پخش زنده
امروز: -
شهری متعلق به ادوار اشکانی، ساسانی تا قرون میانه اسلامی به نام «کُران» در شهرستان مُهر واقع در پسکرانههای خلیج فارس کشف شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، احمد سرخوش سرپرست گمانهزنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تُل پیر هَرج گفت: شهرستان مُهر در جنوبیترین نقطه استان فارس قرار دارد، این شهرستان دارای چهار بخش مُهر، وراوی، گلهدار و اسیر است.
وی ادامه داد: عملیات گمانهزنی تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه پیش از تاریخی تُل پیر در روستای هَرج و برای درک وسعت اطراف اثر و به منظور تعیین حریم محوطه باید بررسیهایی اطراف محوطه در شعاع ۲ کیلومتری انجام میشد.
سرخوش با بیان اینکه محوطه تُل پیر در هزاره پنجم پیش از میلاد مسکونی بوده است افزود: کاوشهای محدودی در این مناطق از سال ۱۳۹۳ انجام شده بود و برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تُل پیر هَرج و ارزیابی مجدد بررسیهای باستانشناسی در سال ۱۳۷۸ توسط علیرضا عسگری چاوردی انجام شد.
وی با تأکید بر اینکه ابتدا تصاویر هوایی سالهای گذشته سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح تهیه شد که قدیمیترین تصاویر موجود هوایی مربوط به حدود سال ۱۳۳۵ است گفت: قبل از انجام عملیات میدانی تصاویر هوایی تهیه شده به دقت بررسی و ارزیابی شد.
سرخوش ادامه داد: در تصاویر مربوط به این عارضه، حتی پلان ساختمانها نیز به راحتی قابل تشخیص است که برای درک بهتر این وضعیت، آن محدوه و پیرامونش با استفاده از یک پرنده نقشه بردار به طور کامل عکس برداری شد.
این باستان شناس افزود: متون تاریخی و شواهد تاریخی نشان میدهد که شهر کُران یکی از مهمترین شهرهای پس کرانهای سیراف محسوب میشده و در دوره اشکانی و ساسانی مقر شاهزادگان محلی پارس بوده است.