پخش زنده
امروز: -
وزیرخارجه سابق انگلیس: این که اسامه بن لادن از عربستان باشد یا پانزده نفر از مجموع نوزده عامل عملیات یازدهم سپتامبر از عربستان باشند، اتفاق عجیبی نیست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، وزیر امور خارجه پیشین انگلیس، عربستان را به حمایت از تروریسم متهم کرد.
جک استراو در کنفرانسی با عنوان آینده سیاسی عربستان گفت: این که اسامه بن لادن سرکرده القاعده از عربستان باشد یا پانزده نفر از مجموع نوزده عامل عملیات یازدهم سپتامبر از عربستان و مابقی از امارات، مصر و لبنان باشند، اتفاق عجیبی نیست.
انتقاد بی سابقه جک استراو از عربستان
جک استراو گفت :« عربستان از نظر فکری به علت محدودیتهای اعمال شده برای مردم ، بسیار پایین است و اجازه تحول خیال و اندیشه و نوشتن کتاب و مطلب داده نمی شود. در عوض بودجه نظامی در عربستان 10 در صد از تولید ناخالص ملی را شامل می شود و این کشور سومین یا چهارمین کشور در زمینه هزینه نظامی در جهان به شمار می رود .
بودجه نظامی عربستان 5 برابر ایران
عربستان تقریبا 76 میلیارد دلار در زمینه نظامی هزینه می کند که 5 برابر بودجه نظامی ایران است در حالیکه جمعیت این کشور کمتر از ایران است . عربستان کشور ثروتمندی است ولی این ثروت به طور متوازن تقسیم و مصرف نمی شود .حکومت عربستان سلطنتی مطلق است و یکی از کشورهای بسیار مستبد دنیا به شمار می رود . در 4 نوامبر اقدامی از این کشور دیدیم . 200 شخص برجسته را به اتهام فساد بازداشت کردند. دارایی این افراد 200 میلیارد دلار است . در این کشور حکومت قانون معنی ندارد و سران حکومتی مورد حساب و کتاب قرار نمی گیرند و اطلاعاتی از عملکرد مقامات حکومتی این کشور به بیرون ارائه نمی شود . مردم چون از درون حکومت اطلاعات دریافت نمی کنند نمی توانند درباره دمکراسی مجادله کنند . آماری از واقعیت اقتصادی ، ثروت حاکمان و فقر مردم داده نمی شود . چون این کشور کاملا استبدادی اداره می شود . آنها افراد را اعدام می کنند و افراد غیر مسلمان در عربستان مراکز و معابد ویژه خود را ندارند در حالیکه در ایران پیروان ادیان آزادی بیشتری دارند .
اسامه بن لادن حاصل ایدئولوژی وهابی
تفکر حاکم بر عربستان وهابی است آنها قوانین سختگیرانه ای درباره ازدواج ، مصرف مشروبات الکی و غیره دارند .حاصل ایدئولوژی وهابی اسامه بن لادن شد . 15 نفر از 19 عاملان حادثه 11 سپتامبر همگی تبعه سعودی بودند و بقیه نیز شهروند امارات ، مصر، لبنان و قطر بودند .وقتی وزیر خارجه شدم 5 شهروند انگلیسی در عربستان به اتهام شرب خمر بازداشت و مخفیانه محاکمه شدند پس از مدتی تلاش آنها را آزاد کردیم . من برای رایزنی درباره برخی امور وارد قصر یکی از افراد خاندان سلطنتی عربستان شدم و دیدم سر سفره انواع مشروبات درجه یک را دیدم . این نشان می دهد خاندان سلطنتی عربستان دو گانه و منافقانه عمل می کنند . زن در جامعه عربستان نیز بسیار محدود است .
یک کتابی اخیرا منتشر شد که در آن عربستان یکی از هفت کشور بزرگ استفاده کننده از سایتهای مستهجن در اینترنت بعد از پاکستان معرفی شد . این مشکل در عربستان و سایر کشورهای عربی و اسلامی وجود دارد که شمار انسانهای مومن واقعی در آنها کم است . آمارهایی از داخل ایران نیز در مقایسه با عربستان ارائه شده است . تفکر وهابی پس از 15 سال چهره افراطی خود را نشان داده و نسل های آینده قطعا دیگران را نخواهند پذیرفت . اگر « محمد بن سلمان» واقعا به دنبال اصلاح در عربستان است برای او آرزوی توفیق دارم . زن در عربستان باید به جایگاه واقعی خود به عنوان انسان برگردد . نظام آموزشی عربستان باید اصلاح و قانون بر این کشور حاکم و دمکراسی اجرا شود .
سیاست خارجی ماجراجویانه عربستان
سیاست خارجی عربستان که محمد بن سلمان آن را اجرا می کند جای بحث است . به نظر من او با اقدامات خود بی ثباتی در منطقه را ایجاد می کند . درگیری و نزاع عربستان و کشورهای حوزه خلیج (فارس ) با ایران چیز جدیدی نیست و به دوره شاه- که مورد حمایت غرب بود - بر می گردد .پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، عربستان صدام را علیه ایران تحریک کرد و دو کشور وارد جنگ 8 ساله شدند . عربستان دست به ماجراجویی هایی زیادی زده است . جنگ یمن یکی از این موارد است ما منکر نقش ایران در یمن نیستیم ولی محاصره عربستان و امارات موجب بحران انسانی در یمن شده است. محاصره عربستان علیه قطر نیز نقش ایران را در منطقه تقویت کرد . قطر در بحران خلیج (فارس ) به ایران نزدیک شد .سعد حریری نخست وزیر لبنان در ریاض استعفا کرد . یک روزنامه نوشت همه شواهد نشان می دهد حریری در عربستان ربوده شده بود . گفته می شود علت این کار ( استعفای حریری و ربوده شدنش در ریاض) در پی نزدیک شدن وی به حزب الله است .حزب الله بخشی از لبنان است و 30 کرسی در کابینه ائتلافی و 2 کرسی در دولت دارد .
در یکی از توصیه هایم به رابین کوک در سال 2001 حزب الله را یک شاخه نظامی توصیف نکردم بلکه یک گروه سیاسی خواندم . همچنانکه ارتش ایرلند شمالی را تروریستی خواندیم ولی شین فین گروه سیاسی معرفی شد . ما نباید دو موضوع ( حزب الله سیاسی و نظامی ) را با هم مختلط کنیم . ماجراجویی در لبنان اشتباه است .موضوع آخر توافق بین ترامپ و عربستان در باره صلح بین فلسطین و اسرائیل است که بعدا درباره آن صحبت خواهم کرد .