت و کردی و دیگر گروه ها مانند ترکمان و مسیحی و غیره. این نگرانی و ترس از آینده و گذشته وجود داشت و بر این اساس قانون اساسی نوشته شد و این قانون اساسی از نظر آزادیها و دموکراسی و بسیاری از مسائل بهترین قانون اساسی و موفقیت آمیز بود. اما شاید در برخی مسائل مشکلاتی وجود داشته باشد چرا که کسانی که قانون اساسی را می نوشتند شاید شناختی عمیق از کشور نداشتند و تنها بر جنبه سیاسی متمرکز شدند اما در حال حاضر آیا اصلاح ممکن است بله از نظر تئوری ممکن است اصلاح شود اما عملا دشوار است چرا که سازوکار نوشتن قانون اساسی نباید قطع شود و شاید اکثریت مخالف اصلاح باشند و اگر اکثریت مخالف باشند همه اصلاحات لغو می شود. یعنی زمانی که قانون اساسی به همه پرسی گذاشته می شود اگر یک استان اکثریت آن به اصلاحات رای ندهند باید به پارلمان بازگردانده شود. اما قانون اساسی به برخی اصلاحات نیاز دارد. قانون اساسی عراق یک قانون اساسی دینی یا مذهبی نیست اگر چه دین و مذهب در زندگی مردم عراق مسئله بسیار مهمی است اما اگر به بسیاری از مواد قانون اساسی نگاه کنید می بینید یک قانون اساسی مدنی است نه اسلامی.
وی در پاسخ به اینکه آیا ایران و ترکیه در خصوص مناطق مورد منازعه بین بغداد و اربیل دخالت کردند یا نه ، گفت: مناطق مورد منازعه در اصل ماده ای که در قانون اساسی وجود دارد تنها به کردستان مربوط نمی شود. مناطق زیادی در جنوب و مرکز عراق دست خوش تغییراتی شده اند و ماده 140 در اصل این مناطق را نیز شامل می شود. در خصوص اینکه چرا این ماده که مربوط به سال 2007 است اجرا نشد باید بگویم تلاش کردیم اما به دلایل شرایط سیاسی داخل دولت هایی که تشکیل شد و همچنین برخی پیچیدگیهایی موجود اجرا نشد. تا امروز این پیچدگیها همچنان وجود دارد و حل نشده است و ضروری است که درباره حل آن بر اساس سازوکار موجود گفتگو کنیم. باید تاکید کنم از طرف ایران یا ترکیه هیچ دخالتی برای افزایش نفوذ وجود نداشت مگر در خصوص برخی مسائل که مثلا ترکیه کرکوک درباره آن ملاحظاتی نداشت چرا که بخش زیادی از ترکمانها در آنجا هستند و حتی در زمان رژیم سابق نیز این ملاحظات را مطرح کرده بودند. اما ضروری است ماده 140 اجرا شود و نتیجه آن مورد قبول ساکنان کرکوک باشد نه دولت بغداد یا هر دولت دیگر و اگر دو طرف به توافقی در این خصوص نرسند ممکن است از داوری برای توافق کمک گرفته شود و اگر بازهم نتوانستند سازمان ملل متحد شخصی را مشخص خواهد کرد و تصمیم نهایی را خواهد گرفت. مسئله مرزها نیز تا کنون مطرح نشده است و به همان زمان صدام برمی گردد.
وی در خصوص اینکه چرا نماینده عراق در اتحادیه عرب به بند مربوط به ایران و حزب الله و دخالتهای ایران در منطقه اعتراض کرد، گفت: طبیعی است که عراق در خصوص بند مربوط به لبنان ملاحظاتی داشت چرا که همانطور که گفتم ما سیاست و ویژگیهای مربوط به خودمان را داریم و نمی توانیم عراق را در معرض هدف بمبها و کشیدن شدن درگیریها به داخل خاک عراق قرار دهیم. بنابر این عراق از هر گونه منازعه در این منطقه جدا نخواهد بود و همه مناطق و آسمان عراق در معرض تهدید قرار خواهد داشت. می توان در خصوص این مسائل وارد گفتگو شد ، در حال حاضر دولت در لبنان وجود دارد و این دولت مسئول این مسائل از جمله مسئله حزب الله است و این به عراق مربوط نمی شود که از دولت ائتلافی در لبنان حمایت کند یا علیه آن موضع بگیرد. اگر اختلافات یا اختلاف دیدگاهی بین اعضای کشورهای عربی در خصوص دو حزب وجود داشته باشد باید گفتگو کنند. اگر از گفتگو استفاده کنند درگیری وجود نخواهد داشت و اگر درگیری به وجود بیاید ما بخشی از آن نخواهیم بود و سرزمین عراق محل عبور هیچ طرفی نخواهد بود نه برای ایران علیه کشوری عربی و نه برای هر کشور عربی علیه ایران. نیروهای بسیج مردمی (حشد الشعبی) نیرویی است که قربانیان زیادی در عراق داد و زمانی که ارتش فروپاشیده بود نیروهای بسیج مردمی و نیروهای پیشمرگه جنگیدند. بله داخل بسیج مردمی گروههایی وجود دارد که باید در وابستگی آنها تجدید نظر شود و قوانین اجرا شود و رفتارها و اقدامات برخی از آنها پیگیری شود چرا که برخی از آنها رسمی نیستند اما سلاح خریده اند و این مسئولیت دولت است که به این مسئله رسیدگی کند.
رئیس جمهور عراق در پاسخ به اینکه موضع عراق در خصوص شلیک موشکهای بالستیک علیه کشورهای عربی چیست، گفت : اینکه عراق قبول کند یا نکند یک مسئله است و اینکه آیا راه جایگزین دیگری وجود دارد مسئله ای دیگر است. راه جایگزین چیست؟ اعلام جنگ. ما در نشست شرم الشیخ از تصمیم تشکیل نیرویی عربی برای ورود به جنگ در یمن حمایت نکردیم و همان موقع نیز ما خواستار گفتگو شدیم و چیزی هم که الان می گوییم گفتگو است. باید گفت چرا گفتگو را نمی پذیرند و اجازه می دهند هر روز شمار زیادی از مردم یمن کشته شوند.
وی در خصوص تقسیم بندی سمتها در عراق و امکان تغییر آن ، گفت: در خصوص کردها باید بگویم که آنها از روز اول پس از شکست توافق مارس سال 1970 ، کردها با رژیم می جنگیدند در حالی که کشورهای عربی بهترین روابط را با این رژیم داشتند و ماهیت واقعی این رژیم را نمی فهمیدند. کردها به مبارزه خود ادامه دادند و زمانی که نوشتن قانون اساسی آغاز شد و کسانی که حضور داشتند و در نوشتن آن مشارکت داشتند تصمیم گرفتند ریاست جمهوری برای کردها باشد و هیچ کس این مسئله را به آنها تحمیل نکرد و زمانی که همه پرسی برگزار شد نتیجه همه پرسی نیز موافقت با این قانون اساسی بود. درحال حاضر ممکن است اختلافی در تفسیر برخی مواد قانون اساسی وجود داشته باشد.
وی افزود: در صورتی که منازعه ای در منطقه صورت بگیرد طرفهای بین المللی دخالت خواهند کرد. در خصوص جنگ عراق و ایران به عنوان مثال در نهایت چگونه پایان یافت آن هم پس از آنکه یک میلیون نفر بین دو طرف کشته شدند. ایران و عراق توافق کردند و جنگ به پایان رسید. بنابر این اگر زمینه در اختیار تندروها قرار بگیرد در آن زمان اوضاع از کنترل شان خارج خواهد شد و از سوی دیگر همه ما در معرض تهدید قرار داریم.