پخش زنده
امروز: -
سخنگوی سازمان مدیریت بحران : سند آسیب شناسی کلانشهرها تهیه، تدوین و در حدود یک ماه پیش در هیئت وزیران تصویب و ابلاغ شد که در آن این موضوعات بررسی شده است و برای دستگاه های مختلف وظایفی تعریف شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بهنام سعیدی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما افزود: گفته می شود حدود 45 حادثه طبیعی وجود دارد که از این تعداد احتمال وقوع 20 حادثه از جمله سیل، زلزله، توفان و گرد و غبار در کشورمان وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بخش بزرگی از کشورمان بر روی خط زلزله است ادامه داد: زلزله های بم و رودبار و منجیل از جمله آنهاست.
سعیدی افزود: کشورمان در بحث مقاوم سازی مدارس امسال توانست جایزه بین المللی را کسب کند.
وی گفت: مقاوم سازی بیمارستان ها در دستور کار قرار دارد و هر سال 200 هزار واحد مسکونی در روستاها مقاوم سازی می شود.
سعیدی افزود: همه فرمانداران سراسر کشور و اعضای شورای هماهنگی آموزش های لازم را برای پیشگیری و مقابله با بحران دیده اند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران گفت: البته نباید تصور کنیم که همه چیز برای مقابله با بحران آماده است و آمادگی کامل داریم بلکه هنوز ساختمان های نامقاوم و بافت فرسوده زیادی داریم که باید با توجه به امکانات و منابع دولت مرحله به مرحله این مشکلات را حل کنیم.
علی مرادی رئیس مرکز زلزله شناسی هم در ارتباط تصویری با این برنامه در پاسخ به این پرسش که آیا درست است که آمریکا زلزله استان کرمانشاه را قبلاً پیش بینی کرده بود؟ افزود: این موضوع شایعه ای بیش نیست و علم زلزله شناسی به اینجا نرسیده است که بتواند زلزله ها را پیش بینی کند.
وی در پاسخ به اینکه گفته می شود دوره بازگشت زلزله تهران هر 150 سال است ادامه داد: آخرین زمین لرزه بزرگ تهران در سال 1830 رخ داد و محققان، دوره های زمانی متفاوتی را برای بازگشت زلزله پیش بینی می کنند و رفتار زمین منظم نیست.
سلیمی با اشاره به اینکه آمار جان باختگان و مصدومان افزایش زیادی نخواهد داشت ادامه داد: فعلاً مراجعه ای برای اعلام مفقودی از جانب خانواده ها نداریم.
سید مهدی هاشمی استاد دانشگاه هم با حضور در این برنامه گفت: از حدود 43 نوع خطرات طبیعی با 34 نوع در کشورمان مواجه هستیم و 90 درصد از سکونتگاه هایمان در معرض خطر بلایای طبیعی هستند که 70 درصد این سکونت گاه ها در معرض خطر زلزله هستند.
وی با بیان اینکه در زمینه مواجه بودن با خطر بلایای طبیعی جزو 10 کشور نخست جهان هستیم افزود: در سال 1386 سازمان مدیریت بحران از اداره کل در وزارت کشور به جایگاه معاونت در وزارت ارتقا یافت.
هاشمی گفت: بسیاری از کشورهایی که حوادث طبیعی کمتری دارند برای مقابله با بلایای طبیعی، وزارتخانه تأسیس کردند تا بتواند بهتر با بحران مقابله کنند.
وی با بیان اینکه در کشور ما اقدامات قابل قبول و پسندیده ای انجام شده است افزود: اما این اقدامات هنوز فاصله زیادی با آنچه که باید باشد دارد.
هاشمی گفت: پیش بینی زلزله به صورت قطعی امکان پذیر نیست اما با تمرکز بر مطالعات و فعل و انفعالات داخلی زمین می شود این تغییرات را متوجه شد.
این استاد دانشگاه افزود: در استان کرمانشاه از ساعت حدود 8 زلزله های خفیفی رخ داد و اگر دستگاه های زلزله نگار در آنجا وجود داشت و اطلاع رسانی لازم انجام می شد، آمادگی بیشتری می شد ایجاد کرد.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: همه مردم و مسئولان برای مقابله با بحران باید دست به دست هم دهند.
بهنام سعیدی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این پرسش که چه تعداد ساختمان های ایمن و مقاوم در برابر زلزله برای مواقع بحران داریم؟ گفت: بر اساس قانون باید بودجه مشخص شده در اختیار سازمان مدیریت بحران کشور قرار گیرد تا بتواند در مرحله پیش بینی و پیشگیری که مهمترین مرحله است هزینه شود و سپس موضوع بازسازی است .
وی افزود: تاکنون بودجه مشخص شده و به طور کامل به سازمان مدیریت بحران کشور اختصاص داده نشده است و همه دولت ها با توجه به منابع و امکانات خود بخشی از این اعتبار را در اختیار گذاشته اند.
سعیدی اضافه کرد: همه مردم و مسئولان برای مقابله با بحران باید دست به دست هم دهند و همچنین باید با عوامل ساخت ساختمان های ناامن برخورد شود و نباید حاشیه نشینی ایجاد و واحد های غیر اصولی در حاشیه ها ساخته شود.
وی گفت: در حدود 9 استان ساختمان های مقاوم و با استانداردهای لازم برای مدیریت بحران ساخته و تجهیز شده است و بقیه استان ها هم در دستور کار و ساخت است و بخشی از آن ها 80 تا 90 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: جلسات شورای هماهنگی مدیریت بحران استان ها و کارگروه های مربوط به طور مرتب برگزار شده است و اکنون هم برای مدیریت بحران زلزله اخیر مدیریت واحد وجود دارد.
سعیدی با اشاره به اینکه حدود 40 هزار دستگاه چادر به کرمانشاه ارسال شده است ، افزود: در توزیع آن ها مشکلاتی ایجاد شد که این مشکلات برطرف شده است و اگر مشکلاتی باقیمانده باشد به زودی برطرف می شود.
علی مرادی رئیس مرکز زلزله شناسی نیز در این برنامه با اشاره به اینکه در زلزله کرمانشاه ، پیش لرزهایی ثبت شد و آن را اطلاع رسانی کردیم ، گفت: ایستگاه های ما در آن منطقه پوشش کامل نداشتند امّا سه پیش لرزه داشتیم که بزرگترین آن با حدود 4 و نیم ریشتر و حدود 43 دقیقه پیش از زلزله اصلی بود و این اتفاق کمک کرد تا تمام مردم هوشیار باشند.
وی افزود: اگر ایستگاه های ما در آنجا کامل تر بود مطمئناً تعداد بیشتری پیش لرزه در آن جا ثبت می شد.
مرادی گفت: زلزله ای به بزرگی 7 و سه دهم ریشتر نمی تواند بدون تظاهراتی باشد و قبل از وقوع آن آثاری را از خود نشان خواهد داد.
رئیس مرکز زلزله شناسی با اشاره به اینکه قبلاً برای سر پل ذهاب و ازگله درخواست ایستگاه لرزه نگاری کرده بودیم، گفت: برای اجرای برنامه های توسعه ای ایستگاه های لرزه نگاری خیلی عقب هستیم.
مرادی افزود: در برنامه چهارم توسعه ساخت حدود 400 ایستگاه لرزه نگاری پیش بینی شده بود در حالی که اکنون 125 ایستگاه لرزه نگاری داریم.
وی با اشاره به اینکه کشور زلزله خیزی مانند ایران لازم است ایستگاه های لرزه نگاری بیشتری را داشته باشد، ادامه داد : بر اساس برنامه ششم توسعه 451 ایستگاه لرزه نگاری باید داشته باشیم و توان آن در کشور وجود دارد زیرا هم کارشناس لازم را برای این کار داریم و هم پول زیادی لازم نیست.
مرادی در پاسخ به این پرسش که چرا ابتدا کانون زمین لرزه در سلیمانیه عراق ذکر شد، گفت: هم سیستم های اتوماتیک ما که در داخل سازمان صدا و سیما و هم در داخل وزارت کشور وجود دارد آن را در داخل ایران تعیین کرد و علاوه بر آن کارشناس های ما هم آن را در داخل ایران و در ازگله استان کرمانشاه اعلام کردند.
وی با اشاره به اینکه زلزله در نقطه مرزی اتفاق افتاد، گفت: این زلزله ده ها و شاید حدود 100 کیلومتر در داخل زمین شکستگی ایجاد کرد.
مرادی افزود: بر اساس اطلاعات ایستگاه لرزه نگاری عراق هم نزدیکترین شهر به کانون زلزله ازگله و در داخل خاک ایران است و محل شروع شکستگی زلزله جایی میان ازگله و سرپل ذهاب است.
رئیس مرکز زلزله شناسی با اشاره به اینکه حدود 240 پس لرزه پس از زلزله کرمانشاه اتفاق افتاده است ، گفت: بزرگی حدود 24 پس لرزه بیش تر از 4 ریشتر بوده است.
وی افزود: به مرور تعداد این پس لرزه ها کاهش خواهد یافت و ممکن است این موضوع تا چند ماه ادامه داشته باشد و به ویژه در آن جاهایی که سازه های آن آسیب دیده است زیرا این سازه ها مقاومت اولیه خود را ندارد و ممکن است با پس لرزه حدود 5 ریشتری بخش هایی از آن بریزد.
مرادی در پاسخ به این شایعه که این زمین لرزه منشاء طبیعی نداشته است، گفت: عمق این زمین لرزه حدود 18 کیلومتر بود بنابراین منشاء آن نمی تواند غیر طبیعی باشد و همه تظاهرات آن از جمله پیش لرزه و پس لرزه و امواج آن طبیعی است .
هاشمی استاد دانشگاه هم با اشاره به اینکه ساختمان مدیریت بحران با استانداردهای لازم برای مراکز همه استان های کشور ساخته شده است، گفت: در مرحله بعد قرار بود این ساختمان ها در شهرستان ها هم ساخته شود که فعلاً اطلاعی از این موضوع که ساخته شده یا نه ندارم.
هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه زلزله ای به این بزرگی در این منطقه از 50 سال پیش تاکنون نداشتیم ، گفت: هوشمندی مردم موجب شد تلفات کمتری داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه 1930 روستا و 7 شهرستان درگیر این زلزله شدند، افزود: اکنون در حال امداد و نجات ، اسکان اضطراری و کمک رسانی هستیم و این کار سخت است.
بازوند ادامه داد: مشکلات در نحوه توزیع را برطرف کردیم.