پخش زنده
امروز: -
از حدود 2 میلیون هکتار جنگل شمال کشور، فقط 72 هزار هکتار شمشاد است که جزو سرمایه های بین المللی است.
بیش از 150 اصله از شمشادهای نادر جنگل رستمکلای بهشهر به دستور شهردار رستمکلا قطع شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، برهانی شهردار رستمکلا با بیان اینکه قطع درختان در قالب طرح توسعه پارک تفریحی و طبیعی منطقه مهربان رود رستمکلا بود گفت: با توجه به اینکه مدیریت این پارک 45 هکتاری از 20 سال گذشته به عهده این شهرداری بوده است و حجم مسافران و گردشگران ورودی این پارک، بسیار بیشتر از ظرفیت آن است، تصمیم به قطع درختان شمشاد و اجرای طرح توسعه پارک و نصب تجهیزات و آلاچیق کردیم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بهشهر در این باره با اشتباه دانستن این تصمیم و اعلام بی خبری این نهاد از این تصمیم شهرداری گفت: به دنبال قطع این درختان، دستور پیگرد قانونی و بازداشت شهردار صادر شد که در بازجویی ها، ضمن اعتراف به اشتباه اعلام کرد: به علت وجود جاده خاکی در مسیر شمشادستان، تصور می کرد برای توسعه پارک تحت مدیریت خود، میتواند این درختان را قطع کند.
باقری افزود: باید از مسئولان سال های گذشته پرسید که چرا مجوز ساخت این جاده را در مسیرشمشادستان صادر کردند؟
این مسئول درباره وظایف نظارتی اداره منابع طبیعی و شرح وظایف قرقبانان منطقه گفت: وظیفهنظارت بر قرقبانان با اداره منابع طبیعی است اما وسعت 380 هزارهکتاری جنگل بهشهر، کمبودنیرو و وجود جاده دسترسی به شمشادستان، نظارت مستمر بر این منطقه را سخت کرده است.
معاون فنی سازمان جنگلهای کشور در پیگیری چرایی وجود این جاده گفت: در بسیاری ازجنگلهای کشور، جاده و راه دسترسی داریم پس در همه این مناطق باید چنین تخریبی صورت گیرد؟
ملکان افزود: وجود این راه دسترسی، همانگونه که از نظر مسئولان اداره منابع طبیعی، زمینه اینتخلف بوده است می تواند زمینه نظارت آسان تر و بیشتر مأموران این نهاد هم باشد.
وی درباره نحوه واگذاری این جنگل به شهرداری رستمکلا نیز تصریح کرد: با بررسی سوابق،مشخص شد هیچگونه واگذاری رسمی صورت نگرفته است و فقط بر اساس جلسات میان شهرداری، سازمان جنگلها و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران، مقرر شد طرحهای اولیه و مراحل توسعه پارک مهربانرود به همراه روش اجرای طرح، به سازمان جنگلها ارائه شود که تاکنون چنین طرحی ارائه نشده است بنابراین هیچگونه واگذاری نداشتیم.
شهردار رستمکلا در این باره افزود: طرح هنوز به سازمان جنگلها ارائه نشده است و مراحل اداری واگذاری این عرصه به شهرداری را می گذراند که با حمایتهای شاعری نماینده شرق مازندران و سخنگوی کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، واگذاری می شود.
برهانی با اشتباه خواندن تصمیم خود درباره قطع شمشادهای منطقه، از اهالی و دوستداران طبیعت عذرخواهی کرد.
اما این ماجرا نکات مبهم فراوانی دارد. در پیگیری های خبرنگار خبرگزاری صداوسیما از مراحلقضایی این پرونده، مشخص شد جریمه 4 میلیون تومانی قطع شمشادها، پس از 48 ساعت بدون اعلام دلیل، به 27 میلیون تومان افزایش یافته است که شائبه غیرواقعی بودن حکم به دنبال پیگیری رسانه ملی را افزایش داده است.
همچنین مکالمات ضبط شده از قرقبانان منطقه برای گزارش واقعه و آمارهای اعلام شده از تعداد درختان شمشاد قطع شده نشان میدهد این قرقبانان تحت فشار مسئولان بالا دستی خود، ناچار به کاهش آمار واقعی درختان شد.
چرا تفاوتهای فاحش آماری میان دو صورتجلسه تنظیم شده از یک موضوع به نهادهای مختلف وجود دارد؟ و چرا این تفاوتهای آماری، توسط مسئولان پیگیری نشد؟ چرا با وجود حساسیتها درباره شمشادها و خاص بودن این گونه در حال انقراض، مأموران یا قرقبانان بیشتری در منطقه حضور نمی یابند؟ و اینکه در روز حادثه، چرا مأموران نظارتی در منطقه حضور نداشتند؟
با این همه ابهام و در شرایطی که مسئولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران و سازمان جنگلها، توپ بی تدبیری خود را به زمین یکدیگر می اندازند باید گفت: با ادامه این روند، بی تردید این جنگل و شمشادهای نادر شمال کشور هستند که در آتش اختلافات و منفعت طلبی ها می سوزند.
از حدود 2 میلیون هکتار جنگل شمال کشور، فقط 72 هزار هکتار شمشاد است که جزو سرمایههای بین المللی است. آیا حسرت تاریخ و آیندگان را پاسخی خواهد بود؟